Местан обяви: Няма да съм уплашен, оставам в политиката!

Сваленият лидер се борел ДПС да не е етнокорпоративна партия
Обновена: 7 яну 2016 14:04 | 7 яну 2016 13:47, Камелия Цветанова
171
Местан обяви: Няма да съм уплашен, оставам в политиката!
Снимка: архив БТА

Бившият лидер на ДПС Местан обяви, че остава в политиката. Причината е, че България има нужда от либерално десен проект и всеки, който иска такъв, ще има привърженик в негово лице.

Хората, които са били на митинг зад него пък му давали убеденост да остане в политиката и да се бори за идеите си.

Още по темата

Доскорошният председател на ДПС, който загуби дори и мястото на редови член в движението, отсече, че винаги е водил политика, която да спаси ДПС от обвиненията, че е проруска партия и да я разположи в полето на евроатлантизма.

“Някои определят тази политика като грехове, надявам се да не са смъртни“, обяви Местан и посочи като първи грях прекратяването на мандата на кабинета на “Орешарски“, като втори - позицията по „Южен поток“, защото е бил първият представител на тогавашното управляващо мнозинство, който заяви категорично, че проектът е възможен само със съгласието на евроатлантическите партньори.

"Друг грях – систематичният опит за диалог в дясното, започнал с емблематичното кафе с Бойко Борисов в Кърджали, следващ - възстановяването на диалога с Анкара, но смятам това за един от най-знаковите пробиви на ДПС, защото България трябва да има диалог с Турция, защото има разделени семейства оттатък живеят майка, баща, братовчед", каза още той.

По думите му той се е борил да сложи край на твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси.

Местан добави, че е положил огромно усилие да разминира това поле, да обори митовете с една политика на последователен и ярък евроатлантизъм.

"Съзнавам, че без да съм наивник съм играл ролята на наивен, романтичен сапьор, който се стремеше да разминира опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво е случи, една безпрецедентна епитетна война, едно охулване, което е много интересно, анализирано с езика на научния инструментариум в книгата на Цветан Тодоров, който описва тоталитарната система на мислене, при което светът се дели на наш и на техен, на наш и на враговете и краят на конфликта настъпва не с отстраняването на врага, а с ликвидирането на врага, на първо място противникът се дехоманизира, той става гад, влечуго, чакал и така елиминирането му става приемливо за всички. Уникално точно описание на онова, което наблюдавам за себе си през последните месеци", заяви Местан.

В същото време той се зарече, че няма да бъде уплашен и ще продължава със своята политика, защото смята, че България има нужда от категорично ясно либералдемократично направление, което да осигури евроанталническто развитие на страната и всеки който търси място в това направление ще вижда в негово лице партньор. Така той подаде ръка и към десните.

След като вече не е част от ДПС, Лютви Местан изрече гласно онова, което всички знаят негласно – решенията в движението се вземат еднолично от почетния председател и основател на партията Ахмед Доган.

"Това е проблем за тази партия, исках да я демократизираме, да предложа идеята за истинско състезание за избор на лидер. Аз бях посочен за лидер и нямам самочувствието, че съм избран за лидер и почетният председател реши, че тази пионка е дотук и бях отстранен", призна той.

Според него явно, въпреки че 19 години е политик, не е бил изцяло част от системата.

Местан направи още едно признание - той и бившият лидер на БСП Сергей Станишев са сложили подписите си под предложението депутатът от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС, което стана и причина да падне правителството на Пламен Орешарски.

Според него влиянието на Пеевски в ДПС е значително и това го знаят всички. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: ДПСпартияместанТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Местан е проблем за ДПС. Колкото повече проблеми за ДПС - толкова по-добре за България. Подкрепям и приветствам всичко, което създава проблеми за ДПС. Тази партия е най-големия вредител за България от Освобождението насам.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече от година живот не давам на Местан
39
1
 
5
 
! Отговори
Гуню простия преди 8 години
М'чи къ дъ ни устаниш в пулитикътъ ба ифенди? Дъ'н си луд да съ утбииш от държавнътъ нянкъ и дъ земиш дъ ръботиш кът простътъ рая.
38
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ама що не беше толкова екзактен преди да му резнат главата? Лицeмeр!
37
2
 
5
 
! Отговори
47 преди 8 години
Никой по никакъв начин не е забранил говоренето на майчин език на обществени места,даже има райони в България където не се говори български,има хиляди джамии,да не говорим ,че никой не ва закача че се жените за деца,това е П Е Д О Ф И Л И Я,но за вас може.Живеете във светска страна и много от вас не искат в Турция защото там са роби,знаеш как се работи там нали ? И трудно се пие,ако не ти харесва тук *** в Ирак там има ислям и права
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 46Ako edno malcinstvo ima i mu e razresheno polzvaneto na maychiniya ezik na obshtestveni mesta,ako ima radiotv programi ,decata uchat zaduljitelno na maycin ezik opredeleni chasove v sedmicata togava mojem da govorim che imat vsichki prava
35
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
С една дума гнусна службенска разработка - има враг, има готин п.ич, всичко е ток, красното килимче е постлано.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не виждам някой да е нарушил правата на турското малцинство,уважавам ги ,имам приятели роми и турци,заедно сме яли СВИНСКО,дядо ми все гледаше по три прасета ,едно за нас ,едно за Ремзито и едно прасе за бай Осман,ама един друг не знаеха.Местан е продажник и ще вкара това малцинство във война за турските интереси
33
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bulgaskite turci sa nay umerenite musulmani v sveta,no vie izpolzvate dobrinata im i elementarni choveshki prava ne im razreshavate i nasila gi tikate v racete na radikalniya islqm
32
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Прекрасен пример за активно мероприятие, целящо да изпише вежди на един и да както там беше на другия, като се търси манипулиране на общественото мнение в желаната посока. Само вижте как за точно 24 ч. Местаня (който също доскоро беше умен и убав) стана терорист и предател, а омразният (доскоро) Доган - по-българин от българите (цитат), държавник и единствен политик. Съответно пак се почна с турско-руската карта (вж Дърева и кой ли не), а някак между другото отново се заговори за Южен паток.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ха-ха-хаKolkoto i da ne vi iska ,dlujni ste da spazvate pravata na turskoto malcinstvo,kvo si mislite vie che ste nay umni v sveta li
30
4
 
4
 
! Отговори
Таралан-Углу преди 8 години
Продажник!!!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев,ти си луд
28
3
 
4
 
! Отговори
гугъл преди 8 години
Вчера лекето Трифонов -винаги биещ хора дето са вързани или в клопката на обезумяла тълпа насъскваше срещу Местан всички хора.Пусна клип дето Местан се кълнял във вярност на Доган и питаше,защо бе Местане предаде Догана......И разбира се тайно казваше,виж как аз не предох Доган .Жалкия Сл.Трифонов.
27
1
 
7
 
! Отговори
мда преди 8 години
Ако бяхме държава Местан щеше да отиде в българските следствени органи и под държавна защита на свидетеля щеше да свидетества срещу мафията и Доган .Но той знае ,че всички органи и съда са на мафията.Затова си спасява животеца при турския посланик .
26
5
 
4
 
! Отговори
Б преди 8 години
ДОГАН СИ ОТИВА И МЕСТАН ПОЕМА ЩАФЕТАТА .ИЗИГРАХА ВИ .СЛЕД 26 Г В ШОУТО НА СЛАВИ ЩЕ ГОСТУВА РАДАНЧО И ЩЕ КАЖЕ,ЧЕ МЕСТАН Е ВЕЛИК ЕВРОАТЛАНТИК .МОЖЕ БИ НА ТУРСКИ -ВЕЧЕ.
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На пресконференцията стана ясно ,че Местан ще работи за разделяне и анексиране на част от България към Турция,той това каза.
24
4
 
9
 
! Отговори
е преди 8 години
Зад Доган са се скрили и *** като джихадисти с калашник - БД - мафиот оглавяващ култ мафия. Слави Тр. медиен шут на Доган - перящ пари и съсипващ младото поколение.
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТоA VOLEN SIDEROV na koi e shpionin na rusnacite sigurno ,nali vseki mesec e tam,a toya patron go puhni ti si znaesh kade
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mestan nie ot KARJALI sme s teb ,DOGAN e ruski agent