Ще дойдат, ще дойдат... Ангелкова чака руските туристи

Надява се ръст от 30%, нищо че през тази намалели
Обновена: 5 дек 2015 15:53 | 5 дек 2015 15:49, Бойчо Попов
127
Ще дойдат, ще дойдат... Ангелкова чака руските туристи
Снимка: Булфото, архив

30%-ен ръст на руските туристи се очаква догодина в България, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик радио.

Според нея това ще стане възможно след облекчаване на визовия режим за руските туристи у нас.

Тази и още редица други мерки ще бъдат въведени, а работата за летния сезон догодина вече е започнала, допълни Ангелкова.

Част от тези мерки са свързани с разговори с туроператорите, които да водят туристи у нас. Министърът обясни, че се обсъжда облекчаване на визовия режим за руски туристи, а очакванията са за 30% повече догодина.

Летният туризъм е по-изгоден за страната ни от гледна точка на приходи и посещаемост. Той формира 70 на сто от туризма. Делът на зимния туризъм е около 20 на сто, а останалите 10 процента се поделят от другите видове туризъм.

Ангелкова отчете 3,3 процента спад на туризма и около 25 на сто по-малко туристи от Украйна и Русия за тази година. За сметка на това обаче очакванията за зимата са за ръст от над 5%.

Вече са предприети конкретни мерки по отношение на руския пазар, който е основен целеви пазар за страната ни. През следващата седмица Ангелкова ще се срещне в Москва с руския си колега.

Обсъждат се мерките за следващото лято, които да доведат повече руски туристи в страната ни. Дискутира се с участието и на външния министър Даниел Митов облекчаване на визовия режим.

"Например освен това, че има около 20 изнесени визови центрове, ще предложим тяхното увеличаване, тоест да направим достъпа до нашите визови центрове максимално лесен. Също така подаването предварително на заявления през акредитираните туроператори, каквато е процедурата, улеснява издаването на визите в рамките на до 24-48 часа. Обсъждаме вариантите и за допълнително намаляване на цената на визите или включване на други групи, освен децата, които в момента ползват безплатни визи, например пенсионери, организирани групи над определен брой хора", каза Ангелкова.

Водещи руски туроператори са били на посещение у нас в рамките на седем дни, за да видят какви условия предлага България. "Още тогава те заявиха, че очакват 30 на сто увеличение за следващото лято от руски туристи, каквито са и моите реалистични очаквания, независимо от факта, че веднага след това председателят на Уралската туристическа организация съобщи, че България има капацитет да посрещне милион и половина повече туристи. А дали ние можем да се възползваме от капацитета, който те виждат, зависи изцяло от нас", каза Ангелкова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТо това се знае отдавна.
59
0
 
14
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
ДНЕШНИТЕ НОВИНИ ВЕЧЕ НАПИСАХА .ЧЕ ТУРОПЕРАТОРИТЕ НА РУСИЯ ПРЕДЛАГАТ БЪЛГАРИЯ ГЪРЦИЯ ИСПАНИЯ.-НАПРАВЕТЕ БЕЗ ВИЗОВО И ПОТОКЪТ ЩЕ Е ГОЛЯМ.БЪДЕТЕ МАЛКО ОТ МАЛКО ПО УМНИ.ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВИЗИТЕ.ЖИВЕЯ В МОСКВА ОТ ПАЗАДЖИК МИ ИСПРАЩАТ ПОКАНИТЕ ЗА ЧУЖДЕНЦ. И ВИЗАТА ТОВА ОТНЕМА ВРЕМЕ И ПАРИ.
58
0
 
18
 
! Отговори
Суворов преди 8 години
Нашата министърка Ангелкова ми наподобява главната героиня от поговорката:"Гладна кокошка просо сънува"Не знае ли горката, че Путин е готов да пратинеговите сънародници на почивка чак в Тайланд,но да прескочи България, чийто управници са горазочаровали тъй много . . !?
57
12
 
20
 
! Отговори
УЧИТЕЛЯ преди 8 години
Руските туристи само провалят додрото прекарване на нормалните туристи...нагли, агресивни...но най-вече нагли...Пази боже сляпо да прогледа...
56
0
 
22
 
! Отговори
попа преди 8 години
да ве да, на куково лето... след като видеха качеството на обслужване в турските курорти... направо ша са избият да идват у назе... кви ти 30, абе ще са 50... нема лабаво
55
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази глуповата пишман красавица на Бойколина , май е прекалила с високоалкохолните напитки и синтетичните опиати и вече е получила халюцинации!
54
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво са ви тия *** бе? Нека си седят в Азия.
53
7
 
21
 
! Отговори
РУСИ-НЯМА ДА ИДВАТ.. преди 8 години
....СТРАХ ГИ Е ОТ СИРИЙСКИТЕ ТЕРОРИСТИ В БЪЛГАРИЯ....!..КАТО НИЩО МОГАТ ДА ГИ ГРЪМНАТ ЗАРАДИ ВОЙНАТА В СИРИЯ!!
52
7
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Надявам се собствениците на имоти вече да почнат да разпродават.Може да си закупим някой и друг ваканционен имот...
51
22
 
34
 
! Отговори
марш преди 8 години
Не ги искам руските туристи, имат си Крим - да ходят там .
50
28
 
29
 
! Отговори
Край....това си беше преди 8 години
РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ ЗНАЯТ , ЧЕ ГИ МРАЗИМ И ПРЕЗИРАМЕ....ЗАРАДИ ТЪПОТИЯТА ИМ.НЯМА ИЗОБЩО ДА ДОЙДАТ!ПЪК И ...НЕ СИ СПОМНЯМ НЕКОЙ ДА ГИ Е ВИКАЛ....ХА,ХА,ХАААААА
49
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще дойдат,ама на кУково лято !! Когато чумата върне на хората децата..тогава ще ви дойдат и туристи-мазохисти !!
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koi prezident rasim li
47
2
 
28
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Да. тичат насам да поздравят т.н. Президент!
46
0
 
22
 
! Отговори
F1 преди 8 години
***, idat ....autoturistite da karat po bg patna mreja s vinetkite:-):-):-):-):-):-):-)
45
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, братята американци ще ни изпратят богати американски туристи от Калифорния - ха ха ха. Дорбе че бяха руските туристи да правят оборот, иначе мизерниците от западна Европа само се наливат с евтин алкохол и карат на all-inclusive без да похарчат и цент дори за друго освен за спирт.
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На плажа Турция е на много стъпки пред нас.
43
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ко? не!Очевидно е, че никога не си излизал в чужбина. Българското черноморие е клоака в сравнение с турските курорти.
42
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро Ердоган ще падне, новият ще се извини за самолета и руснаци и турци пак ще се прегърнат - не се надявайте на руски туристи, при това лошо обслужване на морето и при тая враждебна атнируска атмосфера в България. Турските курорти са класи над Българското черномирието, освен от емоционални причини заради сваления самолет никой руснак вече не би избрал България да почива.
41
0
 
38
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Рано или късно ще трябва да се поразчисти част от бетона по нашето черноморие. Като минавам покрай Слънчев бряг, ми изглежда съвсем като жилищен квартал с малко по-нови блокове от тези от бай Тошово време.