Плевнелиев погна изборните хакери, по петите им ДАНС

Това е нов "Костинброд", обяви президентът
Обновена: 30 окт 2015 16:58 | 30 окт 2015 12:12, Веселина Йорданова
91
Плевнелиев погна изборните хакери, по петите им ДАНС
Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че е сезирал ДАНС и службите за странните хакерски атаки в деня на изборите на 25 октомври. Той заподозря, че те са пряко свързани с референдума за електронното гласуване.

"Това е нов "Костинброд", те целят да подхранят съмненията на българските граждани, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее, след като може един или друг сайт да бъде атакуван", посочи Плевнелиев и декларира, че няма да забрави този казус и очаква обяснение за него като държавен глава.

Още по темата
По думите му трябва да е ясно кой ги инициира и кой е платил за тях, както и кой е дал инструкции от ЦИК да не се дават бюлетини за участие в референдума.

Въпреки всичко президентът определи допитването като безспорен успех за демократичното развитие на държавата и изрази удовлетворение от участието на българите в него.

Гражданите искат да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата, разчете той резултатите от националното допитване.

Макар да призна, че не би следвало да бъдем големи оптимисти за предстоящото гласуване в НС за референдума, Плевнелиев все пак изрази очакване депутатите да чуят волята на народа.

Той разкритикува политическата класа, като заяви, че много партии са агитирали открито срещу референдума, включително представени в НС и са се опитали "да потопят" допитването, все едно го няма.

"Конституционни съдии, народни представители звънят на държавния глава и казват, че в определени секции ги карат два пъти да се разходят до тъмната стаичка, за да гласуват, не им дават бюлетина и това е в София. Това не е случайно", подчерта той.

Плевнелиев беше категоричен, че избирателите искат да бъдат питани и очакват да бъдат чути.

Според него с гласуването на референдума са били развенчани няколко мита – че обществото ни няма опит и не може да се възползва от позитивите на пряката демокрация, че провеждането на референдум заедно с други избори ще затрудни българските граждани По думите му гласуването е било затруднено не от друго, а от странни организационни решения.

Според президента това е единственото гласуване за 25 години, в което не личат политически пристрастия. Бюлетина пуснаха както хора от големите градове, така и от малките градове и селата, и сред тях има хора от всички партии, допълни той.

"Нашите сънародници търсеха тази бюлетина дори когато им беше отказана. В бъдеще ще бъде все по-лесно на избирателя да упражнява волята си. Неуредиците в нощта на изборите и в последвалите дни показаха ясно колко ще улесним българите, ако гласувахме електронно", настоя държавният глава.

Той апелира към депутатите да бъдат на висотата на своите избиратели, като уважат гласа на 1.8 млн. българи, които дадоха път на електронното гласуване. Президентът подчерта, че очаква от НС да не губи време в процедурни хватки и да проведе качествен дебат по темата.

Според него от гласуването на депутатите ще стане ясно кой иска да чуе народа и кой иска да продължи задкулисно да саботира референдумите в страната. Той подчерта, че на националното допитване гласуваха близо 40% от българите , а отказът на властта да чуе какво точно искат подкрепилите референдума, би бил голяма политическа грешка.

По думите му всеки един от тези 1.8 млн. гласа е свободен, няма купен и манипулиран вот, никой не е гласувал, защото очаква някакъв пост или участие в разпределението на обществен ресурс.

Плевнелиев каза, че би следвало депутатите да променят Изборния кодекс и да вземат решения в парламента за това как ЦИК да действа и да работи  оттук нататък, като визира хаоса в "Арена Армеец".

Президентът призна, че е притеснен от случилото се в неделя и очаква дебат, анализи, последствия.

На въпрос дали инициираният от него референдум е начало на предизборната му кампания, Плевнелиев каза, че по никакъв начин допитването не може да бъде обвързано с бъдещи политически действия.

"Това, че инициирах и подкрепях референдума, не го прави мой и по никакъв начин не го обвързва с бъдещи президентски избори в страната", подчерта той и напомни тезата си, че който днес си прави сметките за следващите избори за държавен глава, много ще сбърка, защото народът очаква реформи и резултати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
12
 
! Отговори
искаме преди 8 години
Искаме президента да насрочи референдум колко от българите го искат. И ако успее да събере 99% участвали - знае какво да направи.
40
2
 
14
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
".....Този референдум не бе на президента, нито на група граждани, които искат да се въведе електронно ....."С приемането на електронното гласуване ще вкараме собственоръчно вълка в кошарата.Турците са коварни. Известно е, че електоратът на ДПС е много дисциплиниран и привидната ниска тяхна активност на референдума Е БЛЪФ. Всички факти говорят за това:1. Изказването на лисугера Местан, че са против.2. Закъснялото гласуване за референдума в секциите на ДПС, за да не пропадне допитването, след първоначален отказ.3. Блокирането на сайта на ЦИК с резултатите, неизвестно от кого.
39
0
 
4
 
! Отговори
bg hacker преди 8 години
ako iskash dai site na banka da vidish kak i toi shte spre da raboti....ili i te ne predostaviat nikakvi uslugi a samo visitna kartichka s email ;)
38
2
 
6
 
! Отговори
bg hacker преди 8 години
Uspeh na DANS ;) da ne se mesiat, che i te niama da vidiat site skoro :)
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Росен кога ще организира референдум за членството на България в НАТО и ЕС. Ей така, да видим колко са за и колко са против.
36
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберасткият театър продължава след Волен, Трактора, сега и тази кукла на конци на Тиквата се включва в сеира с поредната си смешна роля на строг и безкомпромисен държавен глава! Щели ДАНС да се заемат с хакерите.)))нема такава държава!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно е сигурно, или ще сме пионерите успели да направят читаво ел. гласуване, или ще се сгромолясаме яко! При всички случаи ще трябва време. Прави впечатление малкия брой гласували на референдума от чужбина.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На жената пред мене и обясняваха, как било задължително да се вземе и бюлетината за референдум. Така, че аз пък видях обратното. Санкции нещо?
33
2
 
5
 
! Отговори
bg hacker преди 8 години
cik.bg shte padne otnovo v nedelia ;) kakto na presidenta v moemnta :)
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с хакерската атака е най-глупавото извинение за некадърността на някого.Ами когато гласуваме електронно пак ли разни псевдо компютърни специалисти ще изградят необходимата защита,сървъра ще се претовари за секунди и хората няма да могат да дадат своя глас.Въпреки поредният провал няма уволнени и дисциплинарно наказани.Тотално отказахте хората от балотажа.Никой не иска да гласува /освен платените гласоподаватели/,защото докато чакат броенето на гласовете хората припадат.
31
1
 
15
 
! Отговори
много се извинявам преди 8 години
Така и не разбрах, валиден ли е референдума или не?
30
2
 
24
 
! Отговори
ао преди 8 години
Няма нужда да се правим на ощипани - електронното гласуване не е за изостанала, неморална и бандитска държава. Такова продаване на информация ,ще има че няма да е истина. После ,ще се питаме умно ама той админа се изкушил и щели да се вземат марки. Когато ти дадат някаква персонална идентификация да гласуваш ,няма човек който да ме убеди ,че никои няма да знае за кого съм гласувал!
29
3
 
22
 
! Отговори
гепи преди 8 години
Вижте, може би сте забравили кви ги правеше Цецко Шлифера, когато беше минмаф( на мафията). Тогава Цеци даде на янките ЦЕЛИЯ ЕЛ. РЕГИСТЪР на българските граждани. Следващите ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИЗБОРИ ще се провеждат директно в Ленгли ЦРУ. Питайте Василев, той ще потвърди, ако му е останала капчица чест. Така, че не ми говорете повече за избори и референдуми. СВЪРШИ СЕ С ТАЯ.
28
0
 
5
 
! Отговори
Soxtella преди 8 години
Грешка 502 не се ли дължи на проблем с ISP-интернет системния пръвайдър . Абе, не е ли доставчика причината ?
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От ДПС са платили към 50 бона за хакерската атака и атаката не е била извършена от територията на БГ
26
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом като Плевнелиев казва така,значи е обратно,този даже не го и слушам,такава мижитурка не е моят президент.
25
1
 
15
 
! Отговори
bg hacker преди 8 години
sledmalko niama da go ima site na presidenta :)
24
4
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Мишокът е много зъл! Най-много да му хакнат сайта или нещо друго :)
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайдееее и Президента в театрото се включи...Много ми идва вече!
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде точно ги погна? По немските паркинги? Тоя е мазен като сирене "Президент".Карикатура!