Основен приоритет за ЕС – бежанци и икономика

Европа да се мобилизира, зове Кристалина Георгиева
12 яну 2016 09:44,
38
Основен приоритет за ЕС – бежанци и икономика
Снимка: архив Reuters

Трябва да мобилизираме всички ресурси, които имаме в Европа и на национално ниво, за да можем да приемем бежанците, без това сериозно да подкопае стабилността в нашите страни, коментира Кристалина Георгиева, зам.-председателят на Европейската комисия.

"За 2016 година имаме два много ясни, категорични приоритета - първият да помагаме на нашите страни дас е справят с бежанската криза и да помагаме на бежанците, там където те все още са - Ливан, Йордания, Турция, така че да се намали вълната към Европа. Вторият приоритет – да продължим да инвестираме в европейската икономика", обясни Георгиева пред БНТ.

Тя поясни, че планът "Юнкер" вече дава своите положителни резултати. "По този план само в рамките на 6 месеца инжектирахме около 50 млрд. евро допълнителни инвестиции, които означават повече растеж и работни места", посочи еврокомисарката. 

Относно бежанската криза тя заяви, че ЕС трябва да се мобилизира. "За една година в Европа дойдоха над 1 млн. бежанци и това предизвика шок. ЕС трябва да мобилизира всичките си ресурси, за да се справи с този проблем", посочи Георгиева. Тя допълни, че трябва да се знае кои са хората, идващи в Европа, и кои имат легитимното право да искат статут на бежанци.

По думите ѝ основна цел пред ЕС е по-добрата охрана и защита на външните граници на съюза. "За това са необходими и вътрешни инвестиции. Когато някой човек тръгне да влиза в Европа, трябва да сме наясно какъв е той и най-важното - създава ли опасност за сигурността на Европа. Трябва да защитаваме външната си граница и да не се превръщаме в разграден двор", категорична беше Георгиева.

На въпроса дали ще се кандидатира за генерален секретар на ООН, Кристалина Георгиева отговори, че си има работа и си я върши. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен пък основен приоритет ми е да напусна ЕС
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко ли трябва да си *** за да си мислиш, че тази е представител на България, Та тя дори отдавна е забравила, че е българка.Тя е просто част от шайката *** европейски чиновници дето ни дават указания как да си съсипваме икономиката, как да си унищожаваме държавата, а нашите още по-*** т.н. "политици" безмозъчно изпълняват техните указания.Не по-малко *** са и родните медии дето все я слагат в класациите за български политици, пък ние овцете гласуваме за рейтинга й в България
22
0
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Тази ако я видя наулицата ще я заплюя в лицето. Призовавам всеки Българин да направи същото. А освен всичко друго сега сорорастлите я подготвят да подлее вода на Ирина Бокова за ООН кандидатурата.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинете за въпроса, но само на мен ли ми се доповръща когато видя тази ... на снимката? Или има и други като мен?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само на мен ли ми се струва, че тая е много проста. Забрави преди една година какви ги плещеше относно тия "тихи и миролюбиви хора". Че е проста спор няма, но защо мисли, че всички БЪЛГАРИ са толкова прости, колкото е тя. Да си прибира всичките бежанци в апартамента си, щом са и толкова на сърцето.
19
0
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Оф,пак тая бюрократична хиена!Като си помисля само как ни агитираше да приемаме нашествениците-щели да ни оправят демографията и ми се повръща!Сега започна да признава,че има проблем,но каква полза?Всички тия,дето ни докараха тая беля трябва не да си ходят,а да бъдат изритани!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лудата лелка пак се е впрегнала...
17
1
 
7
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
,опитва се да прояви активност,нали ще се бори за ООН,дори с рехавата си биографийка и синекурна длъжност. Надявам се, че разумът ще надделее и ще подкрепим Бокова,защото тази като я погледнещ, си представяш сергиите на женския пазар. Но разум вече няма,затова по-скоро ще загубим и няма да има нито една българка.
16
0
 
7
 
! Отговори
От МКС "Союз&qu преди 8 години
Те вижте ги тия дърти ненормалници... Приоритет им бежанците и икономика... Две крайно несъвместими неща... Еу ще се сгромоляса със страшна сила... И Европа ще изгори в Адски пожар... и то от Балканите...
15
0
 
5
 
! Отговори
бобо преди 8 години
До vladyВеликолепна идея
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сталинка пак каза тъпота и си заработи заплатата за месеца
13
1
 
11
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Тази продължава да говори глупости
12
0
 
15
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Крайно време е Франция да предостави островите Кергелен и Крозе за настаняване на бежанци, а Великобритания съответно Фолклендски Острови и Южна Джорджия - грехота е над 20 000 km2 с приятен хладен климат, освежаващи западни ветрове и достатъчно отдалечени от всяка друга суша за гарантирано спокойствие да стоят неизползвани. Също Дания може да настани бежанци в Гренландия.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
млади мъже до 35
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая сутрин дадоха съседите от блока до общежитието за бежанци в Овча купел и пак всички казаха, че това са млади мъже до 5 без жени.. И се замислих - къде са си оставили жените тези бежанци? Нали там е война, страшно е? Те, вместо да воюват, са избягали, а са си оставили жените и децата там? Или са тръгнали росто към немския социал и от него ще пращат пари у дома?
9
0
 
19
 
! Отговори
Една преди 8 години
Първо Европа да уточни понятието бежанец и след това да ни подлага на психологическа обработка.Защо не бягат от Афганистан в Индия,Виетнам или там някъде, а тук - просто дамския състав на Европата ги покани, а сега ни предлага да се посместим, да им платим и осигурим по-добър живот.Видя се, че горките "бежанци" имат сериозни изисквания ,вкл. и към европейките, та не знам още колко ще търпим преди да пратим Меркел и компания на психотерапевт.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е някой да дръпне синджира на казанчето за да се отмие света от такива чанти
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що, икономиката си е добре. Русия е зле с икомомиката, а ние евроатлантиците сме си добре икономически! Ето - евроатлантическа България има икономически ръст 4.2%!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая на кой точно свят живее?
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интегрирайте ги бе, нас ЕС как ни учи че трябва да интегрираме *** хак да са ви.