Полша ремонтира МиГ-29 по собствена документация

За българските самолети гаранциите ще бъдат като за полските
14 окт 2015 21:10, Елка Василева
139
Полша ремонтира МиГ-29 по собствена документация
Снимка: архив, Reuters

Гаранциите, които полските военни заводи WZL-2 и WZL-4 могат да поемат по отношение на българските МиГ-29, са като тези за полските Военновъздушни сили /ВВС/, които разполагат с такива самолети. Това заявиха от ръководството на заводите, предаде БТА.

В момента вече не ремонтираме самолети или двигатели, това е вече модернизация, не е ремонт, ние поддържаме експлоатацията на тези самолети, подчерта членът на Борда на WZL-2 и директор по производството и обслужването Збигнев Матушчак на брифинг, на който бяха представени възможностите на полските заводи в Бидгошч и Варшава.

Правителството ни даде по-рано този месец мандат на министъра на отбраната за подписване на междуправителствено споразумение с Полша за ремонт на българските самолети МиГ-29. Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29, като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.

Още по темата

Матушчак отговори на въпрос дали са верни твърденията, че Полша няма лиценз да ремонтира чужди самолети на трети страни. Никой не е получил лиценз от Русия, добави Матушчак.

Пред журналисти той посочи, че са напълно готови и могат самостоятелно да извършат ремонтите. По думите му те вече ремонтират двигателите си със собствена, авторска документация.

Неотдавна ресорната комисия в Народното събрание получи писмо от  на генералния директор на руската самолетостроителна корпорация МиГ, в което се казва, че ако ремонт на български МиГ бъде направен в Полша, РСК МиГ ще прекрати изпълнението на договорните отношения по поддръжка и експлоатация на самолети.

WZL-2 /Wojskowe Zaklady Lotnicze No. 2 S.A./ в Бидгошч и WZL-4 във Варшава са основният партньор на полските ВВС, поддържайки и обезпечавайки военните самолети, сред които Су-22, МиГ-29 и С-130 "Херкулес". До момента те са работили само за нуждите на полската военна авиация.

Експертите посочиха, че влагат в изтребителите нови модерни технологии и възможности, а когато имат проблеми с получаване на резервни части, са в състояние да монтират свои, изработени в Полша.

Предлагаме същата гаранция като за полските ВВС, посочи Збигнев Матушчак в отговор на въпрос по какъв начин полската страна би поела гаранции при евентуален ремонт и модернизация за безопасната експлоатация на българските машини. Нашите МиГ-ове летят безопасно вече 20 години, добави той.

По отношение на подготвяния договор между България и Полша, Матушчак посочи, че той е междуправителствен и става въпрос за двигатели на МиГ-29 - като една първа крачка с цел самолетите да могат да бъдат вдигнати във въздуха.

Председателят на Борда на двата завода Лешек Валчак посочи пред журналисти, че полската страна е в състояние да предложи помощ на българската в рамките на модернизация, като може да сподели опита и капацитета на технологиите си. По думите му процесът има няколко етапа, като първият е двигателите да бъдат ремонтирани, а после самолетите да се модернизират. Гаранциите са същите, каквито предлагаме и на полските ВВС, посочи също Валчак.

От завода казаха, че имат 20 години опит в работа с МиГ-29. Полските ВВС разполагат с 32 такива изтребителя, като половината от тях имат нови натовски системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: МиГ-29полша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 57Много хубаво че ще прекрати договора. Колкото по-далеч от руските кърлежи толкова по-добре.
28
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 52ПОРЕДНИЯ ОПОРНО ТОЧКОВ1. КОНЦЕПЦИЯТА Е НЕМСКА 1942-44 ТОВА ВСЕКИ ГО ПРИЗНАВА2. Завъртащия се затвор е оригиналното в конструкцията и е дело на КАЛАШНИКОВ. Този затвор е и в основата на феноменалната сигурност и надежност на АК
27
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби ти си гола вода по всички въпроси. Съветвам те да опиташ с порнографските теми може би там ще си по-добър експерт. Изобщо не ти чета глупостите направо ти забивам минуса и продължавам нататък.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Станой от АхелойА ти виждал ли си немските коли отпреди Втората световна? Поне на филмите? Онези дълги коли с манивелата? По какво приличат на съвременните руски коли? Ако ония са копирали старите коли, кой тогава е разработил новите им? Нали все пак са "откраднали" немската кола през 1945 г, а не в 2005 г? Имаш разминаване във времето с цели 60 години!!!
25
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 46"ЕКСПЕРТЕ" Само за МиГ-29 Рашките са разработили поне 3 различни технологични направления:1. Увеличаване на ресурса2. Корозоустойчивост(морските версии за флотан на Индия и РФ)3. Управляем вектор на тягата все още в прототипен вариант.Освен това да кажа че със същите двигатели летят ФС-1 Китай/Пакистан, ДЖЕЙ-31 СТЕЛТ Китай и ТЕЖАС Индия Влезли в производство или прототипи от последните 3-5 годиниКъде е Полша с руска документация на МиГ-29 от преди поне 10 години...
24
0
 
11
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Сега поляците като модернизират нашите мигове, вътре ще има поставка за бутилка водка Житния, в която да не може да се сложи бутилка Столичная. Да се пукат от яд, гадните руснаци!Общо взето това ще е модернизацията на отличните някога самолети.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47Французите не си взеха лиценза, французите прекратиха договора, защото наште комунистически умници отидоха да продават Булгарреното в Алжир, който си е бил винаги френски пазар, т.е. грубо нарушиха договора. Пък сега като се замисля за прекратяването на договора със сигурност имат пръст и руското КГБ. Как така България ще произвежда по хубави коли от съветските бракми. Договора беше прекратен през 1969 год а след няколко месеца в България започна вноса на руския фиат Жигулето.
22
0
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Следиш ли ми мисълта? Руснаците и поляците произвеждаха коли по ЛИЦНЗ на Фиат. Ала поляците мислят да ремонтират самолети нез ЛИЦЕНЗ. Къде го има това в международната практика? Ами нали руснаците ще ги скъсат от процеси, та тези самолети ще ни излязат златни. В буквалния смисъл на думата!За пример. Една китайска фирма произвеждаше копие на БМВ в Китай, като нагло беше копирала външния вид. Ами осъдиха ги за близо милиард долара.
21
0
 
5
 
! Отговори
крадени от кого? преди 8 години
До Анонимен 46И как точно руснаците са откраднали космическата техника примерно? След като бяха десетилетия първи в света? Тоест останалите държави нямаха тази техника за да изпреварят руснаците? ОТ кого я откраднаха русите тогава? От марсианците ли? Или може би съдиш по нас? По крадливия Бай *** съдиш и за руснаците?
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Станой от АхелойМосквича това БМВ от 40-те години. Завода е демонтиран и прекаран в Москва. Вижте къде отидоха БМВ вижте къде отиде Москвича. Това е без апелационен пример за техническата грамотност на руснака.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и ние произвеждахме Булгаррено през 60-те години, но след като французите си взеха лиценза спряхме да произвеждаме Реното.
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поляците технически са много по-грамотни от руснаците. Руснаците не са измислили нищо със собствените си глави. Всичко което правят е крадено и като конструкция и като технология. Много обичат като направят някакъв неграмотен copy-paste на западен продукт да пишат че това е продукт без аналог в света. Тъпyнгерска нация това са руснаците.
17
2
 
4
 
! Отговори
вуцата преди 8 години
Ейй, значи наште аероплани ще станат добри като полякините. Няма да имат спиране ден и нощ.
16
2
 
6
 
! Отговори
Диню от Подуяне преди 8 години
До Станой от АхелойА щом трябва да се доизкусурява там където руснак е пипнал, защо по дяволите тогава използваме и ремонтираме тези руски самолети? Не виждам логиката между написаното от теб и използването все още на руски самолети. То навремето руснаците пипнаха и космическите кораби Союз, плюс ракетите за тях. А сега великите американци летят с руските кораби и ракети без да са пипнали нищо по тях, ей тъй на юнашко доверие.
15
0
 
6
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Еее, цензурите, цитирах Чудомир - и него ли редактирате - много "Големи" станахте нещо... "***" е дръглив кон - нищо обидно за никого.
14
0
 
8
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Дереджето на нашата авиация ми напомня една епиграма на Чудомир - "Дорде й дойде таланта, заприлича на ***!".
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Усеща се мирисът на войната скоро в Европицата...4-5 годинки макс и до там сме
12
1
 
14
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Господине! Полските водопроводчици станаха прочути в цяла Германия и Британия. Удивиха Запада със своите феноменални способности да поправят водопроводите и тоалетните чинии на немците и ингилизите. Щом умеят да поправят водопроводи какво му е толкова полските водопроводчици да поправят и нашите самолети? Ми то нали в самолета пак има таквоз, маркучи с няква течност, хидравлика? Какво пък толкоз? Все водопроводи е! Що да не ги поправят поляците? Щом могат водопровод, значи могат и самолет!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Полша не ремонтирала самолети, тя ги модернизирала"...АААА ХА ХА ХАХ АААХАААААА.
10
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Ха-ха, да не стане като с ябълките?! :-D