Съгласни сме на още бежанци, но... нека да е справедливо

Кабинетът се хвали с впечатляващи резултати за нелегалната имиграция
Обновена: 8 сеп 2015 14:46 | 8 сеп 2015 12:25, Веселина Йорданова
117
Съгласни сме на още бежанци, но... нека да е справедливо
Снимка: архив БТА

България разбира необходимостта броят на бежанците, които ще приеме, да бъде увеличен от първоначално обявените 500 души. Страната ни обаче настоява за справедлив начин на разпределянето им между европейските страни, който да отчита волята и предпочитанията на мигрантите.

Това стана ясно от изявление на правителството, прочетено от вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова. То идва след заседание при премиера Бойко Борисов с участието на вицепремиерите, външния и финансовия министър.

Още по темата
Страната ни ще настоява за синхронизиране на националните законодателства в ЕС в посока на много по-тежки наказания за трафикантите на хора и за създаване на обща европейска прокуратура.

Ще бъде създадено специализирано звено между МВР и Прокуратурата, което приоритетно ще разследва организаторите на тези мрежи, съобщи Бъчварова и подчерта, че се поддържа активно сътрудничество с партньорските служби и Европол за разкриване на случаите на трафик, извършени от българи в други страни.

В позицията, която ще бъде допълнена и обобщена в следващите дни, се изтъква още, че резултатите, които се постигат засега за справяне с проблема, са впечатляващи на общия фон на миграционните процеси в Европа.

„Въпреки че страната ни е най-прякото трасе на бежанските потоци от Турция към Централна Европа, успяваме да не допуснем неконтролирани от нас притоци на хора“, посочи тя.

Според управляващите мерките за ограничаване на нелегалната имиграция дават резултат въпреки четирикратното увеличение на натиска на границите ни през тази година.

Според правителството не трябва да спират усилията на ЕС за намиране на решения на кризите в държавите – източник на мигрантски потоци.

Правителството подкрепя идеята за изграждане на регистрационни центрове не само в Гърция и Италия, а приоритетно на територията на държавите на произход или близките до тях, защото смята, че решението на проблема трябва да се търси най-близо до мястото, на което той е възникнал.

Страната ни ще настоява за промяна на регламента Дъблин в посока създаване на унифицирани молби за международна закрила или обсъждане въвеждането на единен статут на бежанец, валиден за целия ЕС.

Кабинетът смята още, че спешно трябва да се състави списък на сигурни държави на произход и да се провежда активна политика на връщане.

„Трябва да признаем обаче, че опитите да се намери добре работещо европейско решение досега не дават задоволителен резултат. В последните месеци се усили миграционният натиск и в някои от държавите се стигна до струпване на бежански потоци. Търсенето на нови и ефективни решения трябва да бъде ускорено“, е общото мнение на министрите.

Позицията на страната ни е, че е необходима ясна и категорична обща европейска политика, която да отразява общата солидарност. Ще настояваме тя да отчита всички аспекти на ситуацията в момента и особеностите в различните държави, посочи Бъчварова.

Правителството иска още да бъдат определени условията на заселване на бежанците, които ще гарантират тяхното дългосрочно пребиваване. Управляващите обсъждат и възможността за интегрирането им у нас, а когато се създаде благоприятна обстановка – за тяхното връщане.

Кабинетът очаква и ратифицирането на подписаното тристранно споразумение за реадмисия с Турция и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера как може да живеят Българите с 1656 лв пенсия и 360 лв. заплата !На бежанците дават в пъти повече без да се се трудят или да са се трудили
15
1
 
22
 
! Отговори
Лале преди 8 години
"..Страната ни обаче настоява за справедлив начин на разпределянето им между европейските страни, който да отчита волята и предпочитанията на мигрантите..."Е това е "разковничето", те не искат БГ..искат при баба им Меркел!
14
1
 
40
 
! Отговори
морски преди 8 години
Оставка за цялото крадливо и некадърно правителство на ГЕРБ което зароби народа с 16 млрд.заем и източи от здравната каса 1.6млрд.лева. 60 млн. лева лично откраднати от Фандъкова по програмите Транспорт.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приемайте които си искате Аз се махам ЧАО!
12
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напускаме ЕС и нато, и никой няма да ни врънка за бежанци.Ето англичаните ще го направят преди нас.
11
1
 
32
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
До :) Пък те ни приеха в "съюза" заради територията ни. Явно още тогава е било решено, да сме в ролята на просяци и донори на млади умове, алкохолен оазис и лесни за връткане политици...
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички нормални държави се чудят как да ги махнат от държавите си тия се молят да им идват още.
9
2
 
39
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Ти ли ще ги храниш ??за 3 човека 500 лв. е само осигуровките да вкарвам в НОИ!!кво ми давате вие бе?Смрад!!
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тази *** която направихте от страната ни, никой няма желание да остане. Оставка, *** герберски некадърници!
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко ли са ни цял живот на помощи и кражби, а вие още искате!Бойко, затова ли гласувах за тебе, а!?? Предател, не ставаш шушумига си,не можеш да си като Орбан
6
2
 
30
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Справедливост не е имало, няма и няма и да има, защото...Това е измислена и куха дума .Справедливото за един е несправедливо за друг - ако врабчето клъвне една муха, това е справедливо за врабчето, не несправедливо за мухата...Преселниците не искат в България, щото сме бедни. Даже и насила да докарат няколко хиляди, те ще търсяг начин да дръпнат на север. Чудя се дали не започват да идват дивиденти от беднотията, в която ни вкараха съвсем умишлено...
5
5
 
50
 
! Отговори
:) преди 8 години
Май ни е време да затваряме границите и да се махаме от ЕС. Минаха години откак сме в този "съюз" и нищо добро не ни се случи. Сега искат да ни напълнят с араби и ***. Не, МЕРСИ !
4
1
 
51
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Вчера румънския премиер каза, че те могат да вземат 1700-1800 бежанеца.А Румъния е 22 млн. народ.Е, да румънците си вкарват корумпираните кметове и министри в затвора, ама ние нали винаги знаем и можем повече и по-добре... та за това сме на този хал.
3
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези с какво право ще определят за още бежанци? Като са толкова състрадателни да си ги приемат в къщите си и да ги хранят от личните си средства. Стига толкова. Колко хрантутници ни опънахте на шията, а скъпи управляващи? Дълго няма да издържи народа. Така да знаете.
2
2
 
38
 
! Отговори
:) преди 8 години
Накратко: Ще дадем да ни ..., ама ще сме намусени :) Типично по Боковски.
1
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България има капацитет да приеме 1,5 млн. бежанци колкото са изгонените българи.