Договор между "Булгаргаз" и "Овергаз" спаси доставките

Борисов: Не искам да говоря за сценарии, за конспирации
Обновена: 31 дек 2015 22:22 | 31 дек 2015 19:19, Бойчо Попов
157
Договор между "Булгаргаз" и "Овергаз" спаси доставките
Снимка: архив, Reuters

Благодарение на спешно подписан договор в „последната минута“ между "Булгаргаз" и "Овергаз" и клиентите на второто дружество в България няма да останат без газ.

"Буквално преди минути e подписан договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“. В момента колегите работят и уточняват обемите, които трябва да се възложат на „Булгатрансгаз“ да се пренасят и се надяваме нещата да влязат в едно нормално русло. Костваше доста нерви, но всичко приключи добре", заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен по време на брифинг в Министерски съвет, цитиран от "Фокус".

"Смея да твърдя, че държавата направи нещата на границата на невъзможното, включително проведохме много интензивни разговори с „Газпром експорт” и там получихме пълното уверение, че няма да има никакъв проблем по отношение на увеличените заявки подаден газ, тъй като сега „Булгаргаз“ трябва да увеличи обемите, които заявява. Тази договореност я бяхме постигнати още преди обяд, предвид развитието на събитията се опитвахме да изпреварим нещата. В момента се подават заявки и от 0.00 часа ще бъдат изпълнени увеличените заявки на „Булгаргаз“, увери Жаклен Коен.

Още по темата

„Ако не бяхме направили всичко това от вчера насам, в 12 часа подаването на газ към потребителите на Овергаз“ щеше да спре“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов по време на брифинга.

„Не искам да говоря за сценарии, не искам да говоря за конспирации, самите вие преценете дали няколко часа преди хиляди домакинства и предприятия да останат без газ трябва да ни се изпрати това писмо. Оставям вие да коментирате дали е нормално. На 31 декември в 18.30 вечерта всички да сме тук и „Булгаргаз“ да пишат договори и дали е случайно - оставям вие да коментирате. Само искам да кажа, че ако не бяхме направили всичко това от вчера, в 12 часа подаването на газ към тези потребители щеше да спре“, добави премиерът, цитиран от „Фокус“.

Припомняме, че в сряда стана ясно, че руската фирма „Газпром Експорт" е уведомила с писмо българо-руското дружество "Овергаз", че от 1 януари 2016 г. се предвижда нулево количество газ за всички битови потребители в България. Копие на писмото е изпратено и до "Булгаргаз", поясни Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), цитиран от БТА.

Мярката би засегнала около 200 000 домакинства от газифицирани градове, посочи Коен.

По-късно от „Овергаз Инк.” отрекоха да са получавали писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година.

Днес чрез официално изявление на руското Министерство на външните работи Москва индиректно призна, че спира доставките за „Овергаз".

"С компанията "Овергаз Инк.", която досега държеше не повече от 10% от годишното потребление на България, продължават преговорите по урегулирането на натрупаните през последните години търговски въпроси", се казва в съобщението. От министерството добавят в заключение, че „няма да оставим  България без руски природен газ“.

Русия e единственият износител на природен газ за България. Доставките се извършват от 1974 г. на база на сътрудничество между двете страни, което се основава на редица документи.

Основните партньори на „Газпром експорт" на българския пазар са „Булгаргаз" ЕАД и „Овергаз Инк".

„Булгаргаз" е държавно предприятие, 100-процентово дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД, като предприятието е създадено през 1974 г.

През декември 2006 г. „Газпром експорт" и „Булгаргаз“ подписаха меморандум за по-нататъшното развитие на руско-българските отношения в областта на газовата индустрия, при което бе подписан и договор за транспортиране на природен газ през територията на България за трети страни до 2030 г., като същевременно се запази обемът на заръчаните мощности за транзит - 17,80 млрд. кубически метра. годишно.

„Овергаз Инк“ е акционерно дружество, 50% от което са собственост на „Газпром експорт". В сферата на дейност включват изграждането и експлоатацията на газопроводи и газоразпределителни мрежи на територията на Република България, както и доставката на природен газ до крайните потребители.

На 15 ноември 2012 г. „Газпром експорт" ЕАД и „Булгаргаз" подписаха нов дългосрочен договор за доставка на газ в обем до 2,9 милиарда кубически метра годишно. Договорът урежда доставката на природен газ от Русия до България от 1 януари  2013 г. с краен срок 31 декември 2022 г.

През 2014 г. потреблението на природен газ в България възлиза на около 3 милиарда кубически метра. м, включително внос - 2,79 милиарда кубически метра (покрит изцяло от доставките от Руската федерация), както и 240 милиона кубически метра газ от компресорни станции.

Към 31 декември 2014 г. Русия е доставила за страната ни сумарно около 162,3 млрд. куб. метра газ от самото начало на сътрудничеството.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да пишете глупости проверете каква фирма е Овергаз каква БулгаргазОвъргаз е частна газова компания в България основана през 1992 год.Булгаргаз е държавния монополист за доставка на газ .
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментари всякакви чухме , но Сащо Дончев-не!!!Медала вероятно, има и обратна страна,нали?!Предполагам истината е някъде по средата,защото търговията с газ, не е търговия на боб ,примерно...
74
1
 
7
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
До *** .. Ама на ..разбира се, че при доставки при извънредни условия на доп. количество газ, предварително не договорено се плаща 10% повече .. това е официална търговска практика. Така че стига с тази русофобия ... дори не се знае още дали "Газпром" ще изиска тези 10% или пак "ще минем метър" ...Тук има виновни и това са гнусните частници от "Овъргаз", които събират пари от хората, а не са си платили на доставчика .. те това е то бг. частник!
73
6
 
6
 
! Отговори
Ама на..... преди 8 години
Ама на завишени цени.Руснаците отново ни прецакаха.Четете история неграмотници.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха! А дали едни хора /ненаситно алчни и с огромна власт/ не са се наточили да лапнат газопреносната мрежа на Овергаз??? Всеки печеливщ бизнес в БГ трябва да премине в "едни" ръце".
71
1
 
7
 
! Отговори
bulgarin преди 8 години
Не е необходимо да си българин, а да си специалист!Живеем в ЕС и както един българин има право да участва в пазара на труда във Франция, такаи един французин има право да участва на пазара на труда в България.Осъвремени си фашисткия мозък и не бъди расист!
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога ,ама никога на руснак да не вярваш!Нима руската собственост Овергаз не е знаела и по рано да се решат проблемите?! Всичко си е една *** руска постановка!Само *** или руско *** не разбира за какво става на въпрос!
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С последния договор между нас и руснаците Борисов именно това искаше и го постигна премахване на посредниците ,а и те не са били в голямата си част български а руски.
68
6
 
15
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е СКЪПО ЗАЩОТО СА СЕ НАРЕДИЛИ МУТРЕНСКИ ПОСРЕДНИЦИ,АЗ НА ТЕБЕ ТИ НА МЕНЕ,И НА ТЕЗИ МЕСТА ИМА НАЙ МНОГО РУСОФОБИ И ПОТУРНАЦИ,ТЕ НИ СМУЧАТ ПАРИТЕ КОИТО ИСКАРВАМЕ С ГОЛЯМ ЗОР.ХЕМ НЕ ОБИЧАТ РУСИЯ,ХЕМ Я ЦОЦАТ,КАКТО СИ ИСКАТ.ХАЙДЕ В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК ДА СЕ ОБЯВЯТ ВСИЧКИ ФИРМИ,КАПИТАЛИТЕ ИМ И ДА ВИДИМ КАКВО СТАВА,ДА ВИДИМ КОИ СА РЕСТИТУТКИТЕ И КОИ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ,АМА НЕ ВИ ОТТЪРВА,САМО ПРИКАЗВАТЕ ГЛУПОСТИ,СРЕЩУ ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА,КОЯТО МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ,НО НЯМАМЕ ПОЛИТИЦИ,ИМАМЕ ДП
67
1
 
2
 
! Отговори
wc преди 8 години
sas upravnici predateli i elit sbirshtina ot izmamnici i dolni mastii pravoslavnite xristijani njama da dojivejat bjal den
66
3
 
1
 
! Отговори
Гого Лозанов преди 8 години
В сайта няма плурализъм и има безумна цензура, нещо недопустимо! Подавайте жалби до СЕМ и сайтът ще бъде спрян и виновните наказани!
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До важна подробностважна глупост!
64
2
 
25
 
! Отговори
22 преди 8 години
А защо тези договори се подписват в последния момент!Овергаз не са ли знаели,че им изтича срока?Кой по света продава стока без договори,освен амбулантните.Я,не ни баламосвайте с патологичната си русофобия,която скоро ще се изпари!
63
11
 
6
 
! Отговори
важна подробност преди 8 години
Само че Овергаз е 50% с руско участие...т.е. на Газпром..ха.ха Питай Волен той е работил( и все още) към тази фирма...ха.ха
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коен ? Какъв е по народност та е объркал договорите ??България има дългосрочни споразумения за доставка на ГАЗ !Така е като се самопоставиха чужди лица и фирми ( а не българи ).Булгаргаз и Овергаз - една българска и една полубългарска - сключват договор ????
61
0
 
10
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Под небето нищо ново - когато атовете се ритат, магаретата теглят!Честита Нова година! Здрава и мирна!
60
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов реши проблема за 2 часа и ушанките станаха смешни, не можаха да направят преврат на нова година!
59
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това беше опит за Костинброд-2!Няма по-мръснишко племе от руснаците!
58
19
 
10
 
! Отговори
ЗАДУНАЙСКИРОБДОГРОБ преди 8 години
До Тракийски орелПоклон върху праха на великий български мъченик, че в днешните времена можем да си послужим с неговото име. Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр. Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския
57
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гадните номера на Кремъл, наречени "хибридна война" на дипломатичен език !