БСП отвръща: С всички сили за честта на петолъчката!

Столетницата си иска символите на комунизма, които властта взе на прицел
Обновена: 4 фев 2016 15:47 | 4 фев 2016 15:14,
274
БСП отвръща: С всички сили за честта на петолъчката!
Снимка: Bulphoto, архив

БСП ще брани с всички сили и средства символите на комунизма, които ГЕРБ и РБ взеха на прицел.

Миналата седмица Методи Андреев, Петър Славов и други внесаха промени в закона, който обявява комунистическия режим за престъпен. 

Проектът предвижда символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Поправките предлагат и глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания.

Още по темата

Внесените текстове уточняват, че на премахване от публични места подлежат символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението за това е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места.

Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.

От БСП днес коментираха идеята с обвинението към десните, че са останали без послания.

"В днешно време нямат други аргументи, друга нова визия за развитие на българското общество и държава, а се връщат към отдавна изстиналата антикомунистическа реторика", каза говорителят на червените Анастас Мерджанов. 

Той беше категоричен, че левицата ще се противопостави на предложението. 

"Естесвено, че ще се борим с всички сили и средства, привличайки просветените умове на българското общество и нация за оспорване на всички текстове, които целят само омраза в българското общество", каза Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на социализмът цар беше негово величество дефицитът - всичко липсваше. Впечетлен съм, от въобръжението на другарите от БСП, които славят "грандиозните" икономически успехи постигнати по онова време.
110
2
 
1
 
! Отговори
Препатил преди 8 години
Долна и *** комунистическа ***. Добре,че има известен процент крадливи селяни в тая България дето още съжаляват,че няма откъде да пооткраднат нещо с каручката ,та на тях се крепите. Не Ви ли омръзна.
109
2
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
190 Така е , елементарната логика изисква стриожът на подобни комбинати да бъде или до находище или до морско трасе защото морския транспорт е най евтин . Кремикоовци не отговаряше на нито един критерии освен на глупостта на Тодар
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към 169, защо ли изчезна написаното, от мен, че най-трудно се прави бизнес в РБ?
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на соц-а беше построен комбината Кремиковци за да има повече работници в София, тъй като на интелигенцията не може да се разчита. През цялото си съществуване този комбинат е носил само загуби на държавата, което е било ясно още преди построяването му
106
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
186 май този път няма да ви се размине както 1990 , тогава ви се смилихме , дадохме ви шанс , но вие го пропиляхте
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си, че през 70те години на 20век у нас имаше световни студенски игри. Та след това спортно събитие, няколко месеца по магазините нямаше никакво месо и колбаси. Говореше се, че чуждестранните студенти били много гладни и изяли всичките ни запаси
104
5
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
май ще им нов 9ти за фашистите ,търпението на народа и опитите им да преиначат историята отдавна преляха чашата!
103
2
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Едно не мога да разбера. Нали БСП уж няма нищо общо с БКП. Нали всячески се мъчат да се дистанцират днешните модерни леви от онези демодирали уж ултралеви, нали искат да са капиталисти и много им харесва да са господа , много повече отколкото когато бяха само едни другари със работническо селски произход . Защо тогава се хвърлят на амбразурата като насмукания Павик Морозов да защищават със зъби и нокти сърпа и *** и скапаната си проядена от ръжда звезда.
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаааа, някой хора не щат да разберат, че сме в 21 век и си живеят като през 70-те. Имам само едно питане. Като ви е толкова мил комунизмът защо пратихте децата си да учат в Европа, а не в Москва? И защо нещо не виждам лади и москвичи, а всеки драпа да си купи някое раздрънкано пежо, рено или опел? Нали много ви е свиден оня строй? Тогава що ползвате благините на "упадъчния запад"?
101
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж сме били много богата държава, а пъл златния ни резерв бил депозиран в банка в Москва като гаранция, че ще слушаме
100
2
 
5
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Напълно безсмислени спорове за 2016 година.Ако бяхме 1990 година,имаше резон в отричането на комунистическите символи,но сега и то от пребоядисани комунисти...Стига.
99
2
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 8 години
След като сме живяли "в съжителство" с турските поробители 500 г, що пък да не сме все още и "в братско съжителство" с комунистите? То и без това бивш *** и бивш комунист не съществуват! И да, при Тодор Живков живитът беше много по-добре... за комунистите! *** то и сега си е добре за тях, нали "свиха знамената и развъртяха парата"! Всичката Мара втасала, дай сега да браним честта на петолъчката и да отклоним вниманието от полумесеца, който всъщност я замести поголовно; нали ДПС е наравно с БСП
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на соц-а, СССР ни ограбваше и ние бяхме бедни и мизерни.Запомнете уважаеми другари - няма богата васална държава. Богати са независимите държави
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1975г една партида мотокари замина за Япония, където много ценяха дървения материал с който са опаковани мотокарите, а самите мотокари отидоха за претопяване
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете символите на БСП-то, щото друго не им остана
95
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е вярно, че умните и кадърните са избягали. Напротив. В частния сектор останаха най-кадърните, смели и упорити патриотите. Няма друга държава, в света, където да се прави частен бизнес.
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Били сме 26 икономика по времето на Царство България, след това сме станали просяците на Европа
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на НРБ-то ние бяхме най-зле на Балканите, който твърди обратното нека пита родителите за сръбските събори на границата, за турските бежанци, които никога не се върнаха, за хората които се писаха румънци от Южна Добруджа за да избягат от живковия рай, а за гърците мисля че всички са наясно как добре си живееха.Спомнете си че румънците правиха серийно Дачия, а сърбите Симка, а ние само стотина коли ***-рено
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както винаги, другарите са нагли!