Депутатите твърди: 25 дни отпуск – непосилни за бизнеса

По време на дебата се коментираха и депутатските ваканции
97
Депутатите твърди: 25 дни отпуск – непосилни за бизнеса
Снимка: Архив Булфото

Платен отпуск от 25 дни ще е непосилен за работодателите, смятат масово депутатите, които пък според правилника за дейносттаси си имат почивка от 32 дни годишно.

Предложението отпускът да скочи от 20 на 25 дни беше на независимия Георги Кадиев, но очаквано искането му не срещна подкрепата на народните представители и не стана факт.

По време на дебата обаче въпросът опря и до ваканциите на депутатите, след като пръв темата засегна независимият Велизар Енчев.

Той е радетел за намаляване на ваканциите на народните избранници отдавна и дори внесе предложения за промени в правилника в тази посока, но и те не се харесаха на депутатите.

Като стана въпрос за удължаването на отпуските на наетите на трудов договор, днес той не пропусна да напомни колко много почивки имат депутатите. Това ядоса Красимир Велчев от ГЕРБ и той обвини Велизар Енчев, че уронва престижа на Народното събрание с приказките си.

"Депутатите имат отпуска 32 дни, което е много по-малко от тази на учители и други държавни служители. Освен това те нямат право на неплатен отпуск и техните отпуски са фиксирани със закон", защити ваканциите си Велчев.

Председателят на парламента Цецка Цачева призова и двамата да не опростяват дебата.

Тя припомни, че работата на депутатите не се фиксира с начало и край на работния ден, така както това се отнася за всички останали наети на договор.

"Депутатите работят в избирателните си райони и в дните, които са обявени за ваканции. Това, че някои не работят по места с хората, които са ги избрали, не се пренася автоматично на целия парламент", коментира Цачева.

Мотивът на Кадиев да предложи увеличаване на срока за отмора през годината е, че така служителите ще бъдат по-мотивирани, когато са на работа и ще се повиши производителността. Според него мярката е, за да се пребори стресът на работното място.

"Аз съм собственик на компания, в която работят 30 души, нейни клиенти са били дъщерята на Иван Костов, когато работеше за банка, синът на Сакскобургготски, когато работеше за "Лемън Брадърс", МВФ е абонат. Аз тези хора ги пазя с нокти и зъби да не напуснат страната, четирима вече отидоха в ЕК, опитвам се да ги задържа, за да раждат деца тук", обясни Кадиев. Аргументите му обаче не бяха приети от повечето депутати.

"Откъде при тази производителност на труда ще се вземат средства за тези още пет дни отпуска, защото дори със скока на минималната работна заплата някои работодатели правят маневри за натиск", упрекна лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него това ще може да стане само с цената на съкращения или с намаляване на работната заплата, "защото едно е в такава фирма за деца на златни родители, а друго е във фирма на ишлеме, където натискът е жесток".

Димитър Байрактаров от ПФ също смята, че това ще е удар по българската икономиката.

Реформаторът Румен Христов предупреди, че още пет дни платен отпуск ще убие бизнеса, който и без това прохожда и е в началото на своето развитие.

След като отхвърли искането на Кадиев, парламентът прие изменение в Кодекса на труда, с което се дава възможност на сдружения на дребния бизнес да кандидатстват за статута на национално представителни.

Статутът на национално представителна организация дава възможност за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

С промените се намаляват критериите за представителност на работодателските организации и на синдикатите. Досега от бизнес съюзите се изискваше да обединяват браншови структури или предприятия с поне 100 хил. заети. Сега вече членовете трбва да са поне 1500 и да осигуряват 50 хил. служители или, ако са по-малко, осигурените в тях да са 100 хил.

Изискването за броя на синдикалните членове за профсъюзите се намалява от 75 хил. на 50 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Председателите на комисии получават с 35% отгоре, т.е. по 3645 лева, а заместниците им - 3375 лева, с 25% повече.Председателите на парламентарни групи също вземат 3645 лева основна заплата.Отделно депутатите вземат 15% върху тази сума за участие в постоянна комисия на НС. Обикновено народните представители участват минимум в две комисии, а в някои случаи - и в три.
16
0
 
14
 
! Отговори
жоро преди 8 години
Не разбирам как така, след като народа ги е избрал тия маскари, те сами си определят колко отпуска да ползват, и същите те определят народа колко отпуска да ползва.Не стига, че никаква работа не вършат, ами и не разбират, че си противоречат.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаеми съфорумци, ще ви запозная с всички благини които ползват депутатите в следващите няколко поста. Основната заплата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева пък става 4185 лева. Според правилника възнаграждението на председателя е равно на основното депутатско възнаграждение плюс 55% от него. Основната заплата на заместник-председателите на парламента е с 45% над тази на редовите депутати, т.е. 3915 лева.
14
0
 
12
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Тук става въпрос за трудещите се, а не за бизнес! Някои *** сеща ли се ,че 20 дни са непосилни за трудещите се ?!?! Бизнеса като не му изнася да не се занимава с бизнес! Те и без това у нас "бизнесмените " са назначени с криминалната приватизация! Реализират баснословни -необлагаеми печалби за сметка нископлатения труд !
13
0
 
22
 
! Отговори
Бо преди 8 години
На народък пък 240 депутати на 7,2 млн. население са му много. В Русия Думата е 1200 души на 160 млн. Т.е в Русия на 1 депутат се падат 133 000 души - в БГ са към 30 000 на депутат. Значи в България има повече от 4 пъти повече депутати на човек от населението отколкото в Русия. Значи 240/4 - депутатите трябва да са не-повече от 60. Точка. И да няма спекулации, че по-малко депутати щели да защитават по-лошо интересите на избирателите. Това са глупости.
12
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 8 години
25 дни много, но 10 дни от празници са ок :). Позовавайки се на поист 9 явно ако намалят празниците ще си намалят собствената почивка :).32 дни - живи да ги ожалиш!!!!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красито от Герб не знае ли, че докато учениците са във ваканция учителите ползват от платения годишен отпуск а не излизат и те във ваканция. Освен това дават и дежурства, а като им свършат полагащите се дни са на работното място без значение, че няма учебен процес има доста други дейности, които извършват освен преподаване и то за 500-600 лева заплата.
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какви са тези дебати бе. Предложило нещо популистко онова комунистическо магаре Кадиев, новият проект на Пеевски, и парламента цял ден с глупости ще се занимава.
9
0
 
20
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
Eбати нагледците!А за народа е посилно,вашето отсъствие и постоянни ваканции/пример-Ахмед Доган/.А за бизнеса,дето кара S-класи и хвърля пари по фолкаджийки и вечно няма пари за заплати,а иначе служителите гледат ,как шефовете им харчат за какво ли не.***!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А две години майчинство търпят, а!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има някои неточности в статията, предполагам умишлено. Платеният годишен отпуск на депутатите е 32 дни, но в него не влизат огромните почивки които си гласуват по празниците. С тях почивката на депутатите става над 60 дни - с други думи това са два месеца, през които те не ходят на работа. Да не говорим и за техния клас /трудов стаж/, който е различен от този по Кодекса на труда и е по специален закон, както например са в съдебната система.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
32 дена, ама друг път. А всички останали ваканции когато официално Парламентът е затворен? Или Коледната Великденската и ваканциите преди избори не се броят, а? Та я прибавете към ваканциите 32 дена и да видим колко се получават? Да не говорим, че масово тия не ходят на работа или закъсняват. Поне за тоя цирк с липсата на кворум всички знаем. Та тия са малко нагли, а?
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и техните така наречени ваканции са непосилни за народа, но ного никой не го пита!
4
0
 
10
 
! Отговори
о преди 8 години
Няма да стане бизнеса се бил натоварвал много и не го приеха
3
1
 
27
 
! Отговори
Бизнесмен преди 8 години
Някой знае ли колко ще ми струва покупката на депутат ?Има ли отстъпка за количество ?А цяла парламентарна група ?Благодаря предварително.
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А значи на бизнеса 25 дни са му много, ама дУпетатите могат да почиват повече от учениците. И щото така? Да не са се преработили нещо?
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А депутатските почивки от по месец около Коледа, Великден и двумесечните през лятото са непосилни за народа !