БСП поиска 1 г. почивка в просветата, ГЕРБ: Не!

Без новия закон, няма да има нови учебници
4 фев 2016 15:30,
15
БСП поиска 1 г. почивка в просветата, ГЕРБ: Не!
Снимка: архив, БулФото

БСП поиска отлагане с една година на влизането в сила на новия закон за училищното и предучилищното образование. Социалистите са внесли предложението си като промяна в закона.

Още по темата

Изцяло новият закон трябва да влезе в сила на 1 август. Той предвижда съществена реформа в образованието, промяна в учебната програма, в съдържанието на учебниците, държавно финансиране за частни училища и др. 

Според социалистите влизането на закона в сила ще доведе до хаос и напрежение сред учениците, учителите и родителите. БСП се надява с отлагането да върне дебата за промените в образованието към съществените проблеми за програмите и патриотичното образование на децата. 

От ГЕРБ обаче дадоха да се разбере, че няма да приемат предложението. "Законът е само рамката. Предстои да бъдат разработени стандарти и програми", каза шефката на просветната комисия в парламента Милена Дамянова. 

Тя отхвърли критиките, че новите програми изхвърлят автори от учебниците и обясни, че те са все още в период на обсъждане. 

Дамянова се съгласи с идеята, че авторските колективи, писали учебниците, трябва да са публични. Тя призна и че сегашните учебници са лоши. 

"Всички сме единодушни, че учебниците са лоши и не дават на децата знанията, които след това ще им гарантират личностна и професионална реализация", каза тя. Дамянова обясни, че ГЕРБ искат да променят това и допълни: "Без нов закон, няма да има нови учебници".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: БСПобразованиеГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Не разбирате ли, че учебниците са вече отпечатани, крият, ги нарочно и парите са взети.Защитават закона заради частните училища с държавна субсидия, я проверете, кои са собствениците и ще ви стане ясно всичко.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторските колективи на учебниците ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са публични и да носят персонална отговорност ако се окаже че са писали "глупости"!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искат-неискат почивка ще има, сега се караме за съдържанието на учебните програми и това доведе до смяната на министъра, а сега си помислете какво ще се случи като бъдат представени новите учебници написани по неграмотните програми от чиновници в министерството Образование повече няма да има
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4Кое по-точно е веселото?
6
3
 
6
 
! Отговори
Две преди 8 години
Тъпите гербери правят *** закони. Децата ни ще растат с тъпотии в главите си. Закона за образованието няма да просъществува дълго, защото ГЕРБ ще бъде изметен.
5
3
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Скъпи нежнии другарю. Вие сте се родил дети има една дима вчера и днес сте започналу да коментирате. А вижте си оклепания разширен ***....
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През тъпия комунизъм всички имаха поне 8клас а сега има 300 000 доказано неграмотни и 3млн българи по-малко.Но поне е весело
3
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен АМИ И ТЯ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА КАКВО СЕ МОТА ТАЗИ ПРОДАЖНИЦА===ВСИТЕ ОТ МОН---ОСТАВКА БЬЛГАРОУБИИЦИ
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учебниците са лоши, защото програмите са лоши. Калпавата програма преодопределя и калпави учебници. Дамянова да не се прави на дръж ми шапката, защото точно тя е в основата на сегашната криза в образованието с нескопосания си закон и некадърнонаправените програми?
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпия комунист винаги иска да бави нещата, да протака, да може това което 65 години правят да продължи още малко, да има лапане и хранилка още година, две.