Христо Иванов: Борисов се меси в работата на ВСС!

"Подкрепям като гражданин Радан Кънев в нов политически проект"
Обновена: 21 яну 2016 11:14 | 21 яну 2016 10:33, Димитър Вучев
16
Христо Иванов: Борисов се меси в работата на ВСС!
Христо Иванов. Снимка: БТА

Изборът да Димитър Узунов е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Този ход може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС и именно той да понесе отговорността за очаквания негативен доклад от ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор.

Това обяви бившият правосъден министър Христо Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Ако се разпусне Висшият съдебен съвет, ще се постигнат две цели. От една страна някой ще понесе отговорността за негативния доклад и нещо по-важно. В момента опозицията на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър, достига 10 души. И от тези 10 души е възможно да се формира мнозинство, което да придаде много по-различно лице на съвета. Като се има предвид залогът за избор на председател, съществува много сериозен интерес този състав да бъде подменен. Тогава няма да има 10 души опозиция на главния прокурор". 

Иванов коментира, че след като Димитър Узунов е бил изведен на преден план в качеството си на човек на Борисов, е последвал опит на премиера да се разграничи от този избор, което по думите му е "една адекватна позиция".

"Съдебната реформа винаги е била заложник на големи интереси. В позицията на премиера, освен опитът му да се разграничи от компанията на ВСС, бяха набелязани няколко стъпки, които показват нарастваща адекватност. Защитава се принципът на съдийско самоуправление и въвеждане на отчетност на прокуратурата. Това е една отдавна очаквана позиция".

Христо Иванов каза, че като гражданин би подкрепил Радан Кънев в нов политически проект, защото обществото ни има нужда от радикално обновяване на политическата система.  

Бившият министър коментира и вероятността да се пропусне шансът за операция "чисти ръце" около скандала Янева-Ченалова, както и необходимите промени в Конституцията.


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 2 години
До Румяна 14
Казва се "блаМира", а не "блЪфира", а още по-малко "блАфира".
България по Конституция е парламентарна република. Всякакви реформи се подготвят от министрите и министерствата(както стана), внасят се в Парламента и там се гласуват. За несъстоялата се съдебна реформа можете да вините само ГЕРБ,АБВ,ДПС,ПФ и бившите на Бюреков, които отхвърлиха мерките за политическа независимост на ВСС и съдебната система.
12
1
 
0
 
! Отговори
Румяна преди 2 години
Какво направи Иванов като министър на правосъдието? Една година лъжи, че ще прави реформа...и опит за преврат защото УЖ парламента блафира реформата му. Питам с промени във ВВС ще станат ли съдиите и прокурорите в България по-малко корумпирани, ще има ли читави обвинения и решение според Закон, доказателства и факти? Следователи и полицаи ще работят за нас, вместо за мафия, партии и убийци? Ще получим ли истинско правосъдие и справедливост? Не, нито правосъдие, нито справедливост, нито защита.
11
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
България има спешна нужда от смяна на политическата с-ма! Има спешна нужда гражданите да отвоюват държавата си от мафията, ако държат да има такава! Очевидно ВСС се явява нещо като нейна Щабк-квартира, а главния прокурор и министър председателя основните и координатори! Е, това може ли да е Държава и колко време може да просъществува!?
10
2
 
3
 
! Отговори
отговор на 7 преди 2 години
"Господин Иванов, а КОЙ върна Борисов на власт. Кой беше в основата на пуча срещу Орешарски. Не бяхте ли именно Вие с вашите платени отвън протестърчета" - Колега, казвам ви, че не обичам банички, а Вие ме питате искам ли баничка със сирене. Отговарям Ви- не, не обичам банички. Вие пак ме питате - А обичате ли банички със спанак... Ще обесня пак - не съм привърженик нито на Борисов, нито на Орешарски. Или за Вас това е невъзможно?!
9
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
от 92 г моделът 2 адв колектив клати всяко правителство при такъв прост народ
българия никога няма да се оправи и да се превърне в държава с правила
8
1
 
8
 
! Отговори
!!! преди 2 години
SIC и #КОЙ са ОПЛЕТЕНИ като СВИНСКИ ЧЕРВА !

Но скоро на Баце ще му оклюма още носа - петрола пада до 15$ !!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Хибридоид ВСС-арски преди 2 години
Ако се разпусне Висшият съдебен съвет, ще...залезе слънцето, земята ще се завърти на обратно, билетчето в трамвая 1.50, тока +50%.
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин Иванов, а КОЙ върна Борисов на власт. Кой беше в основата на пуча срещу Орешарски. Не бяхте ли именно Вие с вашите платени отвън протестърчета.
5
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 2 години
До Анонимен 1
При очевадно зле работещата ни съдебна система, в чий интерес е тя да стане политически независима, главния прокурор да дава отчет за свършената работа и като цяло съдебната система да е свободна да търси отговорност на корумпираните политици ?
4
9
 
8
 
! Отговори
преди 2 години
Номерата на костовистите нямат край! Провалиха СДС, а сега искат да провалят и Реформаторския блок!
3
4
 
14
 
! Отговори
Kiro Zila преди 2 години
Коментар 1 е
а. Трол
б. много ***
в. и двете са верни (верен отговор)

ако христо иванов е *** / какво да кажем за всички останали министри започвайки от Боко тиквоча
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Иванов, кажи по-добре къде той не се меси?
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом като човек като тоя, който освен пълната липса на професионални качества е и доказато на хранилка на чужда държава, успя да стане министър, то какво да говорим за това управление и за държавата ни като цяло