Съдът отказва подслушванията

Отчетен е спад на разрешенията с 40%
28 юли 2015 07:17, Петя Славова
4
Съдът отказва подслушванията
Снимка: архив, Reuters

Рязко се е увеличил броят на отказите, с които съдилищата отхвърлят искания за разрешение на специални разузнавателни средства (СРС). Тенденцията става видима само няколко месеца след избухването на скандала "Червей", заради който бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева се раздели с поста си и стана обвиняема, пише в. "Сега".

Според данни на Бюрото за контрол на СРС през първото шестмесечие на годината отказите са 267, съобщи "Правен свят". За същия период на миналата година те са едва 84. Данните сочат, че през цялата минала година отказите на СГС са били едва 30, а в предишни години дори и по-малко.

За първите шест месеца обаче СГС - най-големият окръжен съд у нас, отчита едва 795 разрешения на фона на 1775 за същия период на 2014 г. Около 40% по-малко са разрешенията на национално ниво. От началото на годината съдилищата са издали 2194 разрешения за подслушване и следене, а за същия период на миналата година те са били 3689.

Още по темата

"Само от тези данни може да се направи извод, че контролът за спазване на закона при използване на СРС е засилен", цитира "Правен свят" писмо на ръководството на бюрото.

Пред няколко дни съдии от 20 окръжни съдилища изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, в което се оплакаха, че бюрото нарушава независимостта на съдебната власт, като праща на прокуратурата сигнали за извършени престъпления при разрешаването на СРС-та. Съдиите заявиха, че орган извън съдебната власт си позволява да ревизира съдебни актове, което нарушава конституцията. Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е получил сигнали срещу почти всички председатели на окръжни съдилища.

От създаването си в началото на миналата година бюрото е изпратило сигнали само срещу трима председатели и трима зам.-председатели на окръжни съдилища, отговаря ръководството му и обяснява, че сигналите били с уведомителен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли не се учудвам на тази "новина"... Как няма да спират подслушванията, та нали иначе ще се разберат близките връзки на 80 % от прокуратура и съдии с мафията. Нали така, Цацарофф ?
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости, всичко се слухари!!!!!!!