Законът за "Военна информация" стана Закон "Бакалов"!

Ветото пък не било на президента, а на Борисов и Радан Кънев
6
Законът за "Военна информация" стана Закон "Бакалов"!
Снимка: Булфото, архив

БСП се ядоса на ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за "Военна информация" заради регламента, според който службата може да бъде оглавена само от военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Още по темата

На първо четене имаше възможност шефът на службата да е и цивилен, но при окончателното приемане на закона депутатите премахнаха тази хипотеза по предложение на БСП, но с подкрепата и на депутати от ГЕРБ.

Така се оказа, че настоящият шеф на службата Йордан Бакалов трябваше да освободи поста и той подаде оставка, която обаче военният министър Николай Ненчев не прие.

"Превърнаха Закона за военното разузнаване в Закона за Йордан Бакалов", коментира днес говорителят на БСП Атанас Мерджанов по повод ветото. Позицията беше разпространена от пресцентъра на партията.

"Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане един-единствен въпрос от Закона за военното разузнаване. От стотина разпоредби президентът не хареса само тези, които засягат шефа на служба "Военна информация", посочва той", цитиран от пресцентъра на БСП.

Според него това е достатъчно доказателство за нивото на интереса на управляващите към разузнаването, но и към службите за сигурност като цяло.

"Тях не ги интересува състоянието на личния състав, нито изпълнението на целите. Обсебени са от въпроса кой ще им е началник. Кой ще изпълнява волята им", посочва Мерджанов.

Според него ветото на президента е измъчено.

"Всъщност то не е негово, защото още преди седмица беше обявено от премиера Бойко Борисов, който пък разбрал за него от Радан Кънев", отбелязва Мерджанов.

"Оказва се, че само ние сме си взели поука от протестите срещу назначението на Делян Пеевски", посочва говорителят на БСП и допълва, че протестите тогава бяха не само срещу депутата от ДПС, избран за шеф на ДАНС, агенция, която така и не оглави, но и срещу практиката законите да се правят по мярка за определени хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
2
 
! Отговори
всс преди 8 години
ДОКОГА ПИОНКИТЕ НА КОСТОВ КЪНЕВ БАКАЛОВ И МНОГО ДРУГИ ЩЕ БЪДАТ ТОЛЕРИРАНИ. СИГУРНО ТОВА Е ЧАСТ ОТ СДЕЛКАТА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО.ДАЛИ?
4
1
 
6
 
! Отговори
Един преди 8 години
Президентчето само това си може да прави за да го забележат и да е в "светлинат на прожекторите" - налагане на ВЕТО по подсказани му точки,къде от Борисов и къде от САЩ.Безличен хамелеон и "слаба ракия" казано по-популярно.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В случая няма разлика между Бакалов и Пеевски шеф на данс.
2
1
 
6
 
! Отговори
Докога преди 8 години
Тази държава няма да се оправи докато се правят закони за наши хора. Не гласувайте за такива законотворци.
1
0
 
8
 
! Отговори
**** преди 8 години
Искам тия 240 тъпака да приемат един закон, с който да им се забрани да измислят закони, а да се задължат да препишат законите на Норвегия например. Друга работа да не им се възлага поради малоумие.