Място за нова партия има, но като на Местан и Кадиев

Сегашното управление няма алтернатива, смята политолог
17 фев 2016 12:22,
15
Място за нова партия има, но като на Местан и Кадиев
Снимка: Reuters, архив

Има обществено търсене за нов политически субект, заяви политологът Димитър Ганев от "Галъп" по повод заявките за създаване на нови партии пред БТА.

Още по темата

Това обаче не означава, че Лютви Местан например ще стане новото ДПС или че Георги Кадиев го очаква светло политическо бъдеще - предизвикателствата и пред двамата предстоят, отбеляза Ганев.

"От началото на втория кабинет на Борисов, всички констатираме очевидния факт - управлението няма алтернатива, коментира политологът и допълни, че всъщност това е и основната опора на властта в последната една година. Най-голямата опозиционна партия БСП се намира в дълбока криза, не дава индикации за възраждане и е останала без партньори.

Именно тази липса на алтернатива мотивира Кадиев, а и евентуално Радан Кънев, да се опитат да запълнят тази ниша. А тя не е малка, отбеляза той. Политиката вакуум не търпи и търсене има, въпрос на време е някой да заеме това пространство, но това далеч не означава, че този някой ще е от изброените", смята политологът.

Местан го очаква тежка битка, които мнозина преди него изгубиха, посочи той. Според него Кадиев пък до този момент си остава само столичен феномен. Преференциалният вот за него на последните парламентарни избори, както и резултатът му на местните избори показа, че може да разчита на определена подкрепа в София. Тепърва обаче той ще трябва да се бори за гласове извън столицата, да създава структури, така че задачата му е не е лека, допълни политологът.

Димитър Ганев отбеляза още, че трябва да се има предвид, че тези нови политически субекти не се появяват по едни и същи причини. Например заявките за създаване на партия ДОСТ на Лютви Местан са следствие от вътрешнопартиен конфликт в ДПС.

И въпреки нескритото напрежението между Георги Кадиев и ръководството на "Позитано", не това според политилога е основната причина за създаването на новата формация. Не напрежението между ДСБ и други партии в Реформаторския блок би била основна причина и за евентуален нов политически проект на Радан Кънев, смята той.

Според него не е подходяща аналогия между проекта на Георги Кадиев и създаването на АБВ.

При Кадиев случаят е различен - той вероятно си дава сметка, че след него няма да тръгне червен електорат, а и няма индикации, че някой от познатите лица на БСП ще го последва в новата му партийна инициатива, както стана при партията на Георги Първанов, коментира Ганев. Според него Георги Кадиев се опитва да се "нанесе" на друг терен, не задължително ляв, и ще се представи като алтернатива на статуквото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
България има нужда от нов Политически проект за смяна на Конституцията и Системата. Същата която я докара до най-корумпиранар най-бедна в ЕС и най-бързо изчезваща нация в Света! Такива еднодневки като Кънев, Местан, Кадиев и вегетиращи вече подобия, важни единствено за собственото си благополучие и файтонджииския техен кръжец нямат съществено значение за необходимия прелом в държавата. Съществуващата и дерибействаща политическа класа трябва да бъде изметена защото тя е дървото на гнилите ябълки!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без държавни субсидии за партийте.Който иска партия ,членовете му да си я издържат,не данъкоплатеца.Така не само ще спрат да се роят но и ще се стопят мераклийте за крадене чрез партии
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма алтернатива! Това подбудителство ли е ?????Да напишат-и в този случай не купувайте евтини бензин и кибрит!глупава работа
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще гласувамe само за "Зелена България" партия.
8
1
 
3
 
! Отговори
Видима преди 8 години
Пристанете да говорите глупости и да настройвате хората ,какво значи няма алтернатива,оставете това правителство на мира да работии стига с вашите изводи и пророкувания.Аман от простаци в тази държава,научете се на уважение и признателност по леко се живее така,стига вече прекалявате.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Caмo Зелена България партия.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само АТАКА не се е разделила на сектар Б и сектор Г,...защото руското знаме ги обединява.
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1 зaщото aркaдaш е побрaтим, a достум е приятел, aнaдъмно?Пaртиятa нa Местaн ще упрaвлявa Бългaрия и то по- скоро отколкото руските aгенти предполaгaт!
4
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да създават партии, тяхна работа!Народът обаче вижда кой строи магистрали, нови фабрики, детски градини, грижи се за народа, реформите тръгнаха, колко милиарди от контрабанда бяха спасени, в света ни приемат, разговарят с нас като с равни, папите ни познават, инвестиции идват, създават се работни места, стабилност има в тези трудни времена
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сегашното управление има алтернатива и тя е: ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ ЗАТВОР!!!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gerb ve4e si uspa hima Sega idva prokopiev plevneliev Kapital agenti kato Raiko. Maksim i dr poskanizi dupedavzi ot jivkovo vreme do Sega edni i saschti Mutri mutresi. Milioneri sa 26 g stanaha s imoti sa milioni proishoda na parite nikoi ne im snae 26 g krajbi dalaveri i nama v Satvora mutra 4engerlaschka darjava sasipahte bG i bG narod 4esnite rabotlivi balgari isginihte mladite ot bG stiga ve4e
1
3
 
12
 
! Отговори
М! преди 8 години
А бе тая партия на Местан що не се казва "аркадашлар" ?