Задължителна казарма? Не е добра идея, ще нанесе щети

Професионалната армия била най-доброто, не може да се замени
Обновена: 29 фев 2016 07:14 | 28 фев 2016 13:07, Камелия Цветанова
443
Задължителна казарма? Не е добра идея, ще нанесе щети
Снимка: Булфото, архив

Според военния министър Николай Ненчев не е добра идеята да се върне задължителната казарма за българите, която беше отменена на 1 януари 2008 г.

Още по темата

"Това ще нанесе много щети. Ще доведе и до всяване на разцепление в нацията, дори и до политическо разцепление. Имаме 2,5 милиона българи в чужбина. Много от тях имат деца, които са с двойно гражданство. Какво правим с тях? Трябва да ги задължаваме да се връщат да отбиват задължителна военна служба, а ако те не се върнат, при първото им стъпване на летището, да ги задържаме, за да влязат в казарма. Сами разбирате до какво би довело това. Не бива да плашим хората", заяви министър Ненчев пред Нова телевизия.

"Аз съм "за" запазване на професионалната армия. Анализите показват, че това е най-доброто решение и не може да ес замени с каквото и да е. Отделно - българската професионална армия върши работата си на ниво", каза още Николай Ненчев.

Въпреки това той призна, че темата за връщането на задължителната казарма се дискутира и самият той е поискал експертиза, за да се ориентира по-ясно.

Според него това трябва да е изключително сериозна дискусия, която, на първо място, касае промени в Конституцията.

"На второ място трябва да се прецени дали ще се запази все пак професионалната армия, с която разполагаме“, добави той.
 
"Трябва да преценим колко време ще бъде – 3 месеца, 6 месеца, 1 година. Имаме ли пари за това, има ли необходимост от това. И какво правим с българите в чужбина”, коментира министър Ненчев.

По разчети на депутата от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов 6-месечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година.

Изчисленията му се базират на факта, че всяка година 25 хил. младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани, за които Каракачанов има други идеи, или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 хил. годни за служба.

Ако се приеме, че са нужни 1000 лв. на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година, обяви той пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
5
 
5
 
! Отговори
Бобо преди 8 години
Те и на Украйна обещаха защита ,а тя да унищожи ядрените си оръжия.И сега кой я защитава?Така и с нас ще се случи,затова ни трябва наборна армия и мобилизация ако е нужно.
216
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е най-доброто отидете освободете Украйна много сте ми интересни туй обонголизачите хайде идебе бе останете си в Украйна и не се връщайте ама вяма да отидете щото сте едни страхливци чакащи обонго да ви спаси а той дали ще иска да ви спасява май на украинците много не помогна.
215
7
 
4
 
! Отговори
Евродупенце преди 8 години
Братята турци ще ни пазят от руската мечка и Путин! Братята турци са много снажни воини!
214
0
 
14
 
! Отговори
Европата преди 8 години
Българите в чужбина няма да стъпят в бг ако знаят, че ще ги пратят веднага в казармата. А тези с звойно гражданство яма как да ги пипнат. Да не се оправдават с българите вчуж ина
213
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все ще се намери един доблестен генерал да ги води ако чакаш Плевнята с тънкото гласе да ги поведе с неговите изопачени и лицемерни речи то да не е да спиш на спирката в Германия или да си селски даскал станал министър.
212
0
 
12
 
! Отговори
412 преди 8 години
И кой ще ни води в боя? Тюфлека Каракачанов? Или мошеника Симеонов? А може би Джамбазки?
211
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом трябва ще ги задържате 5 г. казарма и после да ходят да мият кепефите някъде в Тексас. Имали двойни гражданства, а дълг към родината нямат ли аз ако имам двойно тражданство и не си платя данъците ще ме задържите ли на летището я изчезни бе министърче. Имало професионална армия като спрем да ти плащаме данъци и таз армия ще се разпусне кой ще ти служи без пари на тебе бе.
210
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това русолизачите сте големи дупедавци.Какви братушки са ни теяа алкохолици бе? Аиде Хаил Хитлер.
209
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като преден пост на НАТО Русия първо нас ще певземе което може би е добре донякъде ще ги посрещнем отново с хляб и сол братушките.
208
3
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
също е факт че сами няма как да се защитаваме от нищо! ще преминат през нас като стой та гледай! също друг факт - имаме 4 бази на хамериканци - веднагически ставаме враг на браушките ако стане нещо! нарочно ни ги сложиха тези бази само и само за да ни атакуват при всякакви обстоятелства! да не говорим за наеми и какви неща се правят в базите без да се контролират нещата на наша територия!
207
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бива да плашим хората, ама нас ни е страх че ти си министър. A какво трябва да правиш с нас ако не ни уплашиш, може би трябва да ни лъжеш или просто не трябва нищо да правиш ? Взимаш си запЛатата и очакваш да не се сЛучи нищо и така до пенсия ама там си за да правиш нещо очакваме решения и реформи
206
7
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
какво изказване на МИНИСТЪР!!! какво гледа вместо да гледа защитата на териториалните ни граници! аз съм ЗА с 2-те ръце на казармата и всичко да е наяве! трябва да могат момчетата да се учат на строй и ред - дисциплината в днешната младеж е без никакъв респект и култура растящ! референдум - да видим кой какво ще каже!
205
6
 
15
 
! Отговори
до 275 от Германия преди 8 години
Аз не виждам Руснаците да са противник на България, по скоро Турция с нео-османския си Султан Ердоган. В този случай не можеш да разчиташ на НАТО, понеже НАТО не се меси при конфликти между страни-членки на пакта. Въобще да се разчита на НАТО е пълна глупост, те по-скоро ще ни използват като плацдарм и България ще понесе всички поражения, САЩ са далеч. Да не се лъжем, НАТО това е САЩ, без САЩ са едно нищо ( с изключение на Турция).
204
2
 
5
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Да си създадем, организираме и обучим Национална гвардия на доброволен принцип. Та да видим кои са патриотите от българските мъже. Футболни агитки, мпадежки организации на ГЕРБ, младежи на БСП, легионери на Расате, и всеки друг който желае. Също и младите на ДПС. Нали твърдят, че са патриоти български. И какво забърквате пак тука Русия бе промити мозъци на нови дупедавци. За съвсем друго иде реч. За една ***, която може да ни пуснат от където си поискат и когато си поискат.
203
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може и задължителна казарма, защо не. Само че трябва да се стиковаме с Гърция и Турция. Все пак нашите три държави са Южният фронт. Може да се специализираме или пък да създадем общо командване с тях, а защо не и общи поделения за обучение на наборници. Трябва ни и още по-тясна координация също и с Румъния, Италия и с Черна гора, като влезе в НАТО.
202
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКРАКАЧАНСКАТА ОВЧАРКА СЕ РАЗБЕСУВА. ВЪРНЕТЕ КАЗАРМАТА И ШЕ ВИДИТЕ ВАШЕ ЧУДО ТА НИЧИЕ. ПИПНЕМ ЛИ АВТОМАТЧЕТО ЩЕ СТАНЕ МАНЖА С ГРОЗГЕ ТУРШИЯ И КАРАКАЧАНСКИ КУЧЕТА!!!!!! ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ТОВА Е ОНОВА ВРЕМЕ ПРИ БАЙ ВИ ТОШО? ТОГАВА СА ВИ НАИБАЛИ В ГЛАВИТЕ ПАТРИОТИЗЪМ И МАРКСИСЪМ ЛИНИНИЗЪМ. А СЕГА Е КАПИТАЛИЗАМ ПЛЮС ФАШИЗЪМ. КОИ ЩЕ ПАЗИМЕ ВАС ЛИ ДЕТО ОГРАБИХТЕ НА ДЕДИТЕ НИ ТРУДА И РАЗБИХТЕ ДЪРЖАВАТА. ВАС ЛИ ДЕТО РОДИТЕЛИТЕ НИ ТЪНАТ В МИЗЕРИЯ И ДЕДИТЕ НИ ВЗИМАТ ПО 150 ЛВ. ПЕНСИЯ? ЕВАХ ВАШТА КОЖА!
201
9
 
7
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
До къде я докараха "демократите" - 16 хил. годни. А по мое време бяхме 150 хиляди срочно служащи, а с офицерския и сержантски състав близо 200 000 армия. Аз съм за 6 месечно военно обучение, студентите 3 години по 2 месеца през лятото. Казармата е школа за патриотично възпитание - това не са празни слова. Какви щети ще нанесе бе, г-н Ненчев ? Българските граждани от чужбина също да бъдат привлечени, както е при турците , а 30% необразовани - в Строителни Войски да научат занаят.
200
3
 
6
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 8 години
Нямало било пари за Армия ! И сиктир бе *** . Я дайте задължението за събиране на данъците на Армията , от които тя да задържа 3% за собствена издръжка . И аз ви гарантирам че всеки мърлю ще се плаща данаците редовно , и за всеки случай малко отгоре . А Армията ще се състезава с Американската по ресурси !
199
1
 
17
 
! Отговори
гунчо преди 8 години
повечето хора не осъзнават че войните вече не се водят от войници с автомати а от самолети дронове и ракети.ако ще и всеки българин да е барета нямаме никакъв шанс срещу примерно 100 модерни самолета ако имаме само пушки рпг-та и 20 танка от втората световна.
198
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм ЗА казармата, но зависи каква казарма!Старовремската армия, с кашици и танкове, няма да ни свърши никаква работа срещу руснаците.Нужна ни е мощна противоракетна отбрана и сериозен флот, с които да задържим руснаците, докато дойдат от НАТО. Трябват ни и отряди за борба с диверсанти и за защита от хибридна война.Това е. Една задължителна едногодишна служба със сериозно обучение по тия три направления, е добре!