Новият вот: Задължителен. С билет за награди от Горанов!

Кабинетът ще организира томболата за пари и предмети
14 апр 2016 19:00,
83
Новият вот: Задължителен. С билет за награди от Горанов!
Снимка: архив Reuters

Гласуването вече не е право, а граждански дълг. То е задължително и се извършва лично от избирателя. Това решиха депутатите от правната комисия с промени на второ четене в Изборния кодекс.

Народните представители се отказаха от въвеждането на санкции за негласувалите. На първо четене парламентът реши те да се глобяват с 50 лева, но в последната редакция наказанията са заменени със стимули.

Още по темата
Те представляват възможност избирателите, упражнили гражданския дълг и взели участие в гласуването, да участват в томбола с парични и предметни награди.

Правото за участие в нея ще се удостоверява със специален билет, издаден от Министерството на финансите, който се предава на избирателя от член на секционната комисия след гласуване.

Размерът и видът на паричните и предметни награди се определя с решение на Министерския съвет. Наградите не се облагат с данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Томболата се извършва след произвеждане на съответния вид избор при условия и по ред, определени с решение на Министерски съвет, решиха депутатите по предложение на Валери Симеонов и Християн Митев от ПФ и шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

Избирателите, които не са гласували и нямат уважителни причини за това, ще бъдат заличавани от избирателните списъци за следващите избори. Ако все пак те подадат заявление за възстановяване на избирателните права, те ще получат разрешение да гласуват.

Задължителното гласуване бе разкритикувано от ДПС. Хамид Хамид го нарече диктаторско и нехуманно. Движението ще сезира КС, ако то бъде окончателно прието от парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Девил преди 8 години
Направо им давам 500 лв и за следващите 10 години въобще да не занамават с глупости!
61
0
 
1
 
! Отговори
до 72 преди 8 години
По добре ханът да дава пари ако гласуваш отколкото някой от хановете на другите държави.Ханът дава ли-дава.Щом като е така решил значи е законно.Аз като българин нямам нищо против да спечеля някоя награда от ханът наш да се свети името му.От другите ханове да се приемат дарове е родоотстъпническо за мен като българин.
60
0
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 8 години
Държавата на хан Аспарух, стана хазартна държава.
59
0
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 8 години
Абе с моя късмет нищо няма да спечеля от томболата. От цялата работа някой друг ще спечели,- един мандат.Малко ли е?
58
1
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Управляват ни *** !!!!
57
5
 
8
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
Нашият анализ:Правят задължително гласуването защото:- от военните окръжия пращат честитки на отслужилите, плашат с глоби, но почти никой не се явява! Искат да преброят колко мъже могат да хвърлят за пушечно месо в усруга на краваристанците! група кан Телериг
56
5
 
7
 
! Отговори
Христо преди 8 години
До ha ha haРазпределят се само гласовете които не са гласували!!! Тези хора които не са гласували, техния глас се разпределя между партиите!!! Като гласуваш с невалидна бюлетина, гласа ти не принадлежи на никой - демек твоя глас не отива на никой и все пак казваш че си искал за нещо да гласуваш или за някой но не си го направил както трябва!!! Като видят политиците такъв голям резултат където половината население гласува така, това ще им направи впечатление!!!
55
2
 
4
 
! Отговори
Христо преди 8 години
До До 41няма как да купят чак толкова много гласове!!! Когато купуват сега гласове, те правят по-голям процент!!! Ако е задължително всеки да гласува, този процент става по-малък!!! Проста математика!!! Сега едвам половината народ гласуват - понякога не е толкова!!! Да кажем платените са еди колко си - те няма как да са повече на следващите избори!!! Или поне не чак толкова повече!!! И демек тези гласове правят по-малък процент ако всички или почти всички гласуват!!!
54
4
 
26
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Щом не ви .... на томболите и паричните награди! Народът обезумя от липса на работа, от унищожена икономика, от съсипана промишленост и селско стопанство. Хората не искат да гласуват, защото не могат да ви търпят, от крадене така сте се самозабравили,.... томболи ще ми разиграват. Ако не беше трагично, щеше да е комично. Пфууу. Заличихте държавата, сега ще заличите и гражданите й. Е, става все по абсурдно да се живее в България.
53
3
 
6
 
! Отговори
таралеж преди 8 години
Кабинетът ще организира томболата за пари и предмети---Директно купуване на избори, "узаконено в закона" ! Демокрация, а?
52
1
 
8
 
! Отговори
таралеж преди 8 години
Интересно ако бяха оставили "глобата от 50 лв", какво щеше да ми вземе ЧСИ-то, за да изпълни "държавната глоба", щото е ясно, че никой- нищо няма да плати ?! И дали ЧСИ-то щеше да излезе живо през вратата?!
51
2
 
18
 
! Отговори
рънте преди 8 години
Аз съм за. Томбола за ловен билет- за оттстрел на депутат. Всяка събота-от 12 до 14 ч. в ловният парк. На печелившите- честито. Присъствието на депутатите е задължително.
50
2
 
26
 
! Отговори
джедая преди 8 години
Страх ги тресе тия бастуни- крадци - че хората вече не им връзват ... и малко остава до Възмездието!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато ИД убие Ердоган, Местан на кого ще се умилква?
48
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС И ДОСТ СА ПРОТИВ. ОЧАКВАНО.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 56 таралежАко някой даде международен отзвук на този шамар!!С тези платени медии дали ще го чуе шамарът ти света,а??Колкото го чу на последните парламентарни избори!!!Хахахахахахаххаааааа!!А,бе смешковци и наивници кога най-после ще прогледнете??
46
4
 
8
 
! Отговори
таралеж преди 8 години
До АнонименНегласуващите са повече от половината имащи право. Като ни отпишат ще имат 100 процента активност, одобрение за " доброто" управление и вовеки ще ни " управляват", обират.---А като получат 50% задраскани бюлетини по-малък ще име шамара, или още по - звучен - с международен отзвук?!
45
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как тъй хем е задължително хем ако случайно си болен и идеш за гъби в тоз ден губиш задължителното си право за гласуване ?! Аз ли нещо не разбирам.. То бива простотия, ама тия тикви надминаха всички очаквания.
44
5
 
23
 
! Отговори
таралеж преди 8 години
Гласуването вече не е право, а граждански дълг. ---Първо - Това е в разрез с конституцията!Второ - "Гласуването", т.е. ходенето до "стаичката" изобщо не ознчава даване на "вот"Трето - Гласуването може да стане "задължително" само с промяна в конституцията, като изрично бъде записано в нея, че в бюлетината трябва да има опция (квадратче) - "против предложените партии"Всичко друга е плосък опит за насилствена легитимация на изборите - дефакто подледните 3-4 изборни тура са Нелегитимни!
43
4
 
34
 
! Отговори
предложение преди 8 години
Щом ще ме заличават от гласоподавателен списък да ме заличат и като данъкоплатец.