Москва: Мигрантите тръгнаха заради Арабската пролет и САЩ

Хуманитарната катастрофа не е абстрактна
8 сеп 2015 10:55, Елка Василева
83
Москва: Мигрантите тръгнаха заради Арабската пролет и САЩ
Снимка: Reuters

В ситуацията с мигрантите страните от ЕС се сблъскват с последствията от политиката на САЩ и техните близки съюзници от НАТО в Близкия изток, а не с абстрактна хуманитарна катастрофа, заяви председателят на комисията по международните въпроси на руския парламент Алексей Пушков, цитиран от ТАСС.

"Сегашният поток от бежанци е породен от няколко фактора, сред които главният е така наречената Арабска пролет, която вместо демокрация се превърна в хаос и в обостряне на заплахата от страна на радикалните движения", заяви Пушков.

Вторият фактор според него е политиката, преди всичко американската и на близките съюзници на САЩ, за дестабилизация на политическите режими в арабския свят, които не са ги устройвали.

Още по темата

"Но вместо да доведе до по-либерални и прозападни режими, западната политика се оказа загуба на контрол над хода на събитията и Западът повсеместно се сблъсква с хаотична неконтролируема ситуация, в която процъфтяват терористичните радикални организации", заяви Пушков.

Той напомни, че преди вмешателството на Запада в делата на Либия, Ирак и Сирия тези страни са имали имунитет срещу тероризма.

"И най-малко една от тези страни - Сирия - беше много успешен пример за разрешаване на междуверските въпроси и за съвместното съществуване на различни религиозни групи, а Либия напълно успешно се развиваше на базата на нефтените и газовите си богатства", посочи Пушков.

Той подчерта, че трябва да се признае, че интервенцията в Либия се е превърнала в хаос, а тази в Ирак в разрушение на тази страна и в появата на групировката Ислямска държава.

"Западът сега се сблъсква с последствията от своята собствена политика в Близкия изток. Тоест това не е сблъсък с абстрактна хуманитарна катастрофа, която се е появила неизвестно откъде, а с последиците от собствената западна политика и с тази хаотична Арабска пролет, която западните лидери и медиите много активно приветстваха, без да си дават сметка към какви последици ще доведе дестабилизацията на страните, които не са готови за демокрация и в които съществуват много сериозни радикални ислямистки настроения и организации", каза Пушков.

Той припомни, че 25 процента от бежанците, прииждащи към Европа тази година, са сирийци, което е потвърждение, че САЩ и техните съюзници не успяват да се справят с проблемите на Сирия и сега заради тях започва да страда сериозно и Европа, в това число и такива страни, които не са имали никакво отношение към интервенцията в Либия, нито към дестабилизацията на ситуацията в Сирия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
10
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
До преди разпада на СССР и на социалистическата система бях убеден, че в дъното на всички кризи на планетата стоят комунистите. Социализма си отиде, но кризите не престанаха, дори се увеличиха и едва сега (доста късно за съжаление) разбрах, че в основата на всичко са американците. Жалко, че на времето не вярвах на Работническо дело. САЩ се нуждаят от спирачка, която сега не съществува.....
45
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 8 години
А евреите сега замислят Балканската пролет. Разбиването на Югославия, преполовяването на българите, гръцката комедия са все крачки подготвящи Пролетта. Изходът е както винаги при война избиването на противника. Но ние сме стигнали дотам че не смеем да споменем думата евреи, сърбите и даже гърците са по надеждни.
44
0
 
6
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Интересно защо арабската Пролет прескочи изсраил? Там половината са арпи, а другата половина чеченци - все отбрани канибали.
43
0
 
2
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Ще се глобализираме, няма проблем. Харесал съм си една сирийка.
42
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Станой от АхелойСтаное много напред във времето гледаш.Що не вземеш да се глобализираш в махалата в Пазарджик да видим как ще ти се получи.И изобщо има някой неща които не подлежат на глобализация, религия, култура, светоусещане.Винаги ще се намерят хора да се борят за своето си което се явява подтиснато от от нормите на глобализацията.Примерно аз не харесвам *ли и не искам да ги гледам как се мляскат по улицата, та ако ще и да евро .
41
2
 
20
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
Ти *** ли си,или нас смяташ за такива.Нямало емигранти,а убитите в тези държави,атентатите,безредиците .Колко убити деца,жени и старци само в Ирак около 1 млн. В стремежа си да оправдаеш милите си американци пишеш глупости.И въобще аз не съм чувал до днес САЩ да са помогнали на някого,единственото което правят е да колонизират и ограбват нарочената държава.Така стана и с България-не че имаме много но и това ни взеха и сега станахме тяхна територия,вие соросчетата ще го проумеете но вече е къс
40
1
 
16
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Същото важи и за всяка суверенна държава. Никой не може да й определя каква *** да допуска на територията си. Винаги може като передтекст да се използва потенциалната опасност от терористични двйности.А диктаторите бяха единствените, които успяваха с желязна ръка да удържат необузданата арабска ***.
39
2
 
7
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
До Анонимен 42Не знам. Питай троловете, които обвиняват Русия за унищожаването на Ирак, Либия и Сирия. Но те няма как да са обективни, понеже са на надник към американското посолство.Русия има друга вина и тя е разцепването на Украйна, но това днес не е тема за обсъждане. Сега на мода са "мигрантите".
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 52О САЩ нямат никаква ама никаква вина за смъртта на над 2 млн.души убити за 12год в Близкия Изток както сочи докладът на Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война.Повечето са избити в Ирак. От 1991г., по време на американските инвазии в Ирак, са били избити над 4% от цялото население на страната, което надхвърля 1 млн.души.Разбиха цяла Либия с бомбардировки, и в момента в страната действат общо три правителства. Така чене лъжи.
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Станой от АхелойСадам Хюсеин, Кадафи, Хосни Мобарак и Башар ал Асад, никога не са били ислямисти -фундамиталисти. Явно от религиозни въпроси разбираш толкова колкото от политика. Ако можеш преведи поне един факт в подкрепа на твоето определение. Чисто и просто те бяха диктатори. Диктатори които не позволяваха разните ходжи,имами шейхове да са на власт. Бавно но неотклонно караха държавите си към гражданска държава ,а не религиозна както стана сега.Навремето това стана с Иран след Пахлави
36
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Станой от АхелойКой си ти, че ще определяш на чужди народи как да живеят? Виждаме до къде докара западната демокрация и България. С либерастия стигнахме до там, че българие в собствената си държава скоро ще са бежанци.А американските лъжи ги остави. Никой вече не се връзва на краварите.
35
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА СЕ СЪЗДАДЕ ЗА ДА СЕ БОРИ ОСНОВНО СРЕЩУ ПОДЛОГАТА НА ПУТИН БАШАР АСАД !!!!!ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ПО ВРЕМЕТО КОГАТО САЩ ЗАВЗЕМА ИРАК ИМА НЕЗНАЧИТЕЛЕН БРОЙ БЕЖАНЦИ ОТ ИРАК!!!!СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ЛИБИЯ КЪДЕТО СЪЩО ИМА НЕЗНАЧИТЕЛЕН БРОЙ БЕЖАНЦИ СЛЕД АТАКАТА НА САЩ!!!БЕЖАНЦИТЕ ИДВАТ ОСНОВНО ОТ ВОЙНАТА НА АСАД С НАРОДА МУ И ОТ ИДВАНЕТО НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ДА СЕ БОРИ С АСАД!!!ЗА ВСИЧКО ИМА САМО ЕДИН ВИНОВНИК И ТОВА Е ПУТИН!!!!!!!!!!!!!!!
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам нищо невярно в тези твърдения. Самата истина са!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави са!
32
22
 
4
 
! Отговори
гербераст преди 8 години
ДОБРЕ, ЧЕ СМЕ В НАТО И ЕС!
31
0
 
28
 
! Отговори
SS преди 8 години
Най накрая някой да им го каже на тъпите европейци, ама според мене не трябваше да е Путин а някой наш политик още когато тръгнаха първите бежанци.Трябваше да се изтапани някой *** и да им каже на всички:" Ние не пращахме оръжие на бунтовниците в Сирия и нямаме, а и неможем да имаме отношение односно техният бунт"Така , че ако обичате господа американци, французи, англичани бъдете така добри да приемете всички бежанци.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 31За избитите украинци и грузинци от руски терористи даже и в CNN и BBC не можеш да прочетеш. Съветвам те там да им направиш забележка този съществен пропуск. Тук говорим за Сирия, където, независимо дали това ни харесва или не, преди "вносните пролети" хората живееха по-добре. Всъщност, това важи и за Украйна. Безотговорното брещулевене на чужд гръб не те прави особено мъдър, нито по-убедидетелен с оглед малоумието ти.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия не е агресор щом руснаците масово бягат там
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До AeonРусия ли бомбандира Ирак, Либия и Сирия? Защо Русия да приема бежанци? Франция и Англия с помощта на САЩ разнебитиха Либия. Те да си прибират ордите. Кадафи им беше казал, че рушат стената която ги пази и че ще горят в ада.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Пушков ще побегне ако му насочат Калашник*ов !