Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН

66 народни представители не я подкрепиха, а 31 се въздържаха
Обновена: 3 фев 2016 15:30 | 3 фев 2016 15:16,
307
Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН
Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът без портфейл Меглена Кунева пое Министерството на образованието.

Кандидатурата й мина през парламента след прегласуване, тъй като се оказа, че депутати от ДПС не могли да упражнят правото си на глас.

Още по темата

Така от днес постът на подалия оставка Тодор Танев е в ръцете на Меглена Кунева, след като за нея гласовете си дадоха 106 от общо 203-ма гласували.

66 народни представители не подкрепиха кандидатурата й, а 31 се въздържаха.

Лидерката на ДБГ получи единодушна подкрепа само от депутатите на ГЕРБ. От всичките 84 депутати от партията на Бойко Борисов 80-ма гласуваха "за".

АБВ удържаха на думата си и гласуваха против - 9 от всичките 11 бяха в залата. Вчера, след като хората на Първанов обявиха, че няма да я подкрепят, защото няма експертиза в сферата на образованието, Кунева им отвърна, че и Маргарет Тачър, освен премиер, е била и министър на образованието.

Въпреки обещанието на ПФ да гласува против обаче, двама депутати гласуваха "за" Кунева. Двама бяха пратив, а 13 се въздържаха. Веднага след гласуването Красимир Каракачанов обяви, че двама от депутатите му са се объркали, подкрепяйки Кунева. 

Реформаторите, които издигнаха кандидатурата й, се разцепиха при гласуването и едва 13 дадоха вот за нея, 1 бе против, а 6-има се въздържаха. 8 от БДЦ също я подкрепиха, а трима бяха против.

БСП, ДПС и "Атака" също не дадоха подкрепата си за Меглена Кунева.

Не всички опозиционни депутати обаче участваха в гласуването. Това улесни изборът на новия министър, тъй като свали броя гласове, нужен за избирането й. От БСП липсваха трима депутати - 35 от всичките 38 депутати бяха против. От ДПС в гласуването не участваха 9 депутати - 21 от всичките 30 депутати от ДПС бяха против. От "Атака" вота си не дадоха шестима - против бяха 5-има от всичките 11 депутати. 

Избирането на Меглена Кунева за министър на образованието стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който не е в България. Кандидатурата й бе представена от вицепремиера Томислав Дончев, а на вота присъства почти целият кабинет. 

Кунева бе избрана след почти двучасови дебати. По време на тях от "Атака" припомниха, че новата министърка се забърка в лобистки скандал, ставайки консултант на банка след излизането си от ЕК.

От БСП пък попитаха защо никой не казва мотивите за освобождаването на досегашния министър.  ДПС предупреди, че ако мнозинството продължава да не е единно, предсрочните избори ще са неминуеми.   

"В залата има едва 16 депутати от ДПС", репликира независимият Георги Кадиев, намеквайки за сделка за избирането на Кунева.

"За мен мярка за морал е да влезеш и излезеш с една и съща партия от НС", отвърна му Четин Казак. 

До избора на Кунева се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на досегашния титуляр Тодор Танев. Заедно с назначаването на Кунева депутатите гласуваха и неговото оттегляне.

Танев бе свален след скандали около новите учебни планове - отпадането на ключови произведения от учебниците или преместването им в други класове. Допълнително напрежение създаде и идея за означаване на периода на турското робство в учебниците по история с термина съжителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
27
 
! Отговори
До 193 преди 8 години
Не съм от БСП и никога не съм гласувал за тях,но Корнелия Нинова е сто пъти по умна,по-интелигентна и дори по-хубава от твоята любимка.
147
1
 
30
 
! Отговори
WTF?!??!?!???!??!?!? преди 8 години
Маргарет Тачър !?!?!?!?!?!?!Вие знаете ли коя е Маргарет Тачър?????? Тя е била за Англия точно обратното на това, което Кунева-Пръмова е за България.
146
2
 
28
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Братя българи, гаврят се с великия древен български дух! Станете, изправете се гордо и яростно извикайте в лицата на продажните соросо-еврейски мекерета, че България е на българите и че те нямат право да си разиграват коня тук! АТАКА ПОБЕДА И ВОЛЕН ПРЕМИЕР! ДО КРАЯ! КАЗАХ!
145
0
 
21
 
! Отговори
жалко преди 8 години
Рахат парламент, Никой хе иска за една Б-я да си развали мандата, Кой ти гледа образованието, депутатските внуци другаде се образоват. Пак и партиите сбирщина за сходна далавера. Ама да се успокоим тя е дребничка - ще харчи по-малко гориво при безплатните и командировки. Спокойно крава да бяха предложили вота ще мине...Така е по проект и сценарий.
144
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и п.а.ч.а. ли не може да се пише бреее. страшни сте. ВКИСНАТА П.А.Ч.А.
143
0
 
14
 
! Отговори
ха -ха преди 8 години
Шегувате се за Тачър,нали?
142
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички я мразят и свои и чужди и учители и ученици и пак беше избрана.Народа ги избира,но волята на народа не се зачита въобще.Тогава защо да ги избираме.
141
0
 
13
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Бравос. Достоен избор на достойни народни представители. Жалко, че я няма в Парламента другарката Масларова. Само тя би могла да бъде алтернатива на този избор. Върви Народе Възродени.
140
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коалицията в действие - Бойко, Волен и Местан - тикви от един бостан!
139
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 146Надяваш се най-после да завършиш четвърти клас ли, няма да стане дебилчо, Кунева ще въведе с кураж програми, по които ще учат нормалните деца, а не психопати като тебе. Питал ли си кой е баща ти, та си се родил с мозъчни увреждания, които ще предадеш на поколението си. Но не се плаши много - жена ти е взела мерки.
138
14
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
....Куневицата е --поне 10-пъти по-устата от *** Нинова !*** , може само да си води бележки-----от нея , като говори.....Не знам , дали и това ше смогне...ха,ха,хааааааааааа
137
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Признак на безгранична тъпотия е да сравняваш великата Маргарет Тачър с мижавата Миглена Кунева!
136
1
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Тая затри блоковете на АЕЦ-Козлодуй ......ТА , НЕМА ДА ПРЕРАБОТИ ВСИЧКИ УЧЕБНИЦИ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААА....ДОКАТО ДРУСА РУСКАТА КРУША----- НА "турското робство".......ГЕРБ , ШЕ СИ ПРОКАРВАТ ПОЛИТИКИТЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА.....КУНЕВИЦАТА --Е ПО-УСТАТА ОТ ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ , ВЗЕТИ ЗАЕДНО...ХА,ХА,ХАААААААААА
135
1
 
18
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Бойко и ГЕРБ - Национални предатели. Така ще останат в историята, така ще казваме на децата и на внуците си, каквото и да напишете в учебниците. Както и за турското робство ще им казваме, каквото и да правите. Няма да забравим!!!
134
1
 
17
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
.....ОТИДЕ ..."ТУРСКОТО РОБСТВО"------в Небитието...ха,ха,хаааааааааааа...Кунева , ше преработи , всички учебници ......за 0-време...!Ше фърчи , перуш там......ВЕРВАЙТЕ МИ!!!!
133
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отговорност за назначаването на тази празнодумка носи единствено Бойко Борисов.Той се пазареше и раздаваше постове само и само да остане на властВ случая няма значение дали си компетентен или не,важното е да слушкаш и да казваш йес.
132
0
 
18
 
! Отговори
БГ трупоеди преди 8 години
Това същество се храни от останките на цели отрасли значи дошло е времето да оплакваме образованието. То за аллах ак БАР не иска мозък !
131
0
 
22
 
! Отговори
Тихо преди 8 години
Да се сравнява тази с Маргарет Тачър е все едно да сравняваш чушкопек с компютър
130
0
 
19
 
! Отговори
factotum преди 8 години
Депутатите най-края постигнаха целта, която е изписана на народното събрание" Съединението прави силата", но не в полза на народа , в свой собствен интерес.
129
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малииии!. Ко шъ стане с убразуванието?.