Браним Талев от Македония с експертизи, може и с дела

Министерство на културта реагира, уверява министър Рашидов
8 апр 2016 17:52,
20
Браним Талев от Македония с експертизи, може и с дела
Снимка: в. "Труд"

След скандала, който роди Македония, пренаписвайки романите на Димитър Талев, България ще направи експертиза, която да уточни има ли нарушаване на авторското право в случай, че са правени съкращения, подмяна на дума или нарушаване на цялостта.

Още по темата

Вероятно за това ще бъдат ангажирани учени от БАН, обяви министърът на културата Вежди Рашидов, който бе попитан от депутата от БСП Васил Антонов по темата. 

Министърът посъветва наследниците да заведат дело за защита правата на българския писател. Ако това стане, те ще могат да претендират за обезщетение за нарушени авторски права. 

Скандалът избухна в началото на годината. Тогава внукът на големия писател - Климент Талев, съобщи пред Dnes.bg, че съседите "македонизират" творчеството му, а институциите у нас не реагират.

Днес наследникът на класика дойде в парламента, за да чуе лично отговорите на културния министър по скандала.   

Рашидов разказа, че Министерство на културта е реагирало, поставяйки въпроса по програма за защита на авторското право между България и Македония. Въпросът бил поставен ребром и на македонската министърка на културата при нейно посещение у нас наскоро. 

"Границата е премината и тя излиза извън рамките на спогодбите между две министерства", отвърна Васил Антонов, който беше категоричен, че става дума за подмяна на историята и затова призова за още действия.

Социалистът припомни, че Македония в момента преговаря с ЕС за членство и настоя България да постави изисквания по главата за културно наследство. 

Самият той обеща да внесе промени в закона за авторското право и в закона за културното наследство, които да защитават националните интереси в подобни казуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре е че депутатите обърнаха внимание.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименпиши на български, както са го правели дедите ти, аз съм българин от Битоля
11
6
 
2
 
! Отговори
MAKEDON преди 8 години
E.... ajde dosta denes cel den se karate so Makedoncite, te vakvi bile te onakvi.Dosta e ajde nemate druga rabota ..........
10
3
 
15
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Дедите ви бяха българи, вие сте "македонци", а внуците ви ще са албанци.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен9. И за двете неща си в грешка, и си в грешния сайт, и ти си грешка!Ако беше македонец, ако имаше такава държава въобще ПЪРВОТО издание щеше да е "македонско" , а това е лесно да се провери !Неграмотни "патриоти" БОЛ!Срам нямате от БОГ!Остави България сега е смачкана, но вие по македонския край сте оскотели повече и от нас!
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 9Цяла Македония е българска, Преспа също. Всички македонци са българи, и ти също. Ама ти е промит мозъка.
7
2
 
14
 
! Отговори
Облъчено маке преди 8 години
Македонскиот писател Мите Талевски и написувал "Железниот светилник". Сме-е-е-ех!
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
talev e make
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви пайнерки нищо няма да спасят. Тия са безнадежден случай. И не си заслжава да си хабим нервите с тях.
4
1
 
3
 
! Отговори
Алоо преди 8 години
какви Пайнерки бе пич?
3
5
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 8 години
Предлагам да се организира грандиозен концерт в Скопие. Да поканят пайнерките(които могат да пеят) и техни изпълнители. И 10 часа да пеят македонски песни. В наш и техен вариант.Като видят, че няма съществена разлика в изпълненията, всички политически доводи за разделение ще станат смешни и жалки. И всички ще се усетят, че сме един народ.И ще престанем да се делим. Загиналите в 3 войни за Обединение на Българския народ се въртят в гроба от такива новини.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези македонски управници се капсулираха във власта и могат да си правят каквото си искат. Никакви скандали не могат да ги поместят играейки с пропаганда срещу Гърция, България и понякога за цвят, почти дружелюбно и към Сърбия. Там си битува "борбата со фашизмот" и никакви заплахи за пречки за влизане в ЕС не могат да ги трогнат, защото ситуацията идеално ги устройва. Типично Путинска политика.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде сте бе "националисти", или за подобни статии на тролски коментари не се плаща.