Падна първата петолъчка - от новата Централна гара

Решението е на транспортния министър Ивайло Московски
Обновена: 31 мар 2016 15:45 | 31 мар 2016 12:37,
217
Падна първата петолъчка - от новата Централна гара
Архив: Булфото

Падна първата петолъчка след започването на дебата за забрана на символите на комунизма. 

Транспортният министър Ивайло Московски е взел решение да махне петолъчката от реставрираното пано в чакалнята на Централна гара. Това съобщи пред Dnes.bg депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на комисията по досиетата Методи Андреев. 

Той, заедно с народни представители от РБ, внесе преди повече от месец законодателни промени, с които настоява символите на комунизма да бъдат премахнати от обществени места, а тези, които не го направят, да бъдат наказвани.

БСП остро реагира на идеята и обяви, че ще се противопостави с всички средства на приемането на предложенията.   "Поздравявам министър Московски, той ме е чул и на Централна гара махат соцсимвола", каза Андреев и допълни, че това е въпрос на възпитание. 

Скандалът с петолъчката на Гарата избухнал преди дни. Тогава се оказало, че символът на комунизма посреща и изпраща на видно място в реставрираната чакалня. Скандализирани пътници подават сигнал срещу комунистическия символ, който се мъдрел в стария герб на София, част от мозайката на стената. Срещу нея се вдигат и политици и общественици. 

Тя е оставена след оценка на Министерскво на културата, взето през септември 2006 година. Мозайката е на Атанас Яранов, която е произведение на изкуството. Затова и според оценката на ведомството тя трябвало да се реставрира, без да се видоизменя. 

След като избухва скандалът, министър Московски взема решение комунистическият герб да бъде махнат от паното и да бъде сложен новият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 144,няма нужда от слюнкофърчене - сам Боко носталгира по соца и го приказва наляво надясно, поради което е странно, че другарите кутевисти не го припознавате като свой. Ясно, че в главите ви е кашичка от редките, но е време да впрегнете тия две мозъчни гънки и да си изградите собствена позиция, стига с тоя Вова и с тая Рассия, и без тва там са капиталисти от нашия преходен тип
91
4
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До (-_-)Мое сложим фигура на Перун в цял ръст, ако искаш
90
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На каскетите им дай петолъчки, сърпове и чукове да съзерцават :)))
89
8
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Ето по това се различават цивилицованите народи от нашия - едните пазят своето минало, а ние рушим и плюем на него.. Примитивно е да се приема, че с разрушаването на един неодушевен предмет се постига някакъв вид напредък. Но какво да се прави такава ни е загубена нацията, иначе по отделно много добре се справяме, ама като нация сме кръгла нула.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То така е лесно да се маха, вместо да се турне. За вземат пример от където трябва.kramola.info/vesti/neobyknovennoe/jarga-svastika-pri-sovetskoj-vlasti-chast-1
87
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава защо ползват всичко построено от комунизма, да бутат президентството заедно с министерски съвет, че и парламента да изрият.
86
9
 
28
 
! Отговори
fsb преди 8 години
*** народ, проста държава....тръгнали звезди да свалят ***...
85
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нещо петолъчките по знамето на ЕС нема ли да ги махаме?
84
6
 
32
 
! Отговори
Мечо Търбух преди 8 години
Да се напъне Московски да забрише и петолъчките по американското знаме - там даже са 50 бройки! Па да земе и фамилията да си смени, че така не е актуален с линията на партията! Да се прекръсти на Вашингтонски!
83
5
 
28
 
! Отговори
защо преди 8 години
Конституция на Р България, чл.1 :"(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет."Няма ли кой да ги озапти тия??? Един файтон хора са, а направиха толкова бели. Разрушиха мавзолея, разрушиха кльоновете по границата, разрушиха половината АЕЦ, ... да изброявам ли още??? И за всичко плащаме ние!!!
82
16
 
16
 
! Отговори
четете историята преди 8 години
Крадливите болшевики ги оправи генерал Пиночет преди 40-тина години!България нямаше този късмет!
81
6
 
36
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Брей голямо постижение .. "паднала петолъчката от Ц.Г."!? каква то и да е била идеологията на "онова време" тогава се строеше и създаваше, както отбелязват пишещите и самата централна гара е построена тогава ... "демокрацията" само я облицова с лъскави тенекета .. добре, че бай Тошо построи НДК-то /тогава се казваше Л.Живкова/, та сега безбройните партии устремили се към държавната баница да имат къде да си провеждат конгресите ..
80
2
 
16
 
! Отговори
zeus преди 8 години
А бившите комунисти от политиката кога ще ги свалим? Лошото ще е само, че няма да ни остане ни един политик с изключение на Лиляна партизанската внучка :)
79
5
 
16
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Браво Методиев, браво Андреев! Сега е ред на "петолъчките" от байрака на ЕС! Нищо, че са жълти! Без да им сменяш цвета, можеш да ги замениш с "шестолъчки", със звездата на Давид демек! Няма да сбъркаш! А може да подкараш и "петолъчките" на краварското знаме...и на Чили, и там я има...абе въобще пълна смяна на всички байраци с "петолъчки"...все комунистически символи!
78
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичките тия напъни на гербавите и ръбовете показват едно тотално объркване, озлобяване и управленческа немощ. Ако живеехме сега по-добре отпреди, сами щяхме да се отречем от миналото си, а не да ни се заповядва отгоре.
77
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен За съжаление последните 26 години не сме сателит а още по лошо от сателит. Колониялна държавица без собствено мнение ,индустрия ,селско стопанство и легион чуждопоклонници безпрекословно изпълняващи всяка чужда воля . Винаги наведени .Като сателит на СССР беше друго . И там имаше подчинение ,но не като това И,инямаше чужди бази. Който не храни своя армия ,храни чужда !
76
1
 
15
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Москов?! Че какво общо има министърът на здравеопазването с петолъчките на Централна гара?!
75
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като искат да махат символите на комунизма да затрият цялата държава, защото няма сграда, предприятие, да не са строени тогава! Защо Президента ползва президенството? Или Министър прецедателят Министерски съвет или депутатите парламента?
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министъра и той като комунистите от народния съд. Да разбиваме, да разваляме , да ги бесим..Едно и също мислене с 70 години разлика.....
73
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи "новата централна гара", като си е същата - строена точно по време на петолъчката :)))