Митов за отговора на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано!

Президентът не е казал нищо ново, настоя външният ни министър
22 ное 2015 19:15,
694
Митов за отговора на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано!
Снимка: архив, Булфото

Външният ни министър Даниел Митов нарече изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, насочено срещу българския президент Плевнелиев "невъзпитано" и "незаслужаващо внимание".

"Ние много пъти сме реагирали на подобни изказвания, не всеки път е необходимо това да се случва. Президентът на Република България има неоспоримо предимство пред коментиралата го страна. Той е избран на свободни демократични избори и никой не може да отнеме правото на президента на независима държава, делегирана му от суверена, да артикулира тези политики. Плюс това президентът не е казал нищо ново. Такъв тип говорене съществува в рамките на целия ЕС, и на трансатлантическата общност, всички са наясно за какво говорим", допълни той.

Още по темата

Преди дни Росен Плевнелиев обвини Русия пред британския вестник "Индипендънт", че готви "подривни действия" на Балканите. Във въпросното интервю държавният ни глава заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа.

Българският президент също така каза, че руската армия все по-често навлиза в "зоната за сигурност" във въздушното пространство над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчерта Плевнелиев.

В отговор на думите му, Мария Захарова обяви, че в интервюто на българския президент се набива на очи "абсолютният дефицит на аргументация, навсякъде се повтарят вече използвани или изоставени клишета".

Днес министър Митов настоя, че с Русия може да се разговаря само по две теми - ядреното споразумение с Иран и сирийската криза.

Той допълни, че няма нови геополитически реалности, както се опитват да подсказват в изявления и коментари руски политици и анализатори. Митов уточни, че действията на България са насочени в едно - защита на националния интерес на страната, който правителството разбира като гарантиране на достойни доходи и сигурност на българските граждани, а най-прекият път за това е пълноценна интеграция в структурите, нормите и стандартите на Европейския съюз и НАТО.

Той припомни, че политиката на България към Русия е недвусмислена.

"Още през миналата година след интензивното начало на кризата в Украйна и анексията на Крим, ние казахме ясно следното: с Русия трябва да се разговаря въпреки всичко това. Санкциите са налице и са свързани с кризата в Украйна и с изпълнението на Минските споразумения. Санкциите няма да бъдат отменени, докато Минските споразумения не се изпълнят в пълен мащаб. Но в същия момент разговори с Русия трябва да се поддържат, трябва да има канали за комуникация и две са основните теми, върху които можем да разговаряме. Това е ядреното споразумение с Иран и кризата в Сирия. Това се и прави. Но няма нова геополитическа реалност, това трябва да се разбере много ясно", каза българският външен министър в интервю за Агенция "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи как пък тези руснаци не ни оставиха на мира бе ? В демократичните държави хора избрани от народа имат право да кажат на народа как стоят нещата, а реакцията на Кремъл само ги потвърждава колко са прави президента и външния министър
294
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 498500 Америка стана най големия производител на природен газ в света, и то заради частни компании, за петрола не ги мисли, за тесла чувал ли си, 100 процента електрически коли имат всички марки производители от поне 10 години имат електрически коли Тойота шеви нисан...петрола ще падне до 10 долара за барел, дори и според руския министър на енергетиката каза че петрола ще падне до 30 $ за барел, рано или късно конфликтав сирия ще свърши и сирийците и иранците ще почнат да изнасят петрол
293
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 497499 излагаш се , неподготвен си, в Дубай с петрол не се занимават, евтин е, пет процента от дубайската икономика идва от петрол, това да ви не е Русия бе ушковци половината ви икономика е от газ и петрол, другата половина от ракети с300 и калашници
292
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 490497 поправка, от рай в Куба руснаците направиха цяла нация чистачки за хотелиерската индустрия във Флорида с толкова много кубинци преплуваха до бреговете на Флорида че имат кандидат за президент Марко рубио син на кубински имигранти, а от пустинята на Дубай американците направиха земен рай, да добавим че само 5 процента от икономиката на Дубай е от петрол преди някой русофил да се е озъбил
291
0
 
1
 
! Отговори
Екатерина Велика преди 8 години
До До 494За какъв Петър става дума, че не разбрах?
290
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д-ви които са били бивши англиски и френски колонии са много зле горките. Много са зле Канада, Австралия, Индонезия, Сингапур, Малайзия. Не са добре както повечето държави били под Руско/Съветско влияние.
289
9
 
4
 
! Отговори
До 490 преди 8 години
До Анонимен490 от пустиня американците направиха Дубай земен рай, а РУСНАЦИТЕ ОТ КУБА НАПРАВИХА НАЙ ГОЛЕМИЯ ИЗТОЧНИК НА ЧИСТАЧКИ ИЗ ХОТЕЛИТЕ НА ФЛОРИДА русия е срам за света и държавите които са се объркали с нея сирия, югославия, ирак, либия, украйна, южноамериканските комунисти или социалисти, все тази
288
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевела, Митов, Ненчев, Менда Стоянова, Бъчварова, Ненчев... Боко с конкурс ли ги е подбирал?
287
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен487ми това е исторически закон който е имал зимане даване с руснаците е в най добрия случай като България, т.е. най бедните в европа, или не съществува вече като Югославия или са в пълна разруха като арабските страни с десетилетия проруско влияне в сирия либия ирак, как пък няма една държава, включително и Русия да е добре ? А ? Русия има икономика на Италия или Испания или Бразилия въпреки природните си ресурси и износа на калашници за терористите, а къде щеше да е без ресурси ?
286
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koito e trygnal sreshty rusnacite ne e pobedil! ne znam nie zashto ataka se podigravame s istoriqta is bratyshkite? sramno e da se dyrvim obache!!!
285
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Balgaria ne e svobodna strana. Nashite kukli na konci peqt tova, koeto im pratqt po faksa amerikancite i Merkel. Prodajni politici, koito imat nad 50 procenta neodobrenie ot imashti pravoto da glasuvat nqma smisal da se komentirat, a trqbva da badat svaleni ot vlast.
284
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КонКакво общо има България с ядрената програма на Иран? Министърът ни изразява американска позиция, при всяко положение чужда на интересите на България.-------------А какви са интересите на България бе т юфлек ?
283
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно тея държави са проруски, Сърбия , Египет, Либия, Сирия, Ирак.Навсякъде е разруха !!!Има ли нужда да се обяснява че с руснаците работа нямаме.
282
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен..Абе пич къде водиха ийни американците последните 20 години ...виж държавите които съм ти написал ....после ми говори ....
281
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая хибридна война от две години върви, само обърнете внимание колко *** има включени в проруската пропаганда. В който и сайт да влезнеш е залято от тях. Обаче хората вече имат информация, не е както едно време. Товарищ Путин още го кара по Сталинистки като от втората световна война. На изборите си личи че никой не е с проруските партии :)
280
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 481Отворко ..кажи нещо за нашите купени от марика олигарски ...за украинските ...за Румънските ....всяка държава се управлява от олигарси .....поне така е последните 1000 години в Европа ...чети историята
279
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен474 пич ти си много грешка, страните коитоси изброил бяха под руски ботуш, сирия е още, там американците не са стъпвали, ще ти кажа обаче къде са стъпили американците ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ, ЮЖНА КОРЕЯ, АНГЛИЯ, АВСТРАЛИЯ, ЗАПАДНА ЕВРОПА ами то излезе целия цивилизован свят, а държавите които си изброил всичките бяха с подкрепяни от москва режими
278
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 475 България е Американски Роб ...и васал ....Русия е независима страна и прави каквото си реши ....санкци ....фишециБлокада ...фишеци изолация ..фишеци а на нас като ни скръцнат ...веднага затваряме Белене ..или южен поток ....Европейския съюз одобри Турски поток ...а не Южен ...ние пак сме ***...ба..ни ...за какво ни е ЕС...като не защитава нашите интереси ...а Турските ....
277
1
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен 475Така е... РФ е диктатура и бели мечки около Кремъл се разхождат... Прав си на 1000%.
276
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВ Русия няма опозиция, ако се появи се самоубива пред камерите на червения площта и камиони минават да закрият самоубийството