Танев обеща ръст на заплатите на учителите и догодина

Това ще се случи, увери той
20
Танев обеща ръст на заплатите на учителите и догодина
Тодор Танев. Снимка: архив, БТА

Министерството на образованието прави всичко възможно учителската професия да стане по-атрактивна, увери просветният министър Тодор Танев в студиото на БНТ.

Министърът е категоричен, че увеличение на учителските заплати ще има и до края на тази, и през следващата година.

Още по темата
"Направено е всичко възможно за това покачване на заплатите на всички учители и това покачване ще се случи. Това нещо ще се случи, след като се преизчислят заплатите по рангове и учителски труд. Вероятно това ще стане следващия месец по някое време. Трябва да благодарим на правителството и на г-н Борисов, защото разбра и даде зелена улица. Ще се борим за бюджет и за следващата година", каза още той.

Ще настояваме за над 100 млн. лева, защото ние на българските учени също сме токова задължени, колкото на българските учители, но започваме от учителите, защото без учителите, без училището всички други степени на науката и образованието нямат никакво значение, коментира министърът.

По думите на Танев новият закон дава възможност на преподавателите да избират различни форми, така че часовете им да бъдат интересни. Ще се наблегне на интерактивността, работи се по програмата “таблет за всяко дете”, разясни той. 

За да са достатъчно парите за увеличение на учителските заплати в бюджета за образование за 2016 г. трябва да има още поне 80 млн.лв., каза Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” пред "Фокус".

Във връзка с допълнителното финансиране в сектора на образованието, Петров обясни, че става дума за около 50 млн. лв., които ще бъдат насочени към системата.

"20 млн. лв. ще бъдат за увеличение на учителските заплати. 30 млн. лв., по наша първа информация, ще бъдат насочени към спасението на целодневното обучение. Както знаем, то беше по един европейски проект и сега всъщност трябва да се финансира със средства на Министерството на образованието от държавния бюджет. Това е нещо, което очакваме да се случи”, посочи Петров.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще вдигнат заплатите със 7-8 %(60лв) , догодина пак така и ще кажат: "Ее, два пъти ви вдигаме заплатите, стига толкова, че много големи станаха, а и пари няма". А реално заплащането ще достигне 500-550 лв. чисти... в момента се прави нещо показно, а не реално да се поправят грешки в системата.Ако искате ефект - премахнете бумащината, увеличете заплатите и сложете проектор и компютър във всяка стая, за да визуализираме на децата уроците. Това действа изпитано и доказано!
14
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Като знаковата реплика от филма: Татко ще ми купи колело, ама друг път.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе онези 16 милиарда къде отидоха???? Какво са някакви 100-200 000 за увеличение на заплатите? Много крадат тези!
12
0
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Недей да се гавриш с действителността , стани за малко от компа и погледни какво става навън - не разчитай на информацията от интернет,( тя не е 100% меродавна) - създай си собствено мнение .Недей да броиш полуделите и изтрещелите - виж колко са мързеливите (включително и да мислят) , те май са най-много !
11
0
 
2
 
! Отговори
jei преди 8 години
ako nachat do dogodina korana, moje i da ima uvelichenie na zaplatite.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14Семейната среда не е дошла от нищото, а е резултат на натрупвания. До 19 и началото на 29 век църквата е играела огромна роля - и като образовател и като възпитател. Впрочем до огромна степен църква и образование са били едно. Със секуларизацията на обществото през втората половина 20 и 21 век, образователната система става главният инструмент на държавата и обществото да прокарва образователни и възпитателни политики. Това са го разбрали някои страни и са направили икон. пробив
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи казваш нещо съвсем различно - че са продукт на образователната система. Аз казвам, че възпитанието е основно от семейната среда. За да си образован първо трябва да го поискаш.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Ами те и родителите са били до голяма степен продукт на образователната система - предишната. Така че всичко е свързано на този свят. Няма случайни неща на този свят. Важното е да го проумеем, а не да повтаряме глупости от рода на "кот баба знай, туй си бай"
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАйде не на мене тия. Били сме ученици с доста по-гладни години и разликата не е особена. Като са простаци родителите никой министър или учител не може да ги оправи децата.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1200-1300 начална заплата за млад учител най-малко. Това е психологическата граница за рекрутиране на млади и кадърни учители. В следващите 5-6-7 години на България и трябват 50000 млади, качествени учители с лидерски качества и почтени характери. Това ще повиши каестват на човекия ресурс, не само като знания и умения, но и като морал. Ето така България ще стане по-добро място за живеене. Няма друга рецепта.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6България се срина, защото образованието и духовността се сринаха. Ако се разбере нещо толково очевидно, все още има надежда.
4
2
 
4
 
! Отговори
до анонимен 6 преди 8 години
Как ще имат пари за хляб , като парите ги дават са смартфони и други гъзарии и за фукане ?!
3
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 8 години
"Тате каз, че ще ми купи колело. Ама друг път." Помните ли тази реплика от филма "Куче в чекмедже?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А маймуни трици ловът, лошото е че им се получава с такива прости маймуни в България.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То не останаха! Вече в училищата учителите са се превърнали в "предаватели". Дори и да има единици, които искат да научат децата на нещо повече от това което в "програмата", то те нямат право.