Българите оцениха: Мандатът ми бе най-спокойният, предсказуем

Сакскобургготски пред CNN: При мен нямаше партийна дискриминация
Обновена: 27 юли 2015 07:03 | 26 юли 2015 21:06, Красимир Ангелов
145
Българите оцениха: Мандатът ми бе най-спокойният, предсказуем
Снимка: Булфото

"Смятам, че направих много, за да поставя и върна България на картата на света. По различни начини - и заради това, че бях премиер, което бе малко необикновено. Това предизвика интереса на хората и политиците към България“, обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN.

"След това с опита ми от частния сектор и с връзките ми в толкова много европейските кралски дворове, успяхме да отворим много врати и след преговори да постигнем - първо НАТО, и второ - ЕС. Второто бе голямата ни цел", посочи още бившият монарх и допълни: "Опитах се, защото това е моят личен мироглед и разбиране, да не търся отмъщение".

На въпрос как ще оцени своето управление, Симеон Сакскобургготски посочи, че днес българите признават, че неговият 4-годишен мандат е бил най-спокойният и предсказуемият, като през него е нямало партийна дискриминация и партизанстване.

В интервюто бившият монарх и премиер признава, че не е вярвал, че един ден ще се завърне в България и децата му ще видят неговата родина. Запитан за смъртта на баща си – Борис III, Симеон Сакскобургготски посочи, че иска да разбере истината за кончината на своя родител.

"Сред края на войната, всъщност от 1973 г. нататък, 30 години след смъртта му, започнах да разглеждам различни документи от различни страни. И така не намерих данни за нещо нередно. Единственият архив, до който нямахме пълен достъп, е този в Москва. Татко обаче не е имал болно сърце, но наистина е бил под стрес. И това може да доведе до инфаркт. Но не трябва да забравяме неговата агония. Тази седмица, която бе болен. Тя показва, че може да има нещо повече от един обикновен инфаркт", споделя последният български монарх.

Попитан дали би поискал от президента на Русия Владимир Путин достъп до руските архиви, за да види какво пише в тях за смъртта на Борис III, Симеон отговори: "Това не ми е приоритет в момента, защото има други други неща. Но като син, но само заради това, искам да разбера истината", посочи още Симеон Сакскобургготски.

Цялото интервю на бившият български премиер пред CNN може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
14
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
До ИМПЕРИАЛИСТСАМО ДА ТЕ ПОПИТАМ КАКВА НИЕ ПОЛЗАТА ОТ ТВОЯ Е.С.? ТОВА ЛИ ЧЕ СЕ ХРАНИШ С 20 ГОДИШНО МЕСО ИЛИ Г.М.О. ЗЕЛЕНЧУЦИ? С ТОВА ЛИ ЧЕ СТАНАХМЕ КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КАТО ТОЯ ФИН МОШЕНИК?
25
1
 
13
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ДЪРТИЯТ АИДУК ДА СИ КУПУВА ДЪРВЕН БАЛТОН ЧЕ СКОРО ЩЕ МУ ТРЯБВА.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анархист преди 8 години
Какъв Цар е тоя? Лъжец и комарджия без образование! Изключително нагъл и алчен ,*** на Доган! Трябва да му забранят да идва в България1
23
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Царя беше най добре. Жалко, че не умеем да го оценим. Просто е прекалено интелигентен, фин и възпитан човек, а освен това е голям играч и владее перфектно 7 езика, но за нас *** явно това са отрицателни качества, тук по важно е да си груб, дебел и невъзпитан, с нисък интелект.
22
6
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Без н. в. Цар Симеон Втори и до сега щяхме да сме извън ЕС.
21
2
 
22
 
! Отговори
BB преди 8 години
Мадридският лъжец ,си въобразява ,че сме забравили как ни "оправи"за прословутите 800 дни. 1/Разби политическата система 2/Докара Дянков и Велчев брокери и финансови крадци от класа. 3/Бетонира комунистите на власт 4/Използва държавния апарат за да си присвои и реституира "Царските имоти и гори"Българите бяхме единствените ,които приехме бившия монарх и сгрешихме отново!
20
2
 
12
 
! Отговори
ко преди 8 години
този ни дере наедно с другите управници.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дедо,дедо,що не ти взех щерката......
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямата реститутка заграбила милиони имоти от българския народ.
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мончо Сакса докара на власт антибългарските партии ГЕРБ и ДПС и подписа за ЕС без референдум.
16
1
 
14
 
! Отговори
кофти преди 8 години
Нямам нищо против тоя пич.Но факт е че той беше поредната брънка от престъпниците които ограбиха страната ни.Тия които над 25г си пазят един друг гърбовете и престъпленията.Дано дойде свестен управник и да постави другите на място...
15
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"народен съд и до стената".............Народен съд и до стената, но за комунисти като тебе трябва ... само тогава ще се оправи България !
14
19
 
6
 
! Отговори
Прав преди 8 години
е Царя!
13
8
 
19
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Спрямо такива царе, феодали и олигарси има само един начин - народен съд и до стената.Няма друг начин да се справиш с такива наглеци
12
3
 
27
 
! Отговори
политиканчо преди 8 години
На дедо му дадоха 800 дни и той успя... да си върне имоти, резиденции, гори... Сега иска пак...
11
3
 
12
 
! Отговори
dn1962 преди 8 години
Ами да, можеше да се предскаже, че идва да краде и така и стана.
10
2
 
23
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Тоя разчита, че паметта на хората е къса и донякъде е прав, но не и моята. Към края на иначе противоречивия мандат на Костов от ЕС докладите даваха индикации, че е възможно да ни приемат още с първата вълна нови членки и имаше дори възможност да ни отделят от Румъния, които изоставаха от нас откъм реформи и преговори. В началото на мандата на Симеон първите коментари от ЕС бяха директно "избрахте комунист за президент и цар за премиер, а тъкмо напредвахте", така че царя забави присъединяването!
9
13
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Май е прав този рептил, като гледам Тиквуня какви ги върши...
8
3
 
34
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Не го е хванала деменцията. Лъже та маже. Кълнеше се, че не е тук за имоти. КЪЛНЕШЕ СЕ, ЧЕ НЕ Е ДОШЪЛ ЗА ФИНАНСОВИ ОБЛАГИ И ИМОТИ. Помните ли??? Помните ли? А, какво стана? Изсече милиони дървета. Взе имоти, които струват мноооого пари. Защо? Какъв цар, на какво? Хитър, обаче, изработи ни.
7
2
 
18
 
! Отговори
ivo преди 8 години
ZATOVA LI NA SLEDVASHTITE IZBORI DORI NE VLEZE V PARLAMENTA???? TI SRAMA NIAMASH LI BE !!!!!!!!!!!!