Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!

Българите сред най-големите проевропейци, но си искат лева
7 яну 2016 17:52,
192
Всеки трети европеец не ще в ЕС: Да напуснем!
Снимка: Reuters

Ако в ЕС се проведе референдум, всеки трети европеец би гласувал неговата държава да напусне съюза. Това сочат данни от проучване на Галъп интернешънъл в 14 членки на ЕС.

Сред тях са гражданите както на страни-основателки като Франция, Германия и Холандия, така и новоприети страни като България и Румъния.

Още по темата

Данните от проучването показват, че общо 32% от европейците са за напускане на Евросъюза, а 68% - за оставане в него. Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания. Там 54 на сто от хората искат страната им да излезе от ЕС.

Висок е процентът на желаещите да напуснат ЕС в Италия — 42%, Холандия — 41%, Швеция — 40% и Дания — 39%. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%.

Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82% в подкрепа на членството.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия, става ясно от анализа на цифрите. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Проучването на Галъп тества и отношението на европейците към еврото. Данните показват, че доверието и в него е сериозно разклатено – повечето от европейците се обявяват против него – 47%. 41% са за запазването му, а 12 на сто нямат предпочитания.

Все пак в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните-членки на еврозоната италианците и гърците се очертават като противници на еврото.

Извън еврозоната най-негативни нагласи към евентуалното му въвеждане има във Великобритания — 83%, Швеция - 80% и Дания -76%. В България едва 7 на сто искат въвеждане на еврото, а 76% са против. 17% нямат предпочитания.

България е сред най-проевропейските страни заедно с Румъния и Ирландия. Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза, сочи анализът.

4Изправени сме пред решаваща година за бъдещето на най-добрия проект в историята на човечеството. Продължаване на политиката в Брюксел по старому може да взриви ЕС, коментира вицепрезидентът на "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев. Той е категоричен, че има дефицит на лидерство, което да поведе съюза към обновление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
В Испания хем безработицата висока, хем хора ако търсиш няма как да намериш. Нещо като в България. Кадри няма, *** бол. Руснаците каквито и да са, още преди пет години Путин се усети че образованието пада и ще става зле и започна да се инвестира от детски градини до университети и научни центрове... Тяхната програма е много по-добре от повечето европейски учебни програми
37
0
 
5
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Общественото мнение се контролира по-лесно от хвърчило във ветровита полянка. За еврото...еми съберете доказано кадърни икономисти от цял свят ЗА и Против 50/50 да си изложат аргументите и накрая накъдето наклони везната. А че западноевропейците с някаква реална квалификация се изнасят от Европа е статистически факт. И с нахлуването на огромно количество паразитираща ***, която безчинства с псевдорелигиозни мотиви тенденцията според мен е скоро най- "цивилизованите" в Европа да сме източните.
36
3
 
2
 
! Отговори
прав си преди 8 години
До чукча до 39че с чукча не се спори !! аз ти казвам ,че само за зърнопроизводителите дянков за една година плати 500 млн.евро при вноска 400 млн. евро. и като добавим парите за пътища,и по другите поекти стават към 2 млрд. на година ти пак сричаш. а това , че определени фирми ги крадат не е вина на ес а на нашите прокурори и съдии
35
0
 
8
 
! Отговори
конкуренция няма преди 8 години
Проблемът на България е че имаме криви разбирания за света и икономика. Конкурентен продукт не се произвежда, защото за българина борбата с конкурента, не е създаването на по-качествен продукт, а физическото унищожаване на конкурента. Затова и дефакто имаме монополи. И това се толерира от държавата, да не кажем направо се подсигурява от нея, защото у нас олигархия и власт е едно и също... Някой да назове български продукт с който да се гордеем. Умни хора има, среда няма..
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички които не желаят ЕС да се строят на Олрлов мост с руските знамена, за преброяване !
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАДа, след като Русия отговори на санкциите, мизерията в ЕС се увеличи, оказа се че ЕС е повече потърпевш.
32
2
 
11
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Сега по повод общуването с руски таласъми и с вежливи американци. Живея на място където има от всякъде, всякакви. Руснаците поне като си поговориш с тях няколко пъти поне се завързва разговор с продължение и до по-задълбочена комуникация може да се стигне, докато с американците, всеки път все едно от начало започваме. Много са вежливи, нахилени и ококорени, обаче всичко е супер супер повърхностно.
31
5
 
0
 
! Отговори
ами докажи го преди 8 години
До Анонимен 45ако разбираш български прочети бюджета за 2015 и там са посочени тези 400 млн вноски а после ще видиш колко са възстановени...ако помниш само за земеделските стопани боко преди да падне изплати 1 млдр лева и то само към зърнопроизводителите. айде прибави останалото и ще дойдем поне на 2 млрд евро
30
6
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Анонимен"Крим е Руски"...--------------------------------------------------------------------------------Санкциите и мизерията - също...
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕС е полумъртво прасе. Едно полумъртво прасе тръгнало да налага санкции на Русия :)
28
15
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Пресметнете само какви огромни, военни разходи ни спестява НАТО... - затова, че ни пази, а ние подържаме символична армия...
27
0
 
8
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Ксто чета тук "великите мислители", с кардиналните изводи, че след като не харесваш да си в ЕС, значи си русофил и ми става ясно за какви д&педавци става дума.Та, нека кажа, че симпатизирам на Русия, без да искам да съм нейн васал, но харесвам и ЕС. Най-вече за това, че са толерантни към нашите индианци и че всеки ден за там безвизово се изнася една доста солидна маса от този цвят сънародници :))
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКрим е Руски. Въпросът е затворен. ЕС да си подскача и да си налага санкции колкото си иска. ЕС се разпада. Русия се развива.
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците винаги много държат да просветляват околните, те, богоподобните великоруси смятат, че за всеки друг простосмъртен е привилегия да стои в една стая с тях и да им слуша глупостите.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обществените медии са последното място, от което трябва да търсите истинността в новините!
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До отговарямБългария плаща много повече на ЕС отколкото получава.
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ЕС не се водеше по заповедите на Вашингтон и развиваше взаимоизгодни бизнес и търговски отношения с Русия вместо взаимно да си налагат санкции сега еврото щеше да струва 5 долара. Пазарите на ЕС са в Русия, от там ще дойдат и евтини ресурси. А от Америка - само дебел морков.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перестройката в ЕС ще свърши като перестройката на Горбачов. Западните хулигани ще си направят техен ЕС, нас пак ще ни хвърлят в задния двор. Искате ли да унищожите нещо поканете българите и разпадът е сигурен!!!
20
3
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Да живееш най-зле от всички и да подкрепяш най-силно от всички тези, които те поробват.Това не е ли Стокхолмски синдром на заложниците ?
19
5
 
2
 
! Отговори
отговарям преди 8 години
До чукчапо бюджет 2015 сме дали към 400 млн евро а сме получили поне 2 млрд . защо сравняваш обикновенният човек с теб ? може би обикновенният човек освен да пътува на запад може и да поиска да работи на запад-освен ако не са му достатъчни 500 лв.заплата .други обикновенни младежи учат в ес което иначе би било скъпо . и т.н