Българите оцениха: Мандатът ми бе най-спокойният, предсказуем

Сакскобургготски пред CNN: При мен нямаше партийна дискриминация
Обновена: 27 юли 2015 07:03 | 26 юли 2015 21:06, Красимир Ангелов
145
Българите оцениха: Мандатът ми бе най-спокойният, предсказуем
Снимка: Булфото

"Смятам, че направих много, за да поставя и върна България на картата на света. По различни начини - и заради това, че бях премиер, което бе малко необикновено. Това предизвика интереса на хората и политиците към България“, обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN.

"След това с опита ми от частния сектор и с връзките ми в толкова много европейските кралски дворове, успяхме да отворим много врати и след преговори да постигнем - първо НАТО, и второ - ЕС. Второто бе голямата ни цел", посочи още бившият монарх и допълни: "Опитах се, защото това е моят личен мироглед и разбиране, да не търся отмъщение".

На въпрос как ще оцени своето управление, Симеон Сакскобургготски посочи, че днес българите признават, че неговият 4-годишен мандат е бил най-спокойният и предсказуемият, като през него е нямало партийна дискриминация и партизанстване.

В интервюто бившият монарх и премиер признава, че не е вярвал, че един ден ще се завърне в България и децата му ще видят неговата родина. Запитан за смъртта на баща си – Борис III, Симеон Сакскобургготски посочи, че иска да разбере истината за кончината на своя родител.

"Сред края на войната, всъщност от 1973 г. нататък, 30 години след смъртта му, започнах да разглеждам различни документи от различни страни. И така не намерих данни за нещо нередно. Единственият архив, до който нямахме пълен достъп, е този в Москва. Татко обаче не е имал болно сърце, но наистина е бил под стрес. И това може да доведе до инфаркт. Но не трябва да забравяме неговата агония. Тази седмица, която бе болен. Тя показва, че може да има нещо повече от един обикновен инфаркт", споделя последният български монарх.

Попитан дали би поискал от президента на Русия Владимир Путин достъп до руските архиви, за да види какво пише в тях за смъртта на Борис III, Симеон отговори: "Това не ми е приоритет в момента, защото има други други неща. Но като син, но само заради това, искам да разбера истината", посочи още Симеон Сакскобургготски.

Цялото интервю на бившият български премиер пред CNN може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
20
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 години
Мандата ти "омаза" цялата политическа система. И успя да да заграбиш имоти от държавата, да не говирим за "превъртането на дълга", под ръководството на синът ти принц Кирил. Ти си един от рушителите на Съвременна България. И си срам за паметта на баща си!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 100Много ниско ли стоиш или просто си свикнал да се навеждаш?
44
19
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
За съжаление има хора, които не са Ви оценили, но не всеки е живял сред истински дипломати и затова не са знаели, как трябва да се отнасят към по-висшестоящите от тях. Но те не са виновни. Първите "7 години" на децата си казват думата.
43
2
 
17
 
! Отговори
Оценка преди 8 години
"Мандатът ми бе най-спокойният" за цап царап.
42
1
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
БАГДАТСКИТЕ КРАДЦИ СА КАТО МАЙКА ТЕРЕЗА ПРЕД ТОЗИ !!
41
1
 
3
 
! Отговори
fbfh преди 8 години
Добре ще е за народите, гипсово корито, да е края за всички останали живи Сакс Кобург Гота.Това по темата!За Изтребителите V-то поколение... Да, американците са напред... Напред са и в технологиите. Въпросът е, колко ще издържи наложената от тях мошеническа финансова схема на която се крепи технологичното им лидерство. С други думи, ще се научат ли да свалят руските балистични ракети, преди да са се сгромолясали под кашерните си финансови схеми!???
40
4
 
17
 
! Отговори
Нямам име преди 8 години
Той даде пример за това как в България. дори и като цар да живееш пак ти се ще да имигрираш накрая
39
2
 
11
 
! Отговори
До 69 преди 8 години
От най-добрите "О-правници". О-прави се до край. Продаде дърветата. И имотите. Нали не ги искаше??? Лъжец.
38
9
 
11
 
! Отговори
Сани преди 8 години
Усмен, начетен, интелигентен !! Говори толкова много езици, силно свързан с България, а баща му един от най-добрите оправници! Докато той беше на власт в България се строеше много, икономиката живна, за съжаление около него се навъртяха измамници като Тиквата, Меглена Пръмова и подобни..!! Нека *** да даде такова интервю за СНН!! :)
37
5
 
18
 
! Отговори
цар на комара преди 8 години
Симеон може и да е бил цар на комара, но цар на България никога не е бил!
36
6
 
4
 
! Отговори
№2 преди 8 години
Явно тия от СNN яко са го закъсали, след като са стигнали до там, да правят интервю с някой си Симеон 2!
35
4
 
14
 
! Отговори
.... преди 8 години
Най бързо разпадналата крадлива партия.и ти фалирал комарджия доиде да си оправиш живота.мошенник вън от българия.
34
1
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Така беше . Всички знаеха откъде и по колко да откраднат и това бе времето когато СИК се обучаваше да поеме вахтата . Комунистите , царя и султана напук на Левски бяха заедно срещу народа си !
33
2
 
12
 
! Отговори
gnom преди 8 години
Четох до НАТО и ЕС..и се спрях. Не виждам смисъл, поредната статия да ме приспива, за това как трябва да съм послушанко на тези две световни терористични организации. Аре си е-бете майките всички продажници на бившата Велика България", която продадохте за изготвените ви американо-израелски планове. *** на макс и дано поколенията ви продажни, все ялови да се окажат. За народа никой не пита. Как се умира в 21 век от глад?Как се губят жилища от безумни лихви на банки..за народа ги боли Х
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мадридския мушеник защо още не е депортиран от България?
31
3
 
4
 
! Отговори
dido преди 8 години
naistina be6e nai dobre vijte sega boiko napravo ni razkaza igrata
30
2
 
6
 
! Отговори
321 преди 8 години
До 123Нема гора пич :((( , изсякоха я и я изнесоха за Гърция.
29
3
 
9
 
! Отговори
Кой аз срещу Българи преди 8 години
Тоя е цар на крилатите фрази и безсмислените интервюта с безумно начало , среда и край!
28
2
 
12
 
! Отговори
789 преди 8 години
Господ те наказа веднъж , не предизвиквай съдбата отново да се намеси мадридски лъжец.
27
2
 
17
 
! Отговори
Айде бе , верно ли? преди 8 години
По твое време , *** такъв , уволнихте мой познат по факса именно заради партийна принадлежност. Нямахте доблестта да го извикате и да му го кажете в очите . И ти ще ми говориш , че нямало партийна дискриминация, ***.