"Пентаксим"-ът бил френски, а не турски

По думите на Москов ваксината само се доопакова в Турция
47
"Пентаксим"-ът бил френски, а не турски
Снимка: Булфото, ахрив

Няма турска ваксина, ваксината е френска, категоричен бе здравният министър Петър Москов по повод скандала с ваксината "Пентаксим", която сме получили от Турция.

По думите му "Пентаксим" е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител, а в завод в Турция се доопакова.

"Това е ваксина, с която аз съм гарантирал на собствените си приятели, че е същата като всяка една използвана в страната преди", допълни Москов пред bTV и подчерта, че не трябва да се смесват търговските и икономически интереси със състава на "Пентаксим".

"Аз няма да се занимавам повече с различни хиени в електронни сайтове, които срещу 50 лева могат да направят всичко", допълни Москов. Той отново подчерта, че "неразрешена в България означава неразрешена за търговия в страната".

Здравният министър допълни още, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, е парньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и няма никакво съмнение в качеството на продукта.

Още по темата

"Този удар срещу мен не ме интересува и не ме притеснява. Пари крадох, фашист бях, не ме интересува", допълни Москов. Той допълни, че атаката е политическа.

По повод втората ваксина, която е част от турското дарение – "Еувакс" – Петър Москов поясни, че тя е внесена защото има тежък бежански поток в страната.

Здравният министър отрече и информацията, че идентификаторите за лични данни, които ще бъдат използвани в българската здравна система, са произведени в Турция.

Петър Москов коментира и новата ТЕЛК система.

"Смисълът на промяната е да се промени системата, която в момента е бавна, не е обективна и е доста корумпирана", поясни Петър Москов.

По думите му най-важното, което е предвидено в новата система, е реинтегрирането на хората с инвалидна степен обратно в обществото.

"Смисълът на системата сега е изключващ. Казват – Петър Москов, ти си инвалид, вземи тези 50 лева, заповядай инвалидна количка и, моля те, стой си вкъщи", каза Москов.

Друга съществена промяна ще бъде отварянето на ТЕЛК комисията за лекари с ясна квалификация. "В момента там могат да работят само лекари от ТЕЛК. Лекар хирург, който може да установи нещо по вас, не може да ви даде телково решение", поясни Москов.

Относно корупцията в системата Москов поясни, че ще се борят с нея на принципа на социологическа извадка. "Ако 100 души са освидетелствани и 10 трябва да се проверяват, те се проверяват. И ако има разлика между състоянието им и ТЕЛК статуса, тогава нещата стават лоши и за лекаря, и за болницата", допълни здравният министър.

Петър Москов подчерта, че новата система по никакъв начин няма да "удари" хора с ТЕЛК-кови решения.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Marto

Теб май вече са те ваксинирали...
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Питащ


Много добра защита! Ако и ваксината, както автомобилите, има една съставка вместо друга (пластмасов калник вместо "железен") - супер, направо си е принос! Удачен пример!
41
0
 
1
 
! Отговори
42 членът преди 2 години
Дискусията е твърде сериозна ,но ми кажи по какви съображения "трябвало" да употребя пълен член?!
40
0
 
1
 
! Отговори
за41 памят преди 2 години
Пламен Василев Ореша̀рски е български политик, финансист и преподавател в УНСС и НБУ. От 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г. е министър-председател на правителството на Република България с мандат на БСП и с подкрепата на ДПС и „Атака“, избран от 42-то обикновено Народно събрани

Странното беше ,че гиниколожката трябваше да постави снабдяването с ваксини като приоритет №1 ,но тя реши да сече глави на директори на болници...
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До redordead


Айде бе, ма вЕрно? Ашколсун!
Че то, май опаковката струва повече от ваксината, а? Па сме, значи, на келепир!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин

СтилА(ът) и внушението е еднакъв....
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 1 и 9 пост

А защо е било спрло? Нали тогава управлявяаше ГЕРБ?
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оставка

Но пасаран на пръстовите отпечатъци. За налудничави, подсъдно обидни, без аналог в света, идеи, които обаче ще ни струват милион, а ефектът ще е нулев - не болните са престъпниците, а ръководствата на здравеопазването - държавни, неправителствени, частни - те трябва да дават отпечатъци, а не баба Пена от с. Долно Нанагорище с болните крака да даде 10 лева за път, та да си сложи пръста на московия апарат като престъпница, за да и дадат лекарство. Терор!
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо, иначе много добрият водещ Антон, не се досети да попита здравния мефисто, КАКВО ОЗНАЧАВА, В КАКВО СЕ СЪСТОИ "ОПАКОВКАТА" НА ВАКСИНИТЕ?! Малко профански но си го представям като разливане от един общ съд (контейнер, варел, "дамаджана") в едни спринцовки за еднократна употреба. От кого? Как? В какво производство спринцовки! Що не си го направихме ние? И защо трябваше да се вземат точно от Турция? Та чак Борисов ги договарял с Ердоган? Мистика! Ъ?
34
2
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
Толкова се заплете в лъжите си - как фирмата му била ощетена само и само ваксини да има... Алоо, турския завод имал поточна линия, ама други европейски страни не купуват от "евтината" му поточна линия.
Министър Пепи е неграмотен и лъжлив пелтек. Не ме интересува какво дрънкал на приятелите си. Лъжеше от самото начало за всичко. От помпозните обещания за по-добро здравеопазване останаха само такси за задължителни прегледи и пръстови отпечатъци. А от него отпечатък на з§дник.
33
2
 
3
 
! Отговори
до 1 и 9 пост преди 2 години
Стила и внушението е еднакъв.......

В интерес на истината при Енжерикса няма втора съставка ,която да е разрешавана!

От пролетта на 2013 г снабдяването с ваксини е спряло. На много новородени ваксинацията не се проведе по стандарт.

Министър Д-р Москов постъпи държавнически и отговорно като осигури надеждни с френско качество ваксини.
Няма пълния пакет документация ,но това не се отразява на качеството на ваксината и скъсява срока за доставка
32
5
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
Видях в Турция качествени истински неща.
Дори хляб и квасено мляко като тези от детството ми.

Стотици българи правят дарителски сметки ,за да ползват достиженията на турската медицина

Отдадени Френски продукти за ваксината и с трансфер от Турция и с логото на "Санофи"
не носят повече от стандартния риск при ваксинация

Купувам турското спокоен за качеството.
31
5
 
1
 
! Отговори
razgradski pop преди 2 години
по-добре “Произведено в Турция“ отколкото “Произведено в България“...
30
1
 
4
 
! Отговори
redordead преди 2 години
фирмата 100% е свързана с Пеефски...всички станаха големис пецове, все едно до оня ден са искали по 10 сертификата за всяко ваксиниране...
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ваксина отдавна се среди от пресата.
То беше че в болните се изчерпват количествата
че няма уредени договори за доставки с франция
договорки за доставка с турция
и накрая че ваксината не отговаря на на разни изисквания
Само не разбрах коя е фирмата за която пресата толкова лобира.
Имам чувството че гледам реклама без да разбера какво рекламират.
28
1
 
1
 
! Отговори
redordead преди 2 години
относно опаковането - 50 от най-големите фармацевтични компании в света ползват турският завод - просто не всяка компания има изгода да поддържа подобна поточна линия, затова позлват заводи като този, който има.
27
6
 
3
 
! Отговори
еврика! преди 2 години
чак сега ли вдянахте, че ваксината е френска. Явно цяла седмица пътува информацията до централния орган, наричан "мозък" на някого, та написа това. Ми то беше казано още в дена на разпалване на измисления скандал.
26
6
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 години
Ваксините са напълно редовни, имат сертификата на Санофи-Авентис и няма никакво значение къде се произвеждат и пакетират, може да е в Нова Гвинея, но щом имат сертификат са О.К. Изобщо не е вярно, че съдържали живак и пр. Всичко това се пропагандира от средите на Пеевски и българската фарма-мафия, която не можа да направи далавера на гърба на хората. Също се включват кръговете от кучета в България, на каишка от Москва, понеже имат алергия към всичко турско, реват откакто им свалиха тенекията.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А компютрите се оказаха компоти
24
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
МОСКОВ ДАЛАВЕРАТА Е----КУПЕНИ 4.500 000 ВАКСИНИ НО НА ХАРТИЯ ЗА 80 000 000 ДОЛАРА ОТ ТУРЦИЯ СЛЕД ТОВА СА --ПОДАРЕНИ ПАК НА ТУРЦИЯ ПАРИТЕ ПОДЕЛЕНИ С АКУПЕНИ 100 000 ЗА ОЧИ ПРЕД МЗ КАТО ТЕЗИ ВАКСИНИ СА ---ФРЕНСКИ ПРЕОПАКОВАНИ В ТУРЦИЯ АЛООО ЦАЦАРОВ ИСКАИ СТИГА СИ СПАЛ ЗАЩОТО И ТЕБЕ ЩЕ ТЕ ПОДГОНИ НАРОДНАТА ЛЮБОВ И ТО СКОРО