Местан за предизборната си агитация на чужд език: Глобата да се отмени

Той съзря гавра в санкцията от 681 лв.
19 май 2015 21:40, Анисия Иванова
110
Местан за предизборната си агитация на чужд език: Глобата да се отмени
Снимка, архив Булфото

В законовия едномесечен срок Районният съд в Момчилград ще се произнесе с решение по делото, с което председателят на ДПС Лютви Местан обжалва наложената му с решение на ЦИК парична санкция, за предизборна агитация на различен от официалния български език.

За първи път на заседание по делото присъства Лютви Местан и лично зададе въпроси към актосъставителя и председател на ЦИК Ивилина Алексиева.

Според лидера на ДПС издадените наказателни постановления следва да бъдат отменени, защото са издадени в нарушение на Конституцията на България и на международни договори като Хартата за основните права на ЕС и Европейската конвенция за защита на правата на човека. Пред медиите той коментира, че ще отнесе делото в Страсбург, ако то приключи в негова вреда.

Още по темата

Лютви Местан вече очаква решение по друго дело със същия характер от предизборната кампания за 42-ро НС през май 2013 година. "Заведохме това дело, не защото не обичаме родината си, а защото искаме България да бъде държава на равноправни граждани и да няма текстове в закона, които дискриминират представителите на етно-религиозните малцинства в България", каза лидерът на ДПС.

Преди да се яви в съдебната зала, Лютви Местан присъства на тържествата, посветени на 26-годишнината от майските събития в Джебел. Там той изрази несъгласие с внушения, че ако на ДПС се разрешат правата да агитира на майчин език, ще бъде застрашена националната сигурност на България. Местан коментира и една от наложените му санкции за предизборна агитация на различен от официалния български език в размер на 681 лева.

Размерът на санкцията той свърза с годината на създаването на българската държава и прозря гавра. "Все едно ни казват - внимавай, това е нашата държава и ти тук си чужд. Ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си и тогава ще живееш тук", каза още лидерът на ДПС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Не г-н Местан. Гавра е това, което Вие и Вашата противоконституционна партия правите с българския народ
66
5
 
3
 
! Отговори
SCHWARZ FREIHERR преди 8 години
Ограничавайки правото на изказ или изразяване под всякаква форма, е меко казано дискриминационно. Агитирайки на турски, на ***, на арменски, на влашки на иврит никой не застрашава националната сигурност на България. Този закон просто е доказателство, че има още какво да се направи за постигане на правата и свободите в България!
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази фашистка конституция трябва да се смени.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази мокра болонка да спре да се прави на голям турчин,да всява напрежение и да слага всички турци под общ знаменател.Видяхме и знаем кои гласуват за него.Тези с поне малко мозък се отдръпват от великата идеология на партията му!Те половината сигурно не разбират майчиния си език!
63
1
 
8
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
Съгласен съм с Г-н. Местан - Веднага да се отмени глобата и да се наложи минимум 20 години строг тъмничен затвор!
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я да му сложат 1878 лв. да не се прави на тарикат
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето един от най-големите американски политици - президентът Кенеди беше казал: "Не питай какво Америка е направила за теб, а се запитай - какво аз направих за Америка" До сега не съм видял турците да са си мръднали пръста за България. Те само недоволстват и се оплакват.
60
3
 
11
 
! Отговори
ДЛ преди 8 години
Нищо няма да се отмени. Като не ти харесва заминавай си в Турция. Тук е България. За тебе да приеме парламента глоба - 681 000 лева. Ако ти наложат 681 000 000 това трябва да е гавра. Така че трай си турчино или ходи в Турско.
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стократно да се увеличи глобата на този БЕЗРОДНИК !!!
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя хем не се брои за българин, хем България била негова. Значи България е на чужденците? Турция за турците, България - обща?..Бравос, ***
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те ЖИВОТНИТЕ НЕ ИЗДАВАТ ТАКИВА ЗВУЦИ КАТО В турския, АБОРИГЕНСКА РАБОТА
56
2
 
2
 
! Отговори
/// преди 8 години
този под номер 55-ти Коментар със сигурност е Аспарухов ром (Дасикане Рома) който се крие зад християнските ценности но в никакъв случай българин
55
5
 
4
 
! Отговори
дo: 55 преди 8 години
Пропуснал си точка 2 от чл.36 вероятно умишлено това си е Ген все пак , Манталитет бих казал:Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.
54
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЙ-ЛОШОТО на тоя свят е да нямаш род и родина като зурлатия кривоглавец(ястребка )
53
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС е специална партия, само тя може да нарушава конституцията и да си прави каквото Доган иска.
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб ВеликиЗащото във Финландия проскубани кокошки с надуто самомнение не приемат!
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този човек започва да става опасен и напомня на Волен Сидеров. Останал извън властта, и перспективата никой да не го иска за коалиционен партньор в следващите 50-100 г. го кара да върши отчаяни глупости. Надявам се службите да го държат под наблюдение, за да не станем като Македония.
50
4
 
9
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Верно е гавра - 1334 години затвор трябва да е наказанието.
49
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали са българи тея хора, значи агитацията трябва да е на български, ако искат да заминават в Турция и там ще си слушат майччиния език. България-български, Турция-турски избора е техен.
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До cCcЖалко, че не позволиха на ТЖ да довърши предишния!