Митов за отговора на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано!

Президентът не е казал нищо ново, настоя външният ни министър
22 ное 2015 19:15,
694
Митов за отговора на Русия към Плевнелиев: Невъзпитано!
Снимка: архив, Булфото

Външният ни министър Даниел Митов нарече изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, насочено срещу българския президент Плевнелиев "невъзпитано" и "незаслужаващо внимание".

"Ние много пъти сме реагирали на подобни изказвания, не всеки път е необходимо това да се случва. Президентът на Република България има неоспоримо предимство пред коментиралата го страна. Той е избран на свободни демократични избори и никой не може да отнеме правото на президента на независима държава, делегирана му от суверена, да артикулира тези политики. Плюс това президентът не е казал нищо ново. Такъв тип говорене съществува в рамките на целия ЕС, и на трансатлантическата общност, всички са наясно за какво говорим", допълни той.

Още по темата

Преди дни Росен Плевнелиев обвини Русия пред британския вестник "Индипендънт", че готви "подривни действия" на Балканите. Във въпросното интервю държавният ни глава заяви, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа.

Българският президент също така каза, че руската армия все по-често навлиза в "зоната за сигурност" във въздушното пространство над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчерта Плевнелиев.

В отговор на думите му, Мария Захарова обяви, че в интервюто на българския президент се набива на очи "абсолютният дефицит на аргументация, навсякъде се повтарят вече използвани или изоставени клишета".

Днес министър Митов настоя, че с Русия може да се разговаря само по две теми - ядреното споразумение с Иран и сирийската криза.

Той допълни, че няма нови геополитически реалности, както се опитват да подсказват в изявления и коментари руски политици и анализатори. Митов уточни, че действията на България са насочени в едно - защита на националния интерес на страната, който правителството разбира като гарантиране на достойни доходи и сигурност на българските граждани, а най-прекият път за това е пълноценна интеграция в структурите, нормите и стандартите на Европейския съюз и НАТО.

Той припомни, че политиката на България към Русия е недвусмислена.

"Още през миналата година след интензивното начало на кризата в Украйна и анексията на Крим, ние казахме ясно следното: с Русия трябва да се разговаря въпреки всичко това. Санкциите са налице и са свързани с кризата в Украйна и с изпълнението на Минските споразумения. Санкциите няма да бъдат отменени, докато Минските споразумения не се изпълнят в пълен мащаб. Но в същия момент разговори с Русия трябва да се поддържат, трябва да има канали за комуникация и две са основните теми, върху които можем да разговаряме. Това е ядреното споразумение с Иран и кризата в Сирия. Това се и прави. Но няма нова геополитическа реалност, това трябва да се разбере много ясно", каза българският външен министър в интервю за Агенция "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най после истински Български президент
314
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вече има яснота кой стои зад хакерските атаки срещу българските държавни сайтове-руските служби и руската държава. позволиха си и едно нагло високомерно имперско говорене.по добре да се видят че са една загиваща разпадаща се държава.след ссср предстои и разпад на русия.кавказ башкирия татарстан карелия якутия заявиха желанието си за свободно независимо бъдеще
313
1
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Дедо, исках да кажа, че политиците ни не бива да обслужват нечий чужд интерес, ами да имат собствено мнение. Да защитават нашата страна, а не да ни набутват в словесни битки, от които България няма никаква полза.. Поузкуфял си, дядка!
312
9
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
До 539. Браво момче ,когато едно правителство работи за чужди т.т. РУСКИ интереси това винаги е в ущръб на страната ни.
311
1
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Нашето правителство е съставено от хора, които работят за чужди интереси. Очевидно не сме никакъв фактор в момента, но иначе имаме мнение и позиция, които вредят на България.. Жалко!
310
23
 
8
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Още веднъж поздравления за министър Митов, че защитава българската позиция пред Мужикистан! И на Президента, че набива канчето на азиатските партенки.
309
2
 
29
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Нефертити, заради такива приказки газта ще мине през Турция. Американска ***!
308
23
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 години
Спокойно, другари - не се косете ! На следващите избори като изберем Сидеров за президент :))) ще падне едно целуване на руски .... и ще бъдете напълно доволни !Ей това е шизофренията на русофилите - обвиняват други в угодничество на чужди интереси а пък те си умират да бъдат роби на Русия !Вижте тона и действията на руснаците - не САЩ а точно за руснаците, българите винаги са били колониални роби !Били "освободили" България - водили са война за проливите плюс колонията "Заддунайска Губерния"
307
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали не наближава момента пак да ги посрещаме с хляб и сол...
306
2
 
32
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Митов, Митов, пред кого се перищ бе момче, слуша ли те някой изобщо
305
1
 
44
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Митов уточни, че действията на България са насочени в едно - защита на националния интерес на страната, който правителството разбира като гарантиране на достойни доходи и сигурност на българските граждани,__ ХАХАХАХХАХАх - какъв цинизъм двуличие безпардонност и арогантност в тази гадна отвратителна лъжа излязла от устата на един крадец -сигурно с еврейско потекло - Ужас !!!! Колко години народа трябва да чака тези ДОСТОЙНИ ДОХОДИ И СИГУРНОСТ??? 26 г малко ли бяха ???
304
4
 
44
 
! Отговори
$%# преди 8 години
Ако даваш пет пари за държавата си - точно това е тон и начин по който не трябва да разговаряш с никоя друга страна. Особено с такава която е близо и е голяма и е военна сила. Това не е до русофилство/русофобство, това е до това да си нормален, и поне мааалко патриот. Продажник.
303
4
 
45
 
! Отговори
$%# преди 8 години
Съдейки по арогантния надменен тон, това изказване са му го написали съветниците от посолството. Подобни приказки звучат неадекватно от устата на американски политици, но казано от български е направо жалка картинка - все едно въшка се напъва да пръдне за да уплаши слона. Кой си ти да казваш за какво може и за какво не може да се говори с Русия? ***.
302
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен511 не знам защо си си въобразил че хората нищо не си взимат от Англия? Тогава какво правят милионите руснаци и мамини детенце на руски милиардери и бивши *** в Лондон? Образование и по Добър живот ? Иначе ?
301
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен515 ти не се срамувай че си българин защото не си , би трябвало да се срамуваш че си русофил, защо бе ? Още ли има такива като тебе ?
300
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Поп ГруюСергей Лавров да не коментира много българите и кого сме си избрали за президент и за външен министър, ами да вземе да коментира и да обясни на коментаторите във форума ЗАЩО ПРАТИ ДЪЩЕРЯ СИ ДА УЧИ В НЮ ЙОРК И ТЯ ВЗЕ ЧЕ ОСТАНА ТАМ иначе по малко да се занимава лаврата какво говорят българите, можем да говориме каквото си поискаме стига да е истина, защо руснаците се нервят толкова? Защото истината боли а? Загубиха всичките си християнски съюзници и почнаха да се съюзяват с арабите?
299
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре ги е подредила Мария Захарова.Като чета такива неща и ме е срам, че съм българин!
298
1
 
0
 
! Отговори
Ра преди 8 години
Предишният пост е до Анонимен 504
297
0
 
4
 
! Отговори
Ра преди 8 години
До АнонименAбсолютно вярно. (По грешка гласувах с палеца надолу, за което се извинявам.)
296
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименББ също каза на бг селяните които не са си подавали носа извън тяхното село и не знаят че в България е най скъпия дизел, газ и горива в ЕС преди данъците, пак от москва реагираха гневно