Външно: От Турция нямаме съобщение за Доган и Пеевски

Зам.-министър бе извикан от ДПС да даде информация в парламента
Обновена: 12 фев 2016 11:07 | 12 фев 2016 11:06,
59
Външно: От Турция нямаме съобщение за Доган и Пеевски
Снимка: архив, БулФото

Външно министерство няма информация Турция да е издала забрана почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски да влизат в страната.

Още по темата

Това обяви зам.-външният министър Валентин Порязов в парламента. 

"Нашата инфрмация е, че няма никакво съобщение на официална турска институция за това", каза той от трибуната на парламента. 

Порязов бе извикан по настояване на един от временните лидери на ДПС Мустафа Карадъйъ. Той поиска да чуе информация от Външно министерство по скандала.

Питането бе провокирано от информации в турски и български медии вчера, че на Доган и Пеевски е забранено да влизат в Турция. 

Новината дойде няколко дни след като изключеният лидер на ДПС Лютви Местан обяви, че ще сформира партия, а неофициално се заговори, че турският премиер Ердоган ще я подкрепи.

В кулоарите на парламента дипломатът уточни, че Външно министерство е потърсило информация от посланика на Турция у нас и от генералния директор по европейските въпроси във Външно министерство. 

"Турският посланик не беше в състояние нито да потвърди, нито да отрече тази информация", обясни българският зам.-министър. 

Посланикът отказал да коментира информациите в турските медии. 

"При създалата се ситуация и поради големия обществен интерес по темата, аз бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище по този въпрос", каза още Порязов. 

Ако се окаже вярно, ще зададем въпроси за мотивите, допълни той.

Зам.-министърът обясни, че Турция не е длъжна да информира България за забраната "нито предварително, нито следварително". 

Порязов коментира и информацията, че Ердоган е заплашил България да я залее с бежанци. "Много е тревожно. И по този въпрос ще се иска информация от официалните пледставители на Турция в България", каза дипломатът. 

Той обясни, че външният министър следи темата, за нея е информиран и премиерът Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
29
 
! Отговори
petel преди 8 години
Искам да Ви попитам, когато четете неговите (на Делян Пеевски бел. авт.) медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива Искам да Ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски? с този въпрос започна началото на края на Бойко Борисов. А повод даде публикация на германско списание Шпигел, което описа скандалния депутат от ДПС като айсберг на корупцията в България.
8
0
 
26
 
! Отговори
разбирач преди 8 години
Няма нищо странно в това че Мюсюлманска Турция не пуска Прасето Пеевски ...... просто несъвместимост.....
7
0
 
25
 
! Отговори
БББ преди 8 години
Шиши не може да влиза в Турция! Нормално, те не гледат прасета! За какво им е? Да им замърсява водата по курортите ли?
6
0
 
25
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
тази партия е на ДС, не е турска, затова сега ги изкарват патриоти...борбата е за гласовете на изселниците...а вие се карайте тука на туркофили и русофили...никой не се интересува от българите защото те не гласуват..
5
0
 
24
 
! Отговори
ДОМУС преди 8 години
Шиши няма къде да се спаси тази Коляда? Ще има сватба у Софето...........Никол Шерцингер ще пее, а Гришката е ВИП гос.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е ясно че е лъжа, след като се раздухва от кафевите медии.
3
1
 
27
 
! Отговори
БАТ преди 8 години
Статията е за тия двамата, а Местан и другите неприятни хорица от антуража му трябва да им се вземат директно българските паспорти, защото те отдавна се смятат за турски граждани...... Просто *** на Ердоганчето..
2
2
 
24
 
! Отговори
Tina преди 8 години
И за какво е цялата врява?Аз не виждам нищо лошо в това откаченият Ердоган да ти забрани да влизаш в откачената му държава.Даже звучи някак си престижно...
1
2
 
31
 
! Отговори
БАТ преди 8 години
Какво ме интересува дали тези национални предатели имат забрана да влизат в Турция? Единия е безпринципен агент на ДС, другия е олигарх, но и двамата са много, ама много АЛЧНИ и ЛАКОМИ! Хубаво е да получат и забрана да влизат в България! Тогава държавата може да започне да се оправя стъпка по стъпка......