Сега му е времето: "за" или "против" електронното гласуване

48% от гласоподавателите ще направят референдума валиден
98
Сега му е времето: "за" или "против" електронното гласуване
Снимка: flickr

От години се говори, че дистанционното гласуване ще улесни избирателите и то най вече тези, които живеят зад граница, а днес е шансът хората да променят частично изборното ни законодателство.

Още по темата

За да го направят трябва да участват в референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев и да дадат своя отговор "Да" или "Не" на въпроса: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

Около 6 363 000 души имат право на глас на местните избори и на референдума в цялата страна и в чужбина.

Всеки, който отиде в своята изборна секция, ще получи и бюлетина в непрозрачен плик, в която да отбележи дали иска или не да се гласува и електронно. Гласуването в допитването ще е само в тъмната стаичка.

Всеки избирател гласува, като върху бюлетината отбелязва със знак "Х" или "V" избрания от него отговор "Да" или "Не", поставя бюлетината в плик, пуска плика в избирателната урна и полага подпис в списъка.

За да бъде валидно допитването гласувалите трябва да са поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, което означава 48,66%.

Прагът е висок, а се оказа, че разяснителната кампания е доста слаба. Хората масово не се интересуват от допитването дали защото не знаят, че ще се проведе заедно с местния вот, дали защото според тях основните проблеми в страната, които трябва да бъдат решени са други или пък просто от безразличие.

Президентът Росен Плевнелиев пък директно обвини, че нито политиците, нито комитетите, ангажирани в подкрепа на референдума, са достатъчно активни и не обясняват на хората за какво точно е допитването.

Според него статуквото е много силно, но шансът да бъде пречупено е именно чрез референдума и пряката демокрация. 

Иначе историята на референдума е дълга.

В средата на март миналата година Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ, и председателстван от бившия служебен премиер проф. Георги Близнаашки, внесе 571 612 подписа в парламента с искане за промяна на изборните правила.

След проверка на ГРАО обаче 108 286 от тях се оказаха невалидни. Така 36 674 от нужните 500 000 подписа не достигнаха, за да бъде задължено Народното събрание да свика допитване. 

След това Росен Плевнелиев стана първият президент, който се възползва от правото си да инициира референдум.

Държавният глава предложи през януари на парламента референдумът да бъде по три въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми"; "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

Различно оформени между отделните политически сили мнозинства обаче на практика бламираха държавния глава и оставиха от трите предлагани от него въпроса само единия - този за електронното гласуване.

Това е вторият референдум, който ще се проведе у нас след падането на комунизма. Първият беше на 27 януари 2013 г.

Той беше иницииран чрез подписка, организирана от БСП. Идеята на социалистите беше хората да кажат искат ли да бъде изградена АЕЦ "Белене", но парламентът реши, че въпросът ще е: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?.

В крайна сметка допитването се оказа невалидно заради ниска активност. Едва около 20 на сто от избирателите тогава отидоха до урните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
НЕ ГЛАСУВАМ-ПРОМЯНА преди 8 години
Много хора така и не разбраха, че никой не го е ГРИЖА за електронното гласуване. Политиците ги е грижа единствено на изборите да имат поне 50% гласували! НИЩО ДРУГО! С електронното гласуване просто ще вдигнат избирателната активност с 5-6%..или повече. Ама от това нищо няма да се промени, защото какъв е избора между 3 чаши с отрова?ПРОМЯНА ще има чак когато на избори излезнат под 50% и се види етническия и социалния профил на избирателя. Тогава властта ще ЗАГУБИ ЛЕГИТИМНОСТТА-следва ПРОМЯНА!!!
36
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък мисля, че трябва да има активност за референдума, иначе управляващите ще кажат, че българите нямат желание да се провеждат референдуми и ще се оправдават за в бъдеще с това, че няма активност, за да не се допитват до народа. Така че смятам да гласувам с "не", нека се види, че българинът иска референдуми, но не и по такъв глупав въпрос. Лично мнение.
35
23
 
11
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
В 21 Век - твърдо Да за ел. Гласуване
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има 3 начина да гласуваш. Да гласуваш " Да" (или за някого); Да гласуваш "НЕ" и въобще да не гласуваш. Последното не означава безразличие, както ни маниполират че било. Това означава че не оказваш доверие на никой от кандидатите и си запазваш правото за сваляне на избрания ако се окажеш прав. Страх ги е от ниския кредит на доверие. Ако на референдума отговорът ви е НЕ - по добре изобщо не гласувайте -така гласовете НЕ няма да се разпределят между НЕ гласувалите и гласувалите НЕ
33
0
 
8
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 8 години
И в крайна сметка, кучето си лае, керванът си върви...Поне не оставяй сляп за истината , българино! Все още НЕ вярвам , че българската нация е толкова глупава, колкото я правят!
32
4
 
17
 
! Отговори
БОЙКОТ НА РЕФЕНДУМА преди 8 години
Нека обясня: разпространено е схващането, че трябва да се гласува, инак "вместо теб" гласуват малцинствата! Това е велига заблуда! Тук става въпрос за ЛЕГИТИМНОСТТА НА ВЛАСТТА, същата власт, която ухажва и отглежда малцинствата (и винаги ще го прави)! За да бъде легитимна властта трябва поне половината гласоподаватели да отидат до урните. Целта е с електронното гласуване да се "прелъжат" да гласуват "мързеливите", т.е. повече хора. И там е уловката. И затова изборите за 2 в 1, за да мине рефер
31
2
 
11
 
! Отговори
xxx преди 8 години
Против :)
30
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за тез които за против алектронното гласуване, некас и манупулират банковата сметка като са толкова отворену за манипулации
29
5
 
8
 
! Отговори
Св до @@@ преди 8 години
По принцип бях "за" с някои резерви. Но сега пък вече съм твърдо, след като прочетох коментара ти. Много добре ще стане, така и така ни лъжат, но поне няма да толерират галениците (знаете за кои говоря) само покрай изборите и да ги даряват с безплатни ток вода и ненаказания за престъпления. Сега няма да им трябва вота, а ще ни лъжат по интелигентен начин :).
28
2
 
8
 
! Отговори
;-) преди 8 години
Само неук и крайно наивен можеше да повярва и за аферата Костинброд ама... Не разбирам защо хората живеещи зад граница трябва да бъдат улеснени в избора си. Те са избрали да са зад граница. Аз не живея в родни си град, обичам го, но имам друга адресна регистрация и нямам право да гласувам за кмет на този град, а той ми е на сърцето. Не е ли същото?
27
4
 
7
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 8 години
И с електронно гласуване и без него - вота се манипулира! Но господата управляващи лешояди искат да ни лишат от кебапчетата и от онези 30-50лв. които ни даваха веднъж на 4 години! Е, няма да стане, няма да им опростим живота толкова на хищниците!!! Нали?!
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само оли.гофрен като теб си мисли, че Тиквата няма да продаде и майка си за да е на власт отново. Какво остава за манипулиране на вота.
25
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само неук и крайно наивен може да си помисли ,че електронното гласуване може да се манипулира без да се разбере. Цяла Европа гласува електронно ...........
24
3
 
21
 
! Отговори
Олигархия преди 8 години
Няма да агитирам за или против електронното гласуване. Само ще задам въпроса- Смятате ли, че при днешната корумпирана и подкупна политическа класа електронният вот, няма да бъде манипулиран? Отговорете си сами.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баницата вече е разпределена, изборите са фиктивни. Липсата на избор не може да бъде избор !
22
5
 
24
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
И още нещо драгими смехурковци! Не е нужно да се хаква системата! Просто някои лица ще си имат директен достъп и ще си я преправят както си пожелаят! Нищо чудно ако се приеме ел. гласуване , да намалее драстично купуването на гласове, щото тогава това ще е излишна операция...Ако имаш съмнения в изборите, отива се в ЦИК и се броят, но ако имаш съмнение в системата, какво?! И бюлетините се нагласят, ама там изисква много усилие и не навсякъде става....
21
5
 
15
 
! Отговори
Hacking Democracy преди 8 години
Мислете *** - електронното гласуване е измама, при броенето
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Против !
19
6
 
19
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
Да речем се приеме електронното гласуване! Аз съм сигурен , че след известно време ще се окаже провал! Ще се докаже, че е манипулирано , и така в България ще са се извъртели няколко нагласени правителства...Питам, КОЙ ще поеме отговорност за измамата и ще отиде зад решетките за дълго?! Гледах предаване по Канал 1 , в което имаше 10-*** "ЗА" и двама "против"...Никой не ги попита, поемат ли отговорност за нещата които казват?! Тк се корени проблема в БГ! Никой не поема отговорност за нищо!!!
18
3
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Майки и бащи не искат само париИскат гледане и обичЗанемарени, мръсни и гладниТова са " гледаните" майки и бащи