Камерън ни хвали: За пример сте как се охранява граница!

Борисов разходи британския премиер до оградата с Турция
139

Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов запозна премиера Дейвид Камерън с охраната на държавната ни граница, която е и външна за Европейския съюз.

Още по темата
Камерън посочи, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол", каза той.

Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. "С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани", подчерта той.

Двамата премиери пристигнаха днес с хеликоптер на ГКПП Лесово и обходиха изграденото на българо-турската бразда инженерно съоръжение (ограда от бодлива тел - бел.ред.), чиято цел е да спира мигранти, опитващи се да преминат незаконно на територията ни и в ЕС. При инспекцията си те бяха съпровождани от старши комисар Стоян Иванов, зам.-директор на ГД "Гранична полиция".

Борисов и Камерън отново подчертаха необходимостта от солидарност и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа.

Двамата премиери коментираха, че това може да стане при решаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

По-късно, при посещение в регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев представи пред британската делегация създадената организация за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране.

По данни на МВР, през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти. 5150 бежанци са получили статут.

Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Камерън вместо да говори не съвсем верни неща нека обясни защо е тук? Какво иска? Какво ще трябва да изпълняваме? За чия сметка и чии интереси? Камерън подозрителен си с това "гостуване".
40
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са слабоумна нация-в това се убеждавам все повече-и не сме станали такива,а такива сме родени,още с пръкването си на този свят,затова и сме били винаги *** и сме изнасяли само евтина работна ръка и ***-още,когато сме били в Западнотюрския хаганат.Навремето един поляк ни изобрази като тоалетна-но ние сме тоалетна.Едно крадливо,мръсно,просташко,мутренско племе,което мачка способните и талантливите.Без извинения.И защо умряха толкова руски солдати и достойни българи?
39
1
 
1
 
! Отговори
Dino преди 8 години
Ako ne biaha NFSB,shtiahte da vidite ograda,ama drug pat.
38
0
 
8
 
! Отговори
SNEWS преди 8 години
Интересно, че BBS NEWS не е информира от първа страница за посещението на Камерън в България.
37
0
 
7
 
! Отговори
преди 8 години
Покажи и електромерите каде са
36
1
 
13
 
! Отговори
Партизанката преди 8 години
КамерУн е дошъл в задния си двор...и намери тоалетна...
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
снимка 9 - безцелна обиколка в затворническия двор...
34
1
 
11
 
! Отговори
гошето преди 8 години
Този ревизйоря на англия ли беше
33
0
 
14
 
! Отговори
до 49 преди 8 години
Не се ссмозаблуждавай Емигрантският поток през Турция се контролира от нея самата и НАТООГРАДКАТА Е СМЕШНА В СРАВНЕНИЕ С ТАЗИ В МЕЛИЙЯ ИСПАНИЯ
32
0
 
12
 
! Отговори
еееей преди 8 години
Я свирни на ердоганя да ударите по идна ракия без сланина разбирасе
31
0
 
24
 
! Отговори
до Борисов преди 8 години
Борисов , нищо не си направил!!!!!! Благодарение на заема който изтеглихте си на власт, че и за още се каниш! Ще те видя като свършат парите! Нито си вдигнал икономиката на България, нито селското стопанство, само Монополите подкрепяш, унищожи малкия и средния бизнес, замрази заплати това никога не е било, не искаш да се справиш с картелите и още много,много,много!Само вдигаш данъци , такси и мислиш че така се управлява държава! Чудя се само кои са тия безмозъчни ,които гласуват за теб!!!
30
0
 
22
 
! Отговори
бай тошо преди 8 години
Махнахте мините не било хуманно.Нарязахте ракетите.Бутнахте поделенията .Сега слагайте тел и сезал да плашите гаргите.
29
1
 
8
 
! Отговори
ловец преди 8 години
Все едно са на ловна среща а ингилида му шарът очичките големо куче е да знаити
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Царят отиде при Пъдарят работата не е Никак Добре
27
3
 
22
 
! Отговори
papa преди 8 години
КАКВО ТЪРСИ ТУК КАМЕРЪН? БОКО ПАК ЛИ НИ ПРОДАВА?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да не сме за пример, какво да каже човекът ... културен е.Освен това е наясно, че като помилваш политиците ни по тиквичките и те се подмокрят от удоволствие!А дали служат на полза роду, за нашите политици това е последна грижа! Важното е да ги хвалят от САЩ и ЕС!
25
0
 
4
 
! Отговори
лошо преди 8 години
Как защо е дошъл нали дадоха на комшиите 3милиарда да опазат границете просто проверява от засаса ама нашия го издъни
24
2
 
7
 
! Отговори
БГ ЦИРК преди 8 години
Най големите палячовци сме самите ние българите...сваляй гащите,а нашия и вазелин си носи и накрая много сме зле много т*па държава...заминавам в чужбина да събирам кучешки ла*на за 30 ерво...
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
камерън не е дошъл да види нищодошъл е с оферта с искане за сметка на нещо друготова няма как да ви го кажатно,рано или късно ще се разбере
22
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Като ходихте до оградата защо не я прескочихте да отидете веднъж завинаги в любимата си Турция и да не връщате.