Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?

Нужни са ни още изтребители, пилотите ни напускат, алармира експерт
1 фев 2016 16:10, Анисия Иванова
222
Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?
Архив: Булфото

Военновъздушните сили постепенно губят способности, а това е свързано с ресурса на самолетите и с напускането на много високоподготвени кадри, заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един пилот, за да може да води и да поддържа бойно дежурство във всякакви условия, той трябва да е минал стотици часове нальот, а това струва огромни суми. Загубата на всеки един подготвен човек, основно пилоти, а и не само - инженерен състав за управление на полетите, за много видове специалисти - струва много скъпо и не трябва да си позволяваме с лека ръка да губим този ресурс", добави проф. Тагарев.

Увеличение на бюджета на ВВС с 80 млн. лв. обеща премиерът Бойко Борисов на командира на ВВС ген. Румен Радев в началото на октомври 2015 г.

"Тези пари не са обещани лично на ген. Румен Радев, а те са за българската армия и в частност за военновъздушната армия. Те са записани в Закона за бюджета, което е една добра новина. Макар и малка сума, тя дава някаква увереност, за да стартира един такъв проект за придобиване на нов тип бойни самолети и когато се тръгне към придобиване на такъв тип самолети. Трябва да знаем, че договорът и плащането са за няколко години. Това, което ни липсва, е именно дългогодишният поглед към проблемите на отбраната", заяви бившият министър на отбраната.

Висшето ръководство на държавата е с нагласата да реагира на горещ проблем тогава, когато той възникне, смята проф. Тагарев. Според него няма нагласата да се търсят дългосрочни решения, които са добри за страната, а в армията това е задължително.

Бившият министър на отбраната определи като провокация случая от уикенда, при който руски военен самолет отново наруши турското въздушно пространство.

"Всяка една страна член на НАТО, включително България и Турция, трябва да има готовност да гарантира сигурността на границите си. През нашето въздушно пространство могат да преминават само самолети, които имат разрешениe за това. Никой не може да си мисли, че може да преминава, когато пожелае през нашето небе", подчерта проф. Тагарев.

Задачата за контрола на въздушното пространство е съюзна задача, заяви той. Той поясни, че всяка една държава, когато стане член на НАТО, започва обмен на картината на въздушната обстановка и "придава дежурните си сили и средствата за управление от натовски органи за управление - това е единна система за Съюза".

Нужни са поне 20 изтребителя, за да продължим самостоятелно да патрулираме, сочат разчети от ВВС, цитирани от проф. Тагарев. По думите му в момента имаме 15.

От 10 години е ясно, че трябва да сменим и основния тип изтребители, смята още той.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ddimam predvid anonimen 128
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mutrite,mutrite shte ni opazqt nali sa golemi majagi,i babaiti !
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ми се струва че най голямата опасност за България е от тези които ги спрягат да ни пазят
96
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До pointzeroТе пък едни ескадрили, да се чудиш да се смееш ли да плачеш. 90% бяха М-21от Втората световна. Можеха да будат свалени от пътнически самолет с пистолет. М-29 са отживелица от около 10 години и всеки малко по-модерен самолет може да го свали без проблем.
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО много добре си защити Кипър всъщност.
94
2
 
8
 
! Отговори
pointzero преди 8 години
По думите му в момента имаме 15.----------------A beshe vreme imahme 5-6 eskadrili po 20 samoleta...
93
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сти ги плашили тия, бе да ги пазят. Е откого да ги пазят ние нямаме неприятели а и сме в Нато което за секунди може да ни защити от всеки неприятел.
92
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Алеко Константинов възкръсне сега,ще бъде възхитен,че героят му е навечно жив,но ще умре от мъка,че вече няма България......,продажно американско племе....,гладът му е малко !!!!
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазя един Москвич на баща ми, при на жена ми баба и, ама не върви. Но мисля, след като го модернизирам, да литне!
90
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 8 години
До 128Всего к ноябрю 2008 было потеряно не менее 561 самолта F-16, из них 317 в США и 247 в других странах. Преведено от английски...
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има кой да ни пази баклавата да е готова веднага щото не знам да не загазим....
88
0
 
1
 
! Отговори
Bonjour преди 8 години
Taman sa varti v mrejata edna zabelejitelna zabolekarka ot nesebar - ste izpushi vseki vrajeski samolet:-)
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ген. Румен Радев е бил Началник на военно въздушните сили, стана Началник на военно въздушната сила, сега е само Началник...Дано дочака до пенсия и да си получи заслужените компенсации.
86
2
 
17
 
! Отговори
туБ Болгар преди 8 години
*** е забравил че СССР даваше нафта да се грее зимно време без пари... Влачи с години къщи строи апартаменти нафта и бензин реки точат то Кой от Апк кой Бдж кой Дап кой Мтс.... Влачи крадна и накрая за х.я на американците се хвана...
85
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 103А ти как си прокопсал, ***, нали у нас е стъпвал руски ботуш - 2 пъти. Първия път ни е спасил от турското робство, а втория път ви даваше бензин за без пари, беше ви топло, имахме индустрия и хората имаха работа, учеха и се развиваха и всичко това - срещу гнилите домати и грозде, които бай *** им пращаше. И само т.ъп кел.еш може да злорадства на предишната им бедност, защото наново строиха опожарената си земя и домове от западните *** - фашисти, които и сега ги ръфат.
84
1
 
16
 
! Отговори
до 109 преди 8 години
Колега , направо изби рибата и ме вдъхнови поетично. " Боко с фалкона , ще варди небосклона".
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАК КОЙ ЩЕ НИ ПАЗИ! С Ъ Ж И Т Е Л И Т Е ! А фарисеите с купените титли от БАН ще са навигатори. Пфу!
82
1
 
15
 
! Отговори
jЕксперт преди 8 години
"военновъздушната АРМИЯ"?? И тоя ми бил министър на отбраната!! Ай сиктир...
81
6
 
16
 
! Отговори
до 114 преди 8 години
АТАКА, победа за нова България. "Чиста и свята република".
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?Как кой? Почвайте да викате неволята...