ЕС ще ни даде пари, но при криза с имигрантите

Дано да не стигаме до там надява се Кристалина Георгиева
Обновена: 5 мар 2016 11:18 | 5 мар 2016 11:13,
53
ЕС ще ни даде пари, но при криза с имигрантите
Снимка: архив, Ройтерс

България може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив. Това каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Бюджет и човешки ресурси, във връзка с приетото предложение на ЕК за европейски механизъм за спешна хуманитарна помощ от 700 евро за следващите три години в ЕС при извънредни ситуации, пред БНТ.

Георгиева изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна и обясни, че с новия план, за който са предвидени общо 700 милиона евро, ще може да се реагира много по-бързо при нужда. "В момента най-голямата ни грижа е да се справим с хуманитарната криза, която произтича от потока бежанци към Европа. С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така, както помагаме при хуманитарни кризи извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в Европейския съюз", посочи тя.

"Това, което правим за сега, е да идентифицираме къде имаме пари, които все още не използваме и това е най-вече по програмата на релокация на бежанци, където има прогрес и успехи в това да се преместват от Италия и от Гърция в други страни, но скоростта, с която се движим е по-малка от тази, която се очакваше при определянето на финансирането", заяви еврокомисарят.

"Ние предвиждаме за тази година там 400 млн. евро и смятаме, че с ускоряване на програмата можем да ги усвоим, но това едва ли ще се случи в следващите 6 месеца. За това ние използваме тези пари да финансираме първия транш за хуманитарната помощ вътре в ЕС", каза още тя. Според Георгиева до края на тази година ще се наложи отново да се преразглежда бюджета, като намират пари за приоритети в програми, където използването им е по-бавно.

"Миналата година ние усвоихме за първи път в историята на ЕС 90.9% от парите, с които разполагахме, като постоянно преустановяваме къде върви бързо изпълнение и пренасочваме пари от бавно изпълнение към бързо. Това правим и сега", добави тя.

Кристалина Георгиева обясни и че пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшно антипатична!
33
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 8 години
България е последната страна на която тая ще "помогне" !
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искаме подаяния, нито бежанци.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си задържат те и парите и бежанците.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имено като България направи бежански лагер за 500 хиледи да не ходят към Европа ЕС ще ни плаща смешни пари да си стоят тук
29
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
ЕС продължават да си въобразяват че "?"-а с мигрантите се решава само с пари. България трябва да възпреме подхода на Унгария, изобщо на Вишеградската четворка.
28
3
 
20
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Ужас, кой я пусна тази от лудницата? Мръсната гад- на въжето!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами...от няколко сме в такава криза?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Отворена" или "зяпнала" е устата на Сталинка от горната картинка и за какво?А ако е за сериозно-време е да се вземем в ръце,да изхвърлим на бунището на историята скапалата се от некадърност и пороци управляваща ни след 1989г фашистка и еврокомунистгическа политическа ***, и на базата на знанията,опита и възможностите на здравомислещите хора и общности да заработим и заживеем нормално!През гугъла:"СССР - лучшее общество! Лучше, чем Рай"
25
1
 
26
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Госпожата по-добре да не прави глупави изказвания, защото само дразни хората. Видяхме и разбрахме , че я бива само на празни приказки!
24
1
 
28
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Не, но мерси Сталинка. Ние ще ви дадем пари само си ги дръжте "бежанците" по-далече от нас.
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номерата с наводненията станаха досадни,започнаха и вече са на мода номерата с бежанците!Каквото и да става по света,за каквото и да ви говорят- става дума за пари!И от колкото "по-високо място" ви говорят,за толкова повече пари за крадене става дума!!! Докато не се смени съществуващия световен ред,така ще е!Управляващите ни в София и Брюксел знаят,че предстоят грандиозни събития,след които ще им бъде потърсена сметка,и бързат да се "запасят"!А дано,но дали?
22
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не им искаме парите,да си вземат кризата!
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свинкята, която погребва България.
20
2
 
12
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Уважаеми съфорумци не пишете коментари защото ако не хвалите тъпите политици то редакцията ви реже по яростно от на Мутрата ножицата с която открива направени не от него обекти!!!!!!!!!!!!!
19
2
 
1
 
! Отговори
да преди 8 години
До Анонимен13,и българите също
18
2
 
22
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Цитат от Радой Ралин-Не ви щем добрините, като ще ви теглим злините!
17
2
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Парите не представляват никъкъв проблем! Хартията и мастилото не струват почти нищо.Докато хората се оставят да ги залъгват с хартийки- няма проблеми!
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Namalete zaplatite na germancite za da ima pari
15
2
 
22
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Дано да не стгаме до там , надява се шматката!!!Надява се да не ни дават пари ли????И стига с това даване като си е чисто предварително вземане чрез вноските ни!!!!!!Кога еврогейците ще ни обезщетят за това че накараха тъпите ни и продажни политици да сринат икономиката ни във всички области включително унищожението на армия,образование,здравеопазване и екология???????!!!!!!!