Масова сеч в министерствата: На чиновници и бонуси!

Шампиони в съкращенията са Петър Москов и Десислава Танева
26 яну 2016 07:00,
82
Масова сеч в министерствата: На чиновници и бонуси!
Снимка: архив Reuters

Масова сеч на чиновници и бонуси са предприели министерствата в края на миналата година, за да успеят да влязат в бюджетните рамки за 2015 г. След искане на финансовия министър Владислав Горанов за сериозно затягане на бюджетната дисциплина навсякъде по ведомствата бе заложено орязване на харчовете за персонал с 10%.

Министерствата с най-ударни съкращения за свиване на административните разходи са здравното и земеделското, пише "Монитор", цитирайки писмени отговори на министри до депутати.

Министерството на Петър Москов и структурите към него са свили щатните си бройки с 1 391. Най-голямо е било орязването на персонал в домовете за медико-социални грижи и районните здравни инспекции. В резултат е постигнато намаление на персонала с 9%, но на разходите с едва 7 на сто.

Още по темата
Разминаването идва заради средствата, които отишли след това за обезщетение на освободените служители. Затова пълният финансов ефект от съкращенията ще се усети през тази година, обещава Москов.

За да изпълни целта за 10% намаляване на административните разходи Министерството на земеделието е свило щатната численост в системата с 1175 бройки, или с 11 на сто. И тук обаче орязването на персонал е довело до изплащане на огромни суми за обезщетения – 4 млн. лв. или средно по 3 404 лв. на чиновник.

Министерството на правосъдието се е отчело с 599 съкратени служители, като най-много били в системата на затворите.

Военният министър Николай Ненчев пък се е похвалил с орязани 378 щатни бройки, както и със свиване с до 20% на допълнително назначените служители. "Намалението на разходите за персонал на МО за 2015 г. спрямо 2014 г. достигна 29 млн. лв., което значително надвишава 10% намаление на разходите за персонал", изтъква още той.

В транспортното министерство са били съкратени 148 души, което наред с намаляването на разходите за заплати е довело и до изплащане на над 1 млн. лв. обезщетения. Затова и тук очакват ефектът от свиването на щатните бройки да се прояви чак тази година.

За спазване на финансовата дисциплина в Министерството на вътрешните работи са наблегнали на орязване на бонусите за служителите. Така например била намалена базата за изплащане на допълнителни пари за "времето на разположение" от 0,35 лв. на 0,10 лв. Тази стъпка спестила около 1,3 млн. лв. от разходите за персонал. Били свити драстично и допълнителните възнаграждения на служители на МВР за "резултати в служебната дейност" с 13,3 млн. лева заедно с осигурителните вноски.

В Министерството на външните работи пък разходите за заплати са орязани с половин милион, а с още 479 000 лв. ”"възнаграждения", се посочва в отговора на титуляра Даниел Митов.

Необходимите мерки за орязване на разходите за персонал е предприел в своето ведомство и самият Владислав Горанов. Сред тях било прекратяването на трудовите и служебни правоотношения на хората, които през 2015 г. са навършили пенсионна възраст.

Към тази мярка са прибягнали и от спортното министерство, наред със замразяването на заплатите.

В заложените орязани рамки са успели да се поберат също министерствата на образованието, на социалната политика, на регионалното развитие, на екологията, на икономиката. Последните 2 са отчели спестени средства дори при заложения по-нисък праг.

Образователният шеф Тодор Танев обаче предупреждава, че "ограниченият финансов ресурс за разходи за персонал през 2016 г. ще затрудни привличането на подготвени кадри".

От министерството на туризма припомнят, че са нова структура и няма как да се направи сравнение на разходите през 2015 г. с тези през 2014-а. Ведомствата с ресор енергетика и култура все още не са се отчели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инженер, химик, данъчен и държавен чиновник спорят чий котарак е най-умен.Инж: Х на квадрат, давай! Х на квадрат направил страхотен чертеж.Хим.: Епруветка, покажи им. Епруветка взел един съд и отмерил точно 150 мл. мляко.Дан.: ДДС, твой ред е. ДДС взел 4 купички и 12 кюфтета е сложил във всяка купичка по 3.Държ. чин.: Хрантутник, покажи им. Хрантутник станал, набил другите, препикал чертежа, изпил млякото, изял кюфтетата, оплакал се, че е уморен и си пуснал 1 месец болничен.
50
2
 
14
 
! Отговори
бюрокрация безкрай преди 8 години
Браво, най-накрая нещо хубаво да се случи за гражданите на България. Ако съкратят още 30-40% от бюрократите, нещата ще си дойдат на мястото.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ауууу! И какво ще прави Хрантутник сега?
48
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека покажат и броя на назначените след съкращенията - цифрите са изненадващи!
47
0
 
10
 
! Отговори
NACO преди 8 години
А,имената на "съкратените" къде може да се ВИДЯТ?! Или това са само "ЩАТНИ" бройки?! Ако е така,къде са ПАРИТЕ заделяни за ТЯХ?! КОЙ,КОЙ,КОЙ ги "УСВОИ"?! Колко от тези "щатни бройки" останаха?!
46
0
 
14
 
! Отговори
akut преди 8 години
до тук добре. сега с 20% трябва да се намалят помощите за роми и малцинства. тези помощи трябва да паднат под минималната пенсия
45
0
 
7
 
! Отговори
Принос към борбата с преди 8 години
Както казват митничарите - Последно Десет за управляващите да назначат на партийни кадри по държавната администрация. "***", "прости", литературен български език не могат да говорят, но ще си ги назначат, а ще уволнят хора с компетентности.От лошо по-лошо става. Не само за уволнените, за всички ни, които ще бъдем обслужвани от неграмотници верни на Партията-мама. Това е нов Том на Принос към борбата с корупцията, като развихряш корупцията!
44
0
 
7
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Вместо трите звездички да се чете "управленци с умствена недостатъчност".
43
1
 
5
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Тез *** съвсем вече не са в час. Ще ми платят 2,40 да си стоя в къщи събота срещу неделя. И не само на полицаите, а на всички други които ползват тая "благинка". Добре, че двулевката е метална, щото нали се сещате какво ще направят с нея.
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ще да е в друга някоя държава.Тук чиновниците са 90% наши хора и никой не може и с пръст да ги бутне.
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязвате ли, че само съкращения има навсякъде. Съкращения = хора без работа = хора без заплати = обедняване = по-ниска покупателна способност = по-нисък оборот на стоки =по-малко произвеждани стоки = намаляване на броя заетите хора в производството, т.е. съкращения и... колелото се завърта.
40
2
 
14
 
! Отговори
Какво печелим НИЕ? преди 8 години
Според мен, първо трябва да бъдат съкратени Петър Москов Бляскавият Поглед (от какво ли блещят така очите му?) и селската убавица Десислава Танева. После ще се оправим.А държавата трябва да има отработена и обучена администрация, а не Калинки. Без обучена и отработена администрация, без млади хора в нея, няма производителност тази администрация и няма производителност икономиката, зависеща от нея.Като цяло - ще съкратят Не-партийците и ще сложат Калинки.Какво печелим НИЕ??? Нищо, нищо, нищо!
39
1
 
18
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Глупости на таркалета. Съкращават се служители за помощни дейности, които после се дават на външни фирми за понякога по-малко пари. Всичкото кабинет из София е пълно с лапачи на държавна софра. Ако няма достатъчно офиси получават пари да си "работят" у дома!
38
1
 
14
 
! Отговори
ppanchoo преди 8 години
Браво!още преди 25 години,когато разбрах,че издръжката на здравното министерство съвсем очевидно ,многократно надхвърля издръжката на една голяма,тип окръжна болница,ми се видя нередно.Имаше един отдел,който пращаше връзкарите на сладки командировки в чужбина.за сметка на държавата,за сметка на данъкоплатеца.Браво: ))още трябва.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Махнете чиновника,сложете пишещия тук,и от единия и от другия ползата е никаква,ако е на издръжка от данъкоплатеца
36
2
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Чели ли сте за законите на Паркинсън? Приложими на 100% за родната бюрократо-администрация. НЯколко примера, за да се уверите и вие:Броят на хората в работна група нараства независимо от количеството на работата за вършене.Ако има начин да се забави вземането на важно решение, чиновникът винаги ще го намери.Времето прекарaно в съвещание относно даден проблем е обратно пропорционално на стойността му.Работата се разраства до запълване на наличното време.
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОЙ ДА НЕ СПОМЕНАВА "ДЪРЖАВА" ! НЯМА ТАКОВА ЯВЛЕНИЕ А ИМА ТЕРИТОРИЯ НА ВЛАСТВАЩИ ФЕОДАЛИ !
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според последните новини, спестените стредства от съкръщаване на чистачки и общи работници в двете министерства на Москов и Танева, ще бъдат предназначени за образователните езикови курсове на депутатите по английски, немски и френски език.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак се поставя каруцата пред коня. Съкращават се служители, когато се промени технологията на работа, а не преди това, както се прави сега. Това важи за всички, независимо дали става дума за министерства или за частни фирми.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще съкратят и сътрудниците от ДС ? Близо 10 хил. работят в държавни институции.