Полша ремонтира МиГ-29 по собствена документация

За българските самолети гаранциите ще бъдат като за полските
14 окт 2015 21:10, Елка Василева
139
Полша ремонтира МиГ-29 по собствена документация
Снимка: архив, Reuters

Гаранциите, които полските военни заводи WZL-2 и WZL-4 могат да поемат по отношение на българските МиГ-29, са като тези за полските Военновъздушни сили /ВВС/, които разполагат с такива самолети. Това заявиха от ръководството на заводите, предаде БТА.

В момента вече не ремонтираме самолети или двигатели, това е вече модернизация, не е ремонт, ние поддържаме експлоатацията на тези самолети, подчерта членът на Борда на WZL-2 и директор по производството и обслужването Збигнев Матушчак на брифинг, на който бяха представени възможностите на полските заводи в Бидгошч и Варшава.

Правителството ни даде по-рано този месец мандат на министъра на отбраната за подписване на междуправителствено споразумение с Полша за ремонт на българските самолети МиГ-29. Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29, като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.

Още по темата

Матушчак отговори на въпрос дали са верни твърденията, че Полша няма лиценз да ремонтира чужди самолети на трети страни. Никой не е получил лиценз от Русия, добави Матушчак.

Пред журналисти той посочи, че са напълно готови и могат самостоятелно да извършат ремонтите. По думите му те вече ремонтират двигателите си със собствена, авторска документация.

Неотдавна ресорната комисия в Народното събрание получи писмо от  на генералния директор на руската самолетостроителна корпорация МиГ, в което се казва, че ако ремонт на български МиГ бъде направен в Полша, РСК МиГ ще прекрати изпълнението на договорните отношения по поддръжка и експлоатация на самолети.

WZL-2 /Wojskowe Zaklady Lotnicze No. 2 S.A./ в Бидгошч и WZL-4 във Варшава са основният партньор на полските ВВС, поддържайки и обезпечавайки военните самолети, сред които Су-22, МиГ-29 и С-130 "Херкулес". До момента те са работили само за нуждите на полската военна авиация.

Експертите посочиха, че влагат в изтребителите нови модерни технологии и възможности, а когато имат проблеми с получаване на резервни части, са в състояние да монтират свои, изработени в Полша.

Предлагаме същата гаранция като за полските ВВС, посочи Збигнев Матушчак в отговор на въпрос по какъв начин полската страна би поела гаранции при евентуален ремонт и модернизация за безопасната експлоатация на българските машини. Нашите МиГ-ове летят безопасно вече 20 години, добави той.

По отношение на подготвяния договор между България и Полша, Матушчак посочи, че той е междуправителствен и става въпрос за двигатели на МиГ-29 - като една първа крачка с цел самолетите да могат да бъдат вдигнати във въздуха.

Председателят на Борда на двата завода Лешек Валчак посочи пред журналисти, че полската страна е в състояние да предложи помощ на българската в рамките на модернизация, като може да сподели опита и капацитета на технологиите си. По думите му процесът има няколко етапа, като първият е двигателите да бъдат ремонтирани, а после самолетите да се модернизират. Гаранциите са същите, каквито предлагаме и на полските ВВС, посочи също Валчак.

От завода казаха, че имат 20 години опит в работа с МиГ-29. Полските ВВС разполагат с 32 такива изтребителя, като половината от тях имат нови натовски системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: МиГ-29полша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
8
 
! Отговори
лъжи и пак лъжи! преди 8 години
До БобиФауто НИКОГА не е извежждало на околоземна орбита някакъв товар, какъвто и да било. Тая ракета не би могла да изстреля руските Спутници тежащи по 5-10 и повече тона. Височинн полет не значи космически полет.А и нещо друго. Гагарин не летя яхнал ракетата, той летя в КОСМИЧЕСКИ КОРАБ. Измислен и разработен от руснаците ЗА ПРЪВ ПЪТ В СВЕТА! Корабът е 100 пъти по-сложен от всяка една ракета!
48
0
 
9
 
! Отговори
лъжи и пак лъжи! преди 8 години
До БобиИ аз съжалявам, че ще те оборя! Първият американски АСТРОНАВТ е сенатор Джон Глен, а не кой беше там? Върджил Грисъм или Алан Шепард? Американците извършват първия си КОСМИЧЕСКИ ПОЛЕТ ЕДНА ГОДИНА СЛЕД РУСДНАЦИТЕ ЕДВА В 1962 Г. Това е така защото техните първи два полета след полета на Гагарин не са космически полети, а СУБОРБИТАЛНИ ПОЛЕТИ БЕЗ ОБИКОЛКА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО. Един спътник изстрелян само на 100 км не може да продължи полета си и до няколко часа ще падне обратно на земята.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полската холера защо не каже бОку колко процента комисионна поиска за тоя договор???
46
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До лъжи и пак лъжи!Съжалявам че ще те оборя. Според съвременните определения ако се изкачиш над 100км височина си в космоса. Фау 2 на Вернер фон Браун се вдига до 200км височина. Така че технически е стигал Космоса.
45
0
 
9
 
! Отговори
лъжи и пак лъжи! преди 8 години
Измислената теза за уж "откраднати" Калашник и Ту-144 е като измислената "кражба" на руската космическа техника от немските ракети с малък радиус на действие Фау. Значи, набива се на очи едно голямо несъответствие. Немската Фау е РАКЕТА, руските Восток и Союз са КОСМИЧЕСКИ КОРАБИ!!! Вернер фон Браун е разработвал ракети, но никога космически кораби преди края на войната и залавянето му от американците. Второ, немската Фау не е летяла дори до Америка, да не говорим за Космоса.
44
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 69Ами дай да спорим за Западно въоръжение. Няма проблем само дай тема.Умнико с малки изключения на запад са открити всички оръжия (ама те не са милитаристи) и след това криво ляво са копирани или създадени еквиваленти от другите страни.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 82Логично!
42
0
 
7
 
! Отговори
е да де! преди 8 години
До Анонимен 76Много добре, чичо! А сега все пак ми отговори на въпроса, ако искаш от самолет, ако искаш от Союз или от МКС! Или от Колумбия и Чалънджър. Кажи ми подобрените немски модели на "немските" Калашник и Макаров. Щом немците са изобретателите и авторите, то значи за 70 години са усъвършенствали Калашника и Макарова много повече, нали така? Когато аз измиялся нещо за което съм компетентен, то аз мога и да усъвършенствам изобретението си? Къде са обновените немски Калашник и Макаров?
41
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 76Абе момче, от самолет да видиш Калашников и SGT-44 ще разбереш че е едно и също нещо леко модифицирано. Пистолета Макаров е копие на немския Валтер и никой не отрича това освен бетонните комунистически тикви.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 75Кирил Домусчиев наскоро беше казал: Аз с оли-гоф-рени не разговарям. И е много прав човека. Има някои хора на които в 7 сутринта им казваш "Добро утро!", а в 7 вечерта те ти отговарят: "Добро да е!" Въпрос на интелигентност е някой да се сети какво си искал да кажеш с написаното. Ако му обясняваш три пъти и не може да вдене, просто разговорът е безпредметен. Той е безнадежден случай.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 72Е, добре де! кажи ми по-добрия немски автомат! Подобрения от немците Калашник, който уж е немски. Щом е немски, значи немците вече трябва да са го подобрили, щом те са авторите, нали?
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 73Колко имаш по математика? Ужасно си скаран с всякаква логика, ако имаш 3 знай че е било по милост. Когато пишеш нещо трябва да е логически издържано, а не да хвърляш думи наляво и дясно и да очакваш че някой ще ти разбере нещо.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 67Фалкона ***, може да не е полски, но самолетът на Качински беше руски! Аман от бавно загряващи албански реотани! Щом си толкова т-ъ-п, поне не драскай във форумите!"По-добре си мълчи и нека хората те смятат за г-л-уп-ак, отколкото да си отвориш устата и разсеяш всичките им съмнения за което"-Марк Твен. Отнася се за теб!
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 70Имат много-много по-добро. Калашника е бил добър преди 40 години, сега е едно нищо. Продава се защото е евтин а пък терористите не желаят да харчат пари за стрелково оръжие. Второто предимство на калашника е че е много достъпен като възможност да го намериш на черния пазар, там е пълно с търговци от бившия соц лагер които на драго сърце без никакви скруполи и резолюции на ООН могат до ти доставят цели кораби с калашници.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 52ЩОм Калашника е немски, защо тогава немците нямат нещо по-добро от Калашника на русите? Щом немците са истинските автори, би трябвало сега да имат сто пъти по-добър автомат от калашника. Нали уж те са разработчиците я? какво им коства да си довършат разработката и го подобрят? Чел ли си някъде по света да се използват немски автомати сега? Арабите,афганците кое използват? Руско или немско оръжие?
34
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиТи спориш на технически теми но от марксистко-ленински позиции, а не от технически позиции. Според твоите "технически експертизи" винаги руското оръжи е и руската техника са по по най въпреки че всеки ученик над 12 години знае че не е така.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Въпрос!И къде противоречието тикво? Да не би Фалкон да е полски самолет?
32
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 59Който не може да спори обижда. Аз мога само на технически теми да споря и само за това имам мнение. Ти имаш мнение за моята компетентност. Докажи по-голяма такава и тогава дай мнение.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поляците могат, а ние какво можем? Само да крадем!
30
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос! преди 8 години
До Анонимен 39А защо Лех Качински летя с руски самолет? След като по същото време нашите президент и премиер летяха с Фалкона? Сам си противоречиш!