От БАН в МК, а от там във Външно – орденът на Вартоломей

Причините за наградата: религиозен диалог и "зелен патриарх"
31
От БАН в МК, а от там във Външно – орденът на Вартоломей
Снимка: Администрация на президента

Външният министър Даниел Митов обясни защо вселенският патриарх Вертоломей получи най- високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен, но беше категоричен, че духовникът е поискал неща, които не са от неговата компетенция, защото са решени от България и Гърция преди години.

Преди 10 дни президентът Росен Плевнелиев връчи най-високото държавно отличие на Вартоломей по предложение на външно министерство.

Още по темата

Патриарх Вартоломей пък поиска нашата страна да върне църковни реликви, донесени у нас по време на войни от храмове и манастири в Северна Гърция, което предизвика гневна реакция у нас.

Според лидера на БСП Михаил Миков пък орденът му е присъден в нарушение на закона, защото няма нито решение на НС, нито на МС, каквото е изискването по закон.

"За българските граждани човекът, на който беше връчен този орден, е недостоен и те го заявиха мощно тук при посещението му. Какви са изключително големите заслуги на титулувалия се за вселенски патриарх Вертоломей, които да ви дадат основание да поискате такава процедура", попита соцлидерът.

Даниел Митов разясни, че първоначалното предложение да бъде връчен орденът на патриарх Вертоломей е направено от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров до Министерския съвет през август тази година.

Оттам писмото е пратено до министъра на културата, който пък го е препратил по компетентност до външно министерство, защото предложения за награждаване на чужди граждани се правят от външния министър.

Сред мотивите духовникът да получи най-високото държавно отличие е активната му позиция за насърчаване на религиозния диалог, неговата ангажираност с актуалните проблеми пред човечеството, персоналната му отдаденост на научната дейност, силната му ангажираност в опазването на околната среда, която му е спечелила прозвището "зеления патриарх".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Оги преди 8 години
Президент ли е, чудо ли е?Постоянно ми иде на напушен или на успокоителни.
10
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Този който е предложил ордена за този козел да го заплати от собственият си джоб и да се извини на всички българи.
9
1
 
7
 
! Отговори
Вартоломей забранил преди 8 години
да се служи на български език в българската църква в Одрин.Пак той е забранил там да отслужва български епископ и е поискал да бъде демонтиран паметникът на Антим Първи от двора на този храм.Направете си изводите - БАН дали са го предложили за орден "Стара планина", защото в тази институция повече тежи думата на по-незнаещите, които са си получили даром и назначенията си в БАН, и научните си степени, и възможностите за кариерно развитие?Или просто някои от БАН са имали лична изгода от това?
8
2
 
11
 
! Отговори
Hilfi преди 8 години
A Rosko ima novi gvardeici?!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я ги питайте поповете как се съчетава втората заповед от църковното календарче с кланянето и признаването на човек, статуи и картини за божество???
6
4
 
1
 
! Отговори
Исус е Господ преди 8 години
Насърчаване на религиозния диалог е облечено в ярешки дрешки понятие за interfaith,т.е.сатанистката доктрина,че има много пътища водещо до Бог,вместо християнската на Исус Христос"Аз съм пътя,истината и живота,никой не достига до Отца освен чрез мен", този лозунг го четем в стаята за медитация на ООН и в Универсален ционизъм на Д.Радишевски.
5
3
 
4
 
! Отговори
Sol преди 8 години
Tea dvamata s sopite kakvo go praiat rossko?
4
1
 
17
 
! Отговори
КаквоОчаквате от БАН преди 8 години
1/ Там са приютени наистина НЕзнаещи хора, приети в университета по параграф с предимство или с връзки и впоследствие взимали изпитите си по силата на "телефонното право". Тази категория хора представляват поне половината от така наречения "научен състав"!2/ За нравите и правилата в БАН се знае - там е "държава в държавата", законите не се зачитат, а се преправят "според човека". И понеже са се самозабравили, намесват се и държавните дела.3/ Действат без да проучат фактите или за лична изгода.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Resila e golam sa plevneliev boiko se Spasi otkasa sreschtata saschto njakoi go e predopredil moje bi Agenta bojidar dimitrov bkp
2
0
 
28
 
! Отговори
чиния за тортичка преди 8 години
Казаха ли ти добра дума в труден момент Росене ?
1
4
 
30
 
! Отговори
е и преди 8 години
Като ги гледам и тримата са с изтекъл срок.