Задължителна казарма? Не е добра идея, ще нанесе щети

Професионалната армия била най-доброто, не може да се замени
Обновена: 29 фев 2016 07:14 | 28 фев 2016 13:07, Камелия Цветанова
443
Задължителна казарма? Не е добра идея, ще нанесе щети
Снимка: Булфото, архив

Според военния министър Николай Ненчев не е добра идеята да се върне задължителната казарма за българите, която беше отменена на 1 януари 2008 г.

Още по темата

"Това ще нанесе много щети. Ще доведе и до всяване на разцепление в нацията, дори и до политическо разцепление. Имаме 2,5 милиона българи в чужбина. Много от тях имат деца, които са с двойно гражданство. Какво правим с тях? Трябва да ги задължаваме да се връщат да отбиват задължителна военна служба, а ако те не се върнат, при първото им стъпване на летището, да ги задържаме, за да влязат в казарма. Сами разбирате до какво би довело това. Не бива да плашим хората", заяви министър Ненчев пред Нова телевизия.

"Аз съм "за" запазване на професионалната армия. Анализите показват, че това е най-доброто решение и не може да ес замени с каквото и да е. Отделно - българската професионална армия върши работата си на ниво", каза още Николай Ненчев.

Въпреки това той призна, че темата за връщането на задължителната казарма се дискутира и самият той е поискал експертиза, за да се ориентира по-ясно.

Според него това трябва да е изключително сериозна дискусия, която, на първо място, касае промени в Конституцията.

"На второ място трябва да се прецени дали ще се запази все пак професионалната армия, с която разполагаме“, добави той.
 
"Трябва да преценим колко време ще бъде – 3 месеца, 6 месеца, 1 година. Имаме ли пари за това, има ли необходимост от това. И какво правим с българите в чужбина”, коментира министър Ненчев.

По разчети на депутата от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов 6-месечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година.

Изчисленията му се базират на факта, че всяка година 25 хил. младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани, за които Каракачанов има други идеи, или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 хил. годни за служба.

Ако се приеме, че са нужни 1000 лв. на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година, обяви той пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
9
 
! Отговори
Просто идея преди 8 години
Най-добрият вариант е - да се върне типа "Военно обучение" в училището. Разбира се не както е било някога, не. Става дума за следното - след 10 клас (примерно) за по 1 месец всяко лято до 12 клас, да се водят на лагери тези юноши, където да им се показва какво, как и защо да правят (да стават рано, да правят кросови обиколки, да палят огън, да готвят дори, изобщо неща свързани с оцеляване, самодисциплина и първични военни знания). Така няма да се разместят прекалено много слоеве в обществото :)
256
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече пот в ученията, подготовката, по-малко кръв в боя.
255
7
 
26
 
! Отговори
БрейнДемидж преди 8 години
Казармата е за простаците и полуграмотните със IQ под средното! Да ходят там да се бият, да се пъчат, да се правят на мъже. Те и в момента в професионалната армия отиват предимно селяните и простаците който за друго не стават. Същото е и в полицията....Норманите хора, учат, създават контакти, карат магистратури, защитатават докторски степени, после започват професионална кариера или собствен бизнес. Няма нужда от войни и армия. Оставете хората да работят на спокойствие. Иначе се връщаме назад.
254
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
356, не се притеснявай за заплахата от Русия. Нищо няма да усетиш - само за секунди ще се превърнеш в струйка дим и от теб ще остене само шепа пепел. Никаква армия нито професионална нито редовна и никаква натовска техника не могат да спрат руските ракети ако стена нужда. А Русия няма никакво намерение и никога няма да праща войска извън пределите на Русия, ракетите са много по ефективни.
253
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не на казармата, да има само професионална армия, но да се съкрати наполовина, защото няма военна заплаха за нас, като изключим заплахата от Русия
252
1
 
17
 
! Отговори
352 преди 8 години
Тоа па! Работете, плащайте данъци да купим снаряжение за ПРОФЕСИОНАЛНАТА армия! Какво ще работиш бе, евроатлантическата дупка България няма производство, всичко се внася! Даже и домати не може да си произведе, а той щял да работи и да купува снаряжение за ПРОФЕСИОНАЛНА армия. Такива дупенца и представа си нямат какво е армия - аримята е традиция, институция, боен дух, логистика, обучение на кадри - армията е начин на живот, не е само да вземеш заем и да купиш стара краварска военна техника.
251
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари, който желае да служи на Отечетвото, моля да се запише в Българската ПРОФЕСИОНАЛНА Армия. Останалите господа ще посъветвам, работете здраво, плащайте данъци, нека с тях купим качествено снаряжение на ПРОФЕИОНАЛНАТА Ни Българска Армия, построим чисти полигони, облечем с топли дрехи, и съберем достатъчно пари за да обучим качествено ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ Ни Войници. Така нашата Българска ПРОФЕСИОНАЛНА Армия ще служи добре на Отчеството, и ще ни защитават при нужда.
250
1
 
8
 
! Отговори
курсанта преди 8 години
До rot Не знам в кой кантон живееш,но научи местните закони!Не знам дали знаеш с какво конфедерация швейцария е известна преди шоколада,часовниците и фармацията!Това е армията!Швейцарската войска е била наемана още преди времето на Гарибалди.Това се дължи на тяхната традиция.Понеже са умна нация са го решили много добре-малко НВО после всяка година запас до 3 месеца от селянина до министъра.Запасняците си държат л.оръжие у дома и униформите както в Израел!
249
1
 
9
 
! Отговори
До345 преди 8 години
Ти ако си мислиш, че в тая казарма ще ни обучат на половина добре колкото добре обучават Американците Примерно си мн зле. Само ни погледни затластялата армия и техниката, която нямаме и после ми говори. Щял да ми грабне цивилни да ги хрърле 6 лесеца в ония затвора да перат на началниците чурапите и те ще ли да спират противника ли? С тази техика, с кайто разполагаме в момента и обучение това, ще е загуба на срадства има мн. хляб да изядем още.
248
3
 
7
 
! Отговори
Техника трябва з преди 8 години
Казарма особено, като едно време против. Военно обучение и подготовка да. Трябва учениците и не само те, всички пълнолетни българи да минат курс по убочение. Той трябва, за ученици да е2 месеца лагер. За всички, които не учат трябва да ходят на нещо, като курсове за по1 месец,-както и тренировка на научиното. Но никой няма право да задължава децата ни 6мс. Или1 год. Да бъдат тормозени и унижавани. Всичко трябва да става по желние и да има качествено обучение. Но за война вече трябра техника
247
0
 
3
 
! Отговори
курсанта преди 8 години
Спомнете си близкото минало и случаите на преврати.Например съседна Турция- Ген Кенан Еврен1980год.Ердоган помни уроците на историята и първото което направи е да съсипе генералитета, в чието лице видя опозиция и заплаха.
246
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да попитам привърженичките на казармата, ако имат приятел или син, обичат ли го наистина? Искат ли да се разделят с него за половин-една година, само за да се върне затъпял и травмиран от тежките преживявания? Разбира се ако се върне? Защото може и да не уживее. Попитайте по-старите, ще ви кажат във всяко подделение за 2 години имало средно по 5-10 смъртни случая. Я някой затрелян по погрешка, я друг сгазен, случайно избухнал мониции или просто пребит до смърт. Казармата е по-зле от затвор
245
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам против казармата, че като гледам какви женчовци са повечето момчета, но имам против това да е във варианта българска простотия. Виж ако е Швейцария може, като излязат след казармата със сигурност резултата ще е положителен.
244
0
 
9
 
! Отговори
Каракачанов ВЪН! преди 8 години
Интересно дали Каракачанов се е запитал за хората на 30-32 години, които по неговата идея също трябва да отбият военна служба. Колко ще струват и те, и дали 100 мил. ще стигнат? Отделно щетите в бюджета, защото това са хората в трудоспособна възраст и половината от тях ще забубят работата си. Никой няма да ги търпи, да отсъстват по 6 месеца например. Колко не внесени осигоровки са това?Едно е сигурно. През следващите поне 20 години, няма да гасувам за ВМРО докато Каракачанов е там.
243
9
 
1
 
! Отговори
нн преди 8 години
Господин Министърът не е в час. От такива страда България. По-скоро да се маха. Нестава. Колко държави имат хора в чужбина и имат наборна войска. Глупави ли са? Казармата е най-голямата връзка и най- свещената дейност на българина с държавата, независимо дали е социалистическа, капиталистическа, царска и т.н. Не дай Боже да стане, но при една война 30 хил. военни ще са на ниво, а другите ще ги разстрелват като ***. Това ли искаме?
242
2
 
5
 
! Отговори
rot преди 8 години
До Овидий КвинтилианВ Швейцария НЯМА задължителна военна служба. Има доброволно военно обучение, в което се записват доста младежи и не само младежи. Прави разликата!
241
1
 
14
 
! Отговори
30-годишен преди 8 години
Отделно нали се сещаш, че едно е ходиш на 17 години в казармата (до преди 10 години се учеше само до 11-ти клас), друго е да влезеш на 30г. На 17 вятър те вее на бял кон - нито имаш ангажименти, нито имаш ядове и най-големият ти проблем е откъде да намериш пари за пиячка. На 30 нещата са коренно различни. Нали не си въобразяш, че работодателите просто ей така ще затворят офисите си и ще те чакат 6 месеца, за да си отбиеш казармата. Ами жената и децата - кой ще им подсигури прехраната?
240
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момъкът по-долу, който пише, че след 1878 г не сме водили истински войни, явно е с лоши оценки по история. Сега разчитаме съюзниците от НАТО да ни пазят, а армията ни не може да напълни един стадион. Професионалната. Да припомням ли защо II Балканска война се нарича още Междусъюзническа? Защото всеки от нашите "съюзници" си е откъснал живо месо от тялото на Майка България. Турция също има наборна войска - над 300 000 аскери. Това не е, защото няма пари за професионална. Русия също. Китай също. И т.н. И с тези държави никой не се закача с лека ръка. Професионалноармейският ЕС го лаш
239
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"30 годишният със сериозната работа,кой ще ти защитава жената и децата?"Който трябва. Нали затова всеки месец 25% от заплатата ми отиват в държавата - за да се чувствам защитен и спокоен.
238
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какви държави нямат пари за армия ? бананови държави, държави от третия свят или какви нали сте много стабилни ама сте едни пямпала, като дойде ред за работа пари няма и като няма пари за отбрана ти на кого си министър ?