Задължителна казарма? Не е добра идея, ще нанесе щети

Професионалната армия била най-доброто, не може да се замени
Обновена: 29 фев 2016 07:14 | 28 фев 2016 13:07, Камелия Цветанова
443
Задължителна казарма? Не е добра идея, ще нанесе щети
Снимка: Булфото, архив

Според военния министър Николай Ненчев не е добра идеята да се върне задължителната казарма за българите, която беше отменена на 1 януари 2008 г.

Още по темата

"Това ще нанесе много щети. Ще доведе и до всяване на разцепление в нацията, дори и до политическо разцепление. Имаме 2,5 милиона българи в чужбина. Много от тях имат деца, които са с двойно гражданство. Какво правим с тях? Трябва да ги задължаваме да се връщат да отбиват задължителна военна служба, а ако те не се върнат, при първото им стъпване на летището, да ги задържаме, за да влязат в казарма. Сами разбирате до какво би довело това. Не бива да плашим хората", заяви министър Ненчев пред Нова телевизия.

"Аз съм "за" запазване на професионалната армия. Анализите показват, че това е най-доброто решение и не може да ес замени с каквото и да е. Отделно - българската професионална армия върши работата си на ниво", каза още Николай Ненчев.

Въпреки това той призна, че темата за връщането на задължителната казарма се дискутира и самият той е поискал експертиза, за да се ориентира по-ясно.

Според него това трябва да е изключително сериозна дискусия, която, на първо място, касае промени в Конституцията.

"На второ място трябва да се прецени дали ще се запази все пак професионалната армия, с която разполагаме“, добави той.
 
"Трябва да преценим колко време ще бъде – 3 месеца, 6 месеца, 1 година. Имаме ли пари за това, има ли необходимост от това. И какво правим с българите в чужбина”, коментира министър Ненчев.

По разчети на депутата от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов 6-месечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година.

Изчисленията му се базират на факта, че всяка година 25 хил. младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани, за които Каракачанов има други идеи, или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 хил. годни за служба.

Ако се приеме, че са нужни 1000 лв. на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година, обяви той пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"..наборна служба 9-12месеца например, но да е изцяло на доброволен принцип, така ще се види колко патриоти са така наречените патриоти"За какви патриоти въобще говорите, тук всеки гледа единствено собствения си за***ик. Не виждаш ли колко е зле положението в тази държава? Всеки ден има по някой пребит посред бял ден, докато "патриотите" минават, поглеждат и си продължават. Като на театър. Някой друг вади телефон за заснеме сеира и толкоз. Ние сме толкова разделени и без капка патриотизъм.
236
1
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Власт се упражнява чрез:1. Пари2. Оръжие3. ИнформацияПо нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети.
235
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
ако имаме 16 000 момчета и на тях им трябват по 1000 лева на месец издръжка, то за година ще ни трябват 192 милиона лева, а на около 100 милиона както е написано в статията
234
0
 
2
 
! Отговори
популисти преди 8 години
Да има и да е по желание. Пълно е с миши задклавиатурни устройства дет уж искат,но да е виртуално.
233
4
 
7
 
! Отговори
КК преди 8 години
Помните ли Междусъюзническата война? Не случайно се нарича така. Тогава нашите съюзници късаха парчета от България. Сега отново имаме съюзници. Даже сме им дали да охраняват небето ни. Двама от съюзниците ни в НАТО, южните ни съседи имат хилядни армии. Гърците се превъоръжават постоянно в отговор на подсилващата се турска армия. Защо ли? Нали са съюзници?!? И Кипър беше турски съюзник. Ердоган е ислямист с 300-хилядна армия и 2-3 млн сирийски бежанци, които заплашва да ни пусне. Да му вярваме ли? А нашата армия не може да напълни трибуните на националния стадион.
232
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
30 годишният със сериозната работа,кой ще ти защитава жената и децата?
231
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти да не си счетовод бе Ненчев толкова и толковяащяло да струва ами ще струва ама ти 16 хил човека като не можеш да изхраниш в мирно време как ще изхраниш 5 млн във военно ако стане нещо идея имаш ли си балалайкаджия.
230
0
 
1
 
! Отговори
Европата преди 8 години
До гурбетчияТук говорим за казарма, двойно гражданство и т.н. , плюсове, минуси....Ама ти с гурбетчийския ти манталитет едва ли разбираш - само нерви, злоба....
229
3
 
12
 
! Отговори
Дали е добра идея? преди 8 години
Освен това идеята 30-годишните да ходят в казарма може да нанесе доста сериозни щети на бизнеса. Да не говорим, че отделно един зрял човек, който има жена, деца и сериозна работа е глупаво да бъде занимаван с казармата.
228
4
 
8
 
! Отговори
SEDEFCHO преди 8 години
До тоталитаризъмЗначи Австрия, Швейцария, Гърция и..... са тоталитарни държави ??? Кой си ти бе *** ? Щяла да печели държавата от трудови войски и това било лошо, а да плаща майчинство и помощи на хиляди може.
227
2
 
2
 
! Отговори
ЕВРОПАТА преди 8 години
В Германия живея, от доста години. И когато можех да кандидатсвах за двойн огражданство, промениха правилата. Отказ от бълг. гражданство само води до усложнения в бг.Айде със здраве!
226
0
 
1
 
! Отговори
ЕВРОПАТА преди 8 години
Така де, само да не е от страна от ЕС :)
225
0
 
8
 
! Отговори
ив преди 8 години
Може и двойно гражданство в Германия (от 3-4 год.).Само ако е от страна в ЕС.
224
0
 
7
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Младши сержанта от Строителни войски е министър мечта за всеки , който иска да превземе България !
223
4
 
0
 
! Отговори
ЕВРОПАТА преди 8 години
До 308Сега двойното в ЕС е забранено. Ако сега искаш и германско гражданство например (плюс българско) трябва да избираш - не може и двете
222
2
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Има просто решение:Всеки,който иска държавна работа,трябва да премине 6-месечно военно обучение.Тоест,без казарма няма държавен пост-от пазача до президента.За жените-кратък курс.Задължително клетва.Знаете ли колко са държавните служители?Стотици хиляди!Има за две армии!
221
0
 
0
 
! Отговори
321 преди 8 години
Dvoino grazdanstvo ima zavisi ot darzavata v koiato si az sam s irlandsko i balgarsko
220
8
 
11
 
! Отговори
42 преди 8 години
ПРОФЕСИОНАЛНАТА АРМИЯ Е АРМИЯ БЕЗ ДУХ И ПАТРИОТИЗЪМ, ЗА РАЗЛИКА ОТ НАБОРНАТА.
219
1
 
5
 
! Отговори
желето преди 8 години
Добре бе Ненчев каква професионална армия е туй ?! Въоръжена с по един шмайзер савецко производство освен за охрана на някое летище за друго не стават а ти ще ни пазиш от мигове и бомбардировачи !? Апропо двата натовски самолета дето ги имаш също са савецк производство какво ти е най-доброто бе само ти можеш да слънчасаш посред зима Я купи 100 изтребителя 500 танка и 40 подводници 1000 човека екипаж общо ще се намерят пвече и не ни трябват
218
6
 
1
 
! Отговори
Европата преди 8 години
Двойното гражданство е забранено в ЕС и то от няколко години. Иначе двойно американско, турско и т.н. няма проблем