Българите оцениха: Мандатът ми бе най-спокойният, предсказуем

Сакскобургготски пред CNN: При мен нямаше партийна дискриминация
Обновена: 27 юли 2015 07:03 | 26 юли 2015 21:06, Красимир Ангелов
145
Българите оцениха: Мандатът ми бе най-спокойният, предсказуем
Снимка: Булфото

"Смятам, че направих много, за да поставя и върна България на картата на света. По различни начини - и заради това, че бях премиер, което бе малко необикновено. Това предизвика интереса на хората и политиците към България“, обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN.

"След това с опита ми от частния сектор и с връзките ми в толкова много европейските кралски дворове, успяхме да отворим много врати и след преговори да постигнем - първо НАТО, и второ - ЕС. Второто бе голямата ни цел", посочи още бившият монарх и допълни: "Опитах се, защото това е моят личен мироглед и разбиране, да не търся отмъщение".

На въпрос как ще оцени своето управление, Симеон Сакскобургготски посочи, че днес българите признават, че неговият 4-годишен мандат е бил най-спокойният и предсказуемият, като през него е нямало партийна дискриминация и партизанстване.

В интервюто бившият монарх и премиер признава, че не е вярвал, че един ден ще се завърне в България и децата му ще видят неговата родина. Запитан за смъртта на баща си – Борис III, Симеон Сакскобургготски посочи, че иска да разбере истината за кончината на своя родител.

"Сред края на войната, всъщност от 1973 г. нататък, 30 години след смъртта му, започнах да разглеждам различни документи от различни страни. И така не намерих данни за нещо нередно. Единственият архив, до който нямахме пълен достъп, е този в Москва. Татко обаче не е имал болно сърце, но наистина е бил под стрес. И това може да доведе до инфаркт. Но не трябва да забравяме неговата агония. Тази седмица, която бе болен. Тя показва, че може да има нещо повече от един обикновен инфаркт", споделя последният български монарх.

Попитан дали би поискал от президента на Русия Владимир Путин достъп до руските архиви, за да види какво пише в тях за смъртта на Борис III, Симеон отговори: "Това не ми е приоритет в момента, защото има други други неща. Но като син, но само заради това, искам да разбера истината", посочи още Симеон Сакскобургготски.

Цялото интервю на бившият български премиер пред CNN може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
33
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Този постави основите на мащабната корупция ,от което се възползваха всички управляващи
5
7
 
31
 
! Отговори
царското нищожество преди 8 години
Още ли не е пукнал този изкуфял, но много хитър и коварен дъртак, който ограби българия, заедно с престъпниците си - министри! *** и отвратителна гадина, комарджия от класа, който е бил като мебел във всички големи казина на Европа и по севта! Прякорът му там е бил "черепа"! И има наглостта да дава интервюта и да говори за България! Във всяка нормална държава, министрите му-престъпници отдавна трябваше да са в затвора! Добре, че Церовски пускна! Голямо *но беше!
4
2
 
43
 
! Отговори
юнака преди 8 години
По време на неговото управление бяха затворени почти всички военни поделения,служих в АБ Равнец,97г.,самолети ,военни ,работа за хората имаше ,сега ако напишете авиобаза Равнец ще видите постижението на великата партия НДСВ,разруха изтърбишена база,няма да пиша от кого защото веднага *** ще изтрие мнението поради нетолератност.
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Симо имота има проблем с чипа, явно му се е развалил!
2
3
 
33
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Театрото продължава за наша сметка!
1
4
 
55
 
! Отговори
Ами да! преди 8 години
Мандатът му бил най-спокоен откъм краденето! Никакъв проблем, успя да открадне хиляди декари гори, върнаха му имоти, които не са негови, изобщо много добър и успешен мандат ....обаче за него, но не и за народа! Но му признавам едно нещо, което е неоспоримо - страхотен наглец и гьон сурат на квадрат!