МС предложи допълнения към антикорупционния закон

Кунева: Ще се търси широко съгласие за текстовете
Обновена: 30 мар 2016 15:50 | 30 мар 2016 15:41, Веселина Йорданова
8
МС предложи допълнения към антикорупционния закон
Снимка: БТА

Правителството прие законопроекта за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта. Законът "Кунева“, както е известен, не бе приет миналата година от парламента и сега кабинетът предлага отново допълнен вариант.

"Докладът на ЕК нарича нашия проект всеобхватен, съдържа конкретни мерки и е определен като ключов тест в борбата с корупцията за 2016 година“, коментира вицепремиерът Меглена Кунева пред журналисти.

Законът обхваща лица, заемащи висши държавни и други длъжности, и такива с правомощия по разходване на публични средства. Допълнително са включени няколко категории лица в системи с повишен корупционен риск. Добавени са и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.

Законът предвижда създаването на единен антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Бюрото обединява четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

Бюрото ще се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. Предвижда се служителите му да минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф.

По отношение на магистратите проверки прави съдебният инспекторат и по негово решение сигналът може да се препрати за задълбочена проверка от Бюрото, уточни Кунева.

Декларацията ще е една, като досега имаше отделно за имущество и отделно за конфликт на интереси. Предлага се прагът на деклариране да се повиши от 5 хил. на 10 хил., за да се отнася за значимите случаи.

Ще се декларира имуществото на лица във фактическо съпружеско съжителство над 2 години. „Ако имате дете, плащате общи сметки, това е много отчетливо доказателство, това не е нова фигура в правото“, коментира вицепремиерът как ще се преценява съвместното съжителство.

Бюрото ще може да иска от съда разкриване на банкова тайна, както и на застрахователна и данъчна тайна и има достъп до базата данни на Централния кредитен регистър.

Задълбочени проверки ще се образуват при несъотвествие при проверката на декларацията за имущество и интереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси и при сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка. Предвидени са допълнителни гаранции срещу възможна злоупотреба със сигналите.

Предлага се „значителното несъответствие” между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега – 250 хил. лева.

Кунева каза, че всички министри, които представляват политически групи в парламента, подкрепят закона и ще търси широко съгласие по текстовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ЗАПО4ВАЙТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА ПРЕМИЕРА ДЕПУТАТИ МИНИСТРИ ДАНС МВР ---ВСИ4КИ У4АСТНИЦИ В УПРАВЛЕНИЕТО ОТ 1989 ДО СЕГА БЕЗ СРОК НА ДАВНОСТ-----270 МИЛЯРДА В БАНКИТЕ НЕ СА НА НЯКОЙ НЕИЗВЕСТЕН ВЛОЖИТЕЛ АКО ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ПРИБЕРЕ ТАЗИ КОМИСИЯ КДРАИ НА БЕДНОТИЯТА ДА АМА НАДАЛИ