Местан обяви: Няма да съм уплашен, оставам в политиката!

Сваленият лидер се борел ДПС да не е етнокорпоративна партия
Обновена: 7 яну 2016 14:04 | 7 яну 2016 13:47, Камелия Цветанова
171
Местан обяви: Няма да съм уплашен, оставам в политиката!
Снимка: архив БТА

Бившият лидер на ДПС Местан обяви, че остава в политиката. Причината е, че България има нужда от либерално десен проект и всеки, който иска такъв, ще има привърженик в негово лице.

Хората, които са били на митинг зад него пък му давали убеденост да остане в политиката и да се бори за идеите си.

Още по темата

Доскорошният председател на ДПС, който загуби дори и мястото на редови член в движението, отсече, че винаги е водил политика, която да спаси ДПС от обвиненията, че е проруска партия и да я разположи в полето на евроатлантизма.

“Някои определят тази политика като грехове, надявам се да не са смъртни“, обяви Местан и посочи като първи грях прекратяването на мандата на кабинета на “Орешарски“, като втори - позицията по „Южен поток“, защото е бил първият представител на тогавашното управляващо мнозинство, който заяви категорично, че проектът е възможен само със съгласието на евроатлантическите партньори.

"Друг грях – систематичният опит за диалог в дясното, започнал с емблематичното кафе с Бойко Борисов в Кърджали, следващ - възстановяването на диалога с Анкара, но смятам това за един от най-знаковите пробиви на ДПС, защото България трябва да има диалог с Турция, защото има разделени семейства оттатък живеят майка, баща, братовчед", каза още той.

По думите му той се е борил да сложи край на твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси.

Местан добави, че е положил огромно усилие да разминира това поле, да обори митовете с една политика на последователен и ярък евроатлантизъм.

"Съзнавам, че без да съм наивник съм играл ролята на наивен, романтичен сапьор, който се стремеше да разминира опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво е случи, една безпрецедентна епитетна война, едно охулване, което е много интересно, анализирано с езика на научния инструментариум в книгата на Цветан Тодоров, който описва тоталитарната система на мислене, при което светът се дели на наш и на техен, на наш и на враговете и краят на конфликта настъпва не с отстраняването на врага, а с ликвидирането на врага, на първо място противникът се дехоманизира, той става гад, влечуго, чакал и така елиминирането му става приемливо за всички. Уникално точно описание на онова, което наблюдавам за себе си през последните месеци", заяви Местан.

В същото време той се зарече, че няма да бъде уплашен и ще продължава със своята политика, защото смята, че България има нужда от категорично ясно либералдемократично направление, което да осигури евроанталническто развитие на страната и всеки който търси място в това направление ще вижда в негово лице партньор. Така той подаде ръка и към десните.

След като вече не е част от ДПС, Лютви Местан изрече гласно онова, което всички знаят негласно – решенията в движението се вземат еднолично от почетния председател и основател на партията Ахмед Доган.

"Това е проблем за тази партия, исках да я демократизираме, да предложа идеята за истинско състезание за избор на лидер. Аз бях посочен за лидер и нямам самочувствието, че съм избран за лидер и почетният председател реши, че тази пионка е дотук и бях отстранен", призна той.

Според него явно, въпреки че 19 години е политик, не е бил изцяло част от системата.

Местан направи още едно признание - той и бившият лидер на БСП Сергей Станишев са сложили подписите си под предложението депутатът от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС, което стана и причина да падне правителството на Пламен Орешарски.

Според него влиянието на Пеевски в ДПС е значително и това го знаят всички. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: ДПСпартияместанТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"противникът се дехоманизира"Ко написа, ко?! Този цитат от някоя агенция ли го преписахте или вие го сътворихте, драги неграмотници? Много е страшно да си неграмотен, все едно си сляп.
80
3
 
16
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Ако беше в Румъния, досега отдавна да е влязъл в затвора. А ние какво - даже го пазим. С нашите пари, за да ни потурчи.
79
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция продължава да дава мтого пари на Местан и той ще продължи с анти българската си дейност! За съжаление и тоста "българи", на мърдали се в ДПС, също продължават като него!
78
1
 
12
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Костов мълча 2 г ,а Местан само 12 дена. Социолозите да не лъжат като с Костов,Местан ще вземе минимум 6 % и ще раздели ДПС.Но не се радвайте,по реакциите на бг журналистките-*** ,продажни простакеси съдя че вече сме толкова навътре в турцизацията ,че ДПС може да си позволи и вътрешна война.Като бг еничарите(Бд.Сл Триф. ще воюват за различните фракции .Боже пази България.Но ти вече от ЕВРОПА вдигна ръце ,че ние ли .
77
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че каква е разликата дали ще си руски или турски предател . Предателя си е предател
76
6
 
10
 
! Отговори
мишо преди 8 години
Нагъл турски предател. На колко ли т.н. български турци е помогнал. Гледа да си напълни джоба на всяка цена. Да го г-нат дано.
75
2
 
9
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
И СЛЕД ВСИЧКО КОЕТО СЕ СЛУЧИ ОСТАВА,УЖАС,КОЛКО РАЗКРИТИЯ И ПАК ОСТАВА,ЗНАЧИ ИМА НОВА ЗАДАЧА ИЛИ НЯМАТ МНОГО ТАКИВА КАДРИ ЗА ДА ГИ ЗАМЕНЯТ.СИГУРНО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРИСЪСТВА В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА,ДОКАТО НЕ СИ ИЗЪЛНИ ЗАДАЧИТЕ И СИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ.
74
4
 
14
 
! Отговори
ми да преди 8 години
"Няма да съм уплашен" ... Т.е. много ме е страх, но обещавам да се стегна. Един вид се самонавива, че повече няма да е уплашен. ... Личи ти Местанчо, че си нацапал яко потурите.
73
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По една от дебелянскосъветските медии едно ченге от ДС ясно предупреди местан ,цитирам буквално "" местан много ,много да не шава "" . И това ако не си е предупреждение и то в ефир ,какво ли е тогава . Явно съветските другари са много изнервени . И в тази връзка абсолютно не случайно е и случващото се в овъргаз. Връзката между двете събития са видими . Въпроса е какво са намисли ли от москва и слугите им тук
72
5
 
8
 
! Отговори
.местан преди 8 години
с турски лири в джоба ще основа партия ......ИМА МНОГО КОИТО ГИ ОБИЧАТ
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 96Togava nqma problem
70
2
 
16
 
! Отговори
96 преди 8 години
Аз съм те приел такъв какъвто си мамка му,ядем и пием заедно,смеем се заедно,заедно се борим за семействата си ,какво искаш още ??? Ти сам се превръщаш в жертва,от теб се иска да си жертва,Местан иска да си жертва,аз не искам това,аз искам да сме приятели,но Местан не иска,той иска да сме разделени за да има гласове за него за да забогатява
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 93Spazvay mi pravata i me vazpriemay za ravnopraven nqmash problem ,no kato me vazpriemash za vtora ruka chovek togava ,bez mene ,integraciya ne oznachava asimilaciya shte me priemesh takuv kakuvto sum,taka kakto az te vazprimam za takuv kakuvto si bez predvaritelni usloviya
68
5
 
7
 
! Отговори
ЗЛОСТЪР ИСТИНАТА преди 8 години
До АнонименНе просто няма как вече да продължава циркът, в който един изключително древен народ все ощя няма своя държава, изкуствено поддържано статукво, естествено. Това е. А неосманската политика на Ердоган ще му коства страшно много - на него, Турция....
67
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Орешака като ви каза че ПееФски е на Местан и Серго - не му вярвахте! А сега и двамата са бивши политици. Пееф се натиска с Боко по кюшетата. Машала - вервайте на Ореха.
66
2
 
9
 
! Отговори
89 преди 8 години
Имаш акъл на ***,ти никога няма да станеш светски гражданин,ти никога няма да се научиш да зачиташ човешките права за които си ревнал,ти си същия от онези полу хора от Ирак и Сирия,Авганистан,вие никога няма да напусните пещерата.За вас Аллах е всичко,вие сте религиозно зависими,лесно използвани,ползват ви даже като живи бомби,те ви знаят слабите места,знаят че сте умствено и културно ограничени.Вие не подлежите на ИНТЕГРАЦИЯ
65
1
 
9
 
! Отговори
реформа сега преди 8 години
Е, стана ясно КОЙ предложи Пеевски - Местан и Станишев. Ама то това беше ясно от самото начало.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 75Az li ne moga da obqsnq ili ti si tup ,az sum roden tuk i nqmam namerenie da otivam,a za kyurdite pitay kakvi prava imat togava se obajday ,nie tuk nqmame 10 procenta ot pravata na kyurdite koito imat tam,no te kyurdite iskat po zapoved na RUSIA,GERMANIYA,AMERIKA i drugi da zabavqt tempoto na Turcia da ne se prevurne v supersila i da go razpokusat,no mnogo skupo shte im izleze
63
9
 
4
 
! Отговори
Ефенди преди 8 години
Добре че сме в НАТО. Да ни защити от Русия и Мюсюлманите!
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zashto v 18;30 CHASA OHRANATA MU E SNETA I E OSTAVEN LIDER S 1 MILION POSLEDOVATELI DA OSTANE BEZ OHRANA,KOY E DAL ZAPOVEDTTA ,PREZIDENTA KAZVA NQMA HABER,TOGAVA KOY BORISOV LI,TOVA TRQBVA DA SE IZQSNI,kade trqbvashe da ide v kitayskoto posolstvo li sled kato darjavata ne go pazi