Борисов кани китайски фирми: Ще намерите пристан!

Народите, които търсят мир и дружба, ще са победители, смята премиерът
63
Борисов кани китайски фирми: Ще намерите пристан!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви в Шанхай, че България има редица предимства и китайските фирми могат да намерят добър пристан у нас.

Още по темата

"Предимствата на България пред повечето Балкански страни са членството в Европейския съюз, стабилните парламентарна подкрепа и правителство, най-ниските данъци в ЕС, високо квалифицираните кадри“, посочи Борисов при откриването на инвестиционния форум "Инвестирай в България. Разшири се в Европа".

Премиерът изтъкна като предимство и новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме.

В срещата с членовете на българското правителство, включени в делегацията на премиера Борисов в Китай, участваха над 100 местни компании, съобщиха от правителствената информационна служба.

В един такъв свят на предизвикателства народите, които търсят мира, дружбата, просперитета и развитието, в крайна сметка, ще бъдат победители, защото това създава блага за хората, а ние - и България, и Китай, сме си поставили такава цел, каза още българският премиер.

Борисов посочи, че развитието на инфраструктурата,  новите транспортни коридори, достъпът до Черно море и Дунав, добрият климат, който способства развитието на туризма и земеделието, са само част от многото предпоставки, позволяващи да се задълбочи сътрудничеството между двете държави.

Министър-председателят обърна внимание и на инициативата 16+1. "Тя дава възможност и България, и Сърбия, и  Република Македония, и  Румъния, и останалите държави да  участваме в съвместни проекти, които да гарантират изграждането на жп линии, на магистрали, на инфраструктура, пристанища, за да може "Пътят на коприната" да следва своя естествен път", заяви още той.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че стокооборот от 1,8 млрд. долара е нищожно малко за потенциала, който имат двете държави и двете икономики.

Не сме изчерпали потенциала в сферата на машиностроенето, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, високите технологии, търговията, смята Дончев. Той акцентира върху стратегическото географско място на страната ни. Всяка компания чрез присъствието си в България получава пряк и неограничен достъп до огромен пазар, заяви вицепремиерът и отбеляза, че българското правителство прави всичко възможно да гарантира реда, мира и спокойствието не само на българските граждани, но и в региона.

България е мирно и спокойно място, с икономическа и политическа стабилност, с правителство, ориентирано към бизнеса, с министри, които можете да се срещнете , да разговаряте и да получите подкрепа, посочи още Дончев. Той отбеляза, че има готовност да се обявят концесии за редица ключови пристанища и летища в страната, което в контекста на географското положение и транспортните коридори представлява възможност за китайската страна.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се спря на дългогодишните традиции в сектор "Земеделие" у нас. Тя посочи, че над половината от територията на страната могат да бъдат отглеждани земеделски продукти и все още има територия, която може да бъде разработвана за определен тип култури.

В последните 5 години има успешни проекти, реализирани между Селскостопанска академия и китайски партньори, включително с предоставяне на лицензи за определени сортове череши и малини, коментира Танева. Тя отбеляза, че за последните три години стокообменът е нараснал над два пъти и причина за това са направените инвестиции, предаде БТА. За някои стоки, като например царевицата, износът от България за Китай е нараснал 50 пъти, а за вината - два пъти. Танева отбеляза също подготвяната процедура за износ на пресни череши.

Днес се очаква да бъде подписан договор за нов инвестиционен проект - за производство на олио в Бургас. Инвестицията е в размер на 7 млн. долара, срокът за изграждането е 2 години, и ще се открият 120 нови работни места. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Бойко БорисовКитай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
Мечти преди 8 години
ББ си мечтае да забравим за политиката всички българи,за да си управлява вечно.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откога "матряло" от сектор "Юруш" е станал висококвалифициран кадър ?
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пристана е БОСТАН!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАБРАВИ ДА КАЖЕ " И ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА.."
19
8
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Другарю червен *** , скрий се и забрави за политиката , защото твоята партия умря и изчезна от политическия живот на България. Да спориш с жена и грамофон е излишно , както и с комунист-социалист. Като си спомня лидера на БСП , Сергей Станишев и сегашния Мишо Миков просто срам ме хваща , че съм българин .
18
1
 
16
 
! Отговори
спор да няма преди 8 години
Бойко направи хъбчето ,построи магистралите,скоростните влакове.Купи и нови самолети .........Заплатите са като в Европа.Технически сме по - напред от САЩ. Най -успешния премиер за последните 130 години е.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
shte namerite korumpira nekvalificirani i negramotni cinovnici spavashti vsyakakvi usiliya za investicii
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До политологКакви партии пък тебе те тресат бе чоджум ??? Гьонсуратлъка на ГЕРБерастите ви е станал по-вече от кожата на тъпир !? Пришки ви излезнаха по устата да хвалите това недоразумение наричащо себе си премиер !? Премиер на кого ??? На 30 % гласували в цялата страна, от които 25 % за други партии !??? Та на кого е премиер този ???? Да кажа ли от тия 5 % гласували за вас колко % не говорят и не четат и пишат български ? НАГЛИ СМЕШНИЦИ !!! КОМУНИСТИ-ГЕРБЕРАСТИ !
15
1
 
16
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
По- скоро ще намерят потъващ кораб, поради некомпетентното управление и рекет, упражняван от Борисов спрямо бизнеса
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне един банкет в Китай направихте след изборите , на спокойно и заслужено,пък тя е ясна какви инвестиции ще дойдат. Още блеят агнетата за Катар
13
9
 
4
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Другаре наследници на мандраджиите и каскетаджиите , при 8 % подкрепа от народа най добре е да се скриете и да мълчите като бито коте. Бойко Борисов е най успешния премиер на България през последните 25 години и това е ясно от подкрепата на народа. Мнението на комунистите-социалисти е без значение , защото БСП е изчезваща партия .
12
1
 
12
 
! Отговори
Евала Бойко ! преди 8 години
Кажи им, кажи има на Китай, нека знаят ! Кажи им как се издържа геройски българския работник получаващ 300-500 лв. заплата а плаща разходи за 3 000 ! Как с пари от винетки в България се пълнят дупките по улиците, а не с каквото ги пълнят те ! Кажи им как в България хората от мизерия се палят по улиците за да ги осветят за да минеш ти на светло по тях ! Кажи им за Дунав мост до който се стига само с волски каруци ! За магистралите с дупки, кажи им ! За бабите със 100 лв. пенсия, кажи им ! ......
11
9
 
2
 
! Отговори
а дано преди 8 години
да дойдат китайците и да плащат китайски заплати,китайците изкрват за цяла седмица колкото търтея българин за ден,дано скоро се сложи край на дерибейството на ***,незнайно защо наричани работници
10
2
 
20
 
! Отговори
as преди 8 години
И не на последно място заплати по-ниски от китайските.
9
2
 
27
 
! Отговори
Спомени преди 8 години
С Борисов е свършено и той го знае прекрасно.Дните му на поста премиер са преброени.Ако не вярвате си спомнете,че ,когато Ореша отиде в Китай после падна за нула време.
8
2
 
13
 
! Отговори
121 преди 8 години
В Русия земите, които са отдали на китайски фирми вече нищо не раждат, защото са отровени.Използват страшно много химии и отравят земята.След нас каквото ще да става!!!
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прецака южен поток сега е ред на друго да ака. От Цоки и Боки нищо не става.
6
2
 
23
 
! Отговори
Евала Бойко ! преди 8 години
Премиерът изтъкна като предимство и новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме.Такива паркове имаме във Факултето, Столипиново, Меден рудник, Филиповци и т.н., да не кажем из цялата страна ! В тях се изграждат високо квалифицирани джебчии, крадци, убийци, изнасилвачи, и т.н. но най-добри са берачите на джелязо, доказали се дори в Европа ! Можем да се похвалим и с горската мафия, която е способна за две денонощия да изсече гората на България, та даже и да я продаде !
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Туй то Велика реч От Герберският Вожд В зависимост от Метеорологичните Атмосфери УсловияЯвно при Отворени врати в Европарламента Силните Западни течения са Утихнали и са Задухали още по силни ИзточниА при такава Смяна на теченията човек или изтива или се нагажда спрямо КЛИМАТИЧНИТЕ УСЛОВИЯДано пък и да е за добро
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не си мислим,че като китайците нямат гугъл мапс не знаят за каква изорана нива става въпрос тук в булгатистан