Депутатите твърди: 25 дни отпуск – непосилни за бизнеса

По време на дебата се коментираха и депутатските ваканции
97
Депутатите твърди: 25 дни отпуск – непосилни за бизнеса
Снимка: Архив Булфото

Платен отпуск от 25 дни ще е непосилен за работодателите, смятат масово депутатите, които пък според правилника за дейносттаси си имат почивка от 32 дни годишно.

Предложението отпускът да скочи от 20 на 25 дни беше на независимия Георги Кадиев, но очаквано искането му не срещна подкрепата на народните представители и не стана факт.

По време на дебата обаче въпросът опря и до ваканциите на депутатите, след като пръв темата засегна независимият Велизар Енчев.

Той е радетел за намаляване на ваканциите на народните избранници отдавна и дори внесе предложения за промени в правилника в тази посока, но и те не се харесаха на депутатите.

Като стана въпрос за удължаването на отпуските на наетите на трудов договор, днес той не пропусна да напомни колко много почивки имат депутатите. Това ядоса Красимир Велчев от ГЕРБ и той обвини Велизар Енчев, че уронва престижа на Народното събрание с приказките си.

"Депутатите имат отпуска 32 дни, което е много по-малко от тази на учители и други държавни служители. Освен това те нямат право на неплатен отпуск и техните отпуски са фиксирани със закон", защити ваканциите си Велчев.

Председателят на парламента Цецка Цачева призова и двамата да не опростяват дебата.

Тя припомни, че работата на депутатите не се фиксира с начало и край на работния ден, така както това се отнася за всички останали наети на договор.

"Депутатите работят в избирателните си райони и в дните, които са обявени за ваканции. Това, че някои не работят по места с хората, които са ги избрали, не се пренася автоматично на целия парламент", коментира Цачева.

Мотивът на Кадиев да предложи увеличаване на срока за отмора през годината е, че така служителите ще бъдат по-мотивирани, когато са на работа и ще се повиши производителността. Според него мярката е, за да се пребори стресът на работното място.

"Аз съм собственик на компания, в която работят 30 души, нейни клиенти са били дъщерята на Иван Костов, когато работеше за банка, синът на Сакскобургготски, когато работеше за "Лемън Брадърс", МВФ е абонат. Аз тези хора ги пазя с нокти и зъби да не напуснат страната, четирима вече отидоха в ЕК, опитвам се да ги задържа, за да раждат деца тук", обясни Кадиев. Аргументите му обаче не бяха приети от повечето депутати.

"Откъде при тази производителност на труда ще се вземат средства за тези още пет дни отпуска, защото дори със скока на минималната работна заплата някои работодатели правят маневри за натиск", упрекна лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него това ще може да стане само с цената на съкращения или с намаляване на работната заплата, "защото едно е в такава фирма за деца на златни родители, а друго е във фирма на ишлеме, където натискът е жесток".

Димитър Байрактаров от ПФ също смята, че това ще е удар по българската икономиката.

Реформаторът Румен Христов предупреди, че още пет дни платен отпуск ще убие бизнеса, който и без това прохожда и е в началото на своето развитие.

След като отхвърли искането на Кадиев, парламентът прие изменение в Кодекса на труда, с което се дава възможност на сдружения на дребния бизнес да кандидатстват за статута на национално представителни.

Статутът на национално представителна организация дава възможност за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

С промените се намаляват критериите за представителност на работодателските организации и на синдикатите. Досега от бизнес съюзите се изискваше да обединяват браншови структури или предприятия с поне 100 хил. заети. Сега вече членовете трбва да са поне 1500 и да осигуряват 50 хил. служители или, ако са по-малко, осигурените в тях да са 100 хил.

Изискването за броя на синдикалните членове за профсъюзите се намалява от 75 хил. на 50 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Депутатите спокойно могат да минат на "ненормирано работно време",т.е. на повикване.
36
1
 
28
 
! Отговори
СА преди 8 години
То да беше бизнес като бизнес,а то нашето е мутренска и робовладелска работа!Шевове с джипове за 200000 лева,а персонал с 15-20 годишни коли-това е реалността и всички го знаят!!
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм в Полша. Тук дните са 26 на година. Допълнително 2 дни на година за гледане на здраво дете. За всеки официален празник, който се падне в събота получавам допълнителен почивен ден.
34
1
 
6
 
! Отговори
пппп преди 8 години
"Не стига, че махнаха класа - където на определен период от прослужено време човек получаваше някакво минимално увеличение на заплатата..."Клас прослужено време все още си го има - за всяка една година трудов стаж получаваш 0.6% увеличение на заплатата.
33
0
 
10
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Фирмите, които се борят за квалифицирани карди, обикновено дават 25+ дни отпуска. В противен случай много трудно успяват да си намерят подходящи кадри.
32
0
 
24
 
! Отговори
М-дааа преди 8 години
От този дебат и гласуване става ясно кого представляват т.нар. народни представители - олигарсите или обикновените хора. Грижат се единствено и само за едрия капитал и хич не им пука за нас. КТ е променян 425 пъти от 1989 г. насам и винаги в ущърб на работниците и служителите. Правете си сами изводи. Синдикатите и те са на държавната хранилка. Докато не започнат да се издържат само от членски внос, никога няма да свършат нищо свястно.
31
5
 
6
 
! Отговори
отпускар маке преди 8 години
за мене отпуската е 365 дена в годината щот за мене е удоволствие да бачкам ама само за мене си язе съм си шеф и на стадото и на бочвите а вие бачкаите робииииииии
30
0
 
28
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Не отпуските са непосилни аз бизнеса ,ами вие -хрантулници и хаймани сте непосилни и за бизнеса , и за народа! Непосилно е да ви плащаче Мерцедесите, заплатите за нищонеправене,к--рвите ,да ви търсим работа на родата до 9-то коляно...
29
0
 
10
 
! Отговори
По-точно преди 8 години
До Анонимен 9Тези 60 дни, не са два месеца, а 60 работни дни, т.е. почти три месеца! Не че много ни липсват докато не работят, но поне да го дават малко по-скромно!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това заглавие според вас от правилно ли е написано?
27
0
 
6
 
! Отговори
shrek преди 8 години
Не стига, че махнаха класа - където на определен период от прослужено време човек получаваше някакво минимално увеличение на заплатата, но получаваше и два-три дни повече към отпуската. Не стига че пенсията се превръща в имагинерна константа, ДДС за лекарства и храни не свалят ами и 32 дни ще ми почиват. *** МРЪСНИ!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ега не са живи, ега!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пас*мина...
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Непосилно. Това го говорат папагали, които един ден работа не са вършили в живота си, само знаят комисси, рушвети, бонуси и ядене на кюфтета по 13 стотинки!!! От средата на Юли още в България няма ЖИВ ЧОВЕК по фирмите и заводите. Всичко се отлага до Септември! Тези, дето стоят и ги е яд, че не са и те на морето сега, НИЩО НЕ РАБОТЯТ по много повече от 5 дни. Просто е неофициално. Всички работодатели го знаят. Всеки, който работи с клиенти и звъни по фирми - също! Баси нещастниците!
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сложете политиците на минимална работна заплата и ще видите колко бързо нещата в държавата ще се оправят!
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На депутатите без собствено жилище в София се предоставя такова безплатно. Разходите за ремонт, обзавеждане, охрана, данъците и таксите отново се поемат от бюджета на Народното събрание.На депутатите се осигуряват командировъчни и пари за път за сметка на НС при посещения в избирателните райони, а размерът на квартирните и лимитът за пътни се определя от председателя на НС.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те имат право и на 40 самолетни билета годишно до района, от който са избрани, ако там има летище и се намира на повече от 250 км от София, както и на 12 допълнителни самолетни билета (еднопосочни или двупосочни) всяка година "във връзка с дейността им като народни представители".
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те получават и застраховка "Живот" за трета категория труд, признават им се транспортните разходи при пътуване с държавния, общинския вътрешноградски транспорт, жп транспорта, както и автомобилния и водния транспорт в първа класа и спално място. Плащат им се и транспортните разходи с частни автобусни линии във връзка с дейността като народни представители, пише в правилника.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хехехе, нали всички депутати са работодатели, как ще се съгласят. Тогава техния отпуск не трябва да е повече от 10 дни, те така или иначе не ходят на работа.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извън тази е надбавката за сътрудници, консултации, наем на помещения и други дейности, свързани с работата им. Тя е равна на допълнителни 2/3 от основното възнаграждение на депутатите.Депутатите получават и по 1% върху основното си възнаграждение за всяка година стаж.