Гласуването – вече задължително. И машинно, и електронно...

Парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс
260
Гласуването – вече задължително. И машинно, и електронно...
Снимка: Булфото

Гласуването за парламент, президент, кметове, общинари и евродепутати става задължително. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Изборния кодекс.

Парламентът въведе и електронното гласуване. Народните представители приеха и предложение за въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване на резултата от изборите.

Предложението за задължителното гласуване дойде с два отделни проекта на Патриотичния фронт и "Атака". Този на Волен Сидеров обаче бе отхвърлен. С него се въвеждаше и образователен ценз за гласуване. 

Парламентът въведе и наказания за негласуващите. Те ще бъдат глобявани 50 лв. от ЦИК. Друга санкция ще е отнемане на социални помощи, което ще става с решение на кмета. Въвеждането на задължителния вот ще обезсмисли купуването на гласове, корпоративния вот и всички манипулации по време на избори, мотивираха предложението си "Атака". 

Според Валери Симеонов задължителното гласуване ще гарантира по-голяма легитимност на изборите и ще осмисли демокрацията като форма на управление на целия народ. Той допълни, че много хора сега са избрани с гласовете на едва десет процента от избирателите. 

Вносителите припомниха, че освен в Гърция, Кипър, Брюксел и Люксембург, задължително гласуване за определени избори има и в още 26 държави, сред които Франция и Италия. Италианците дори не можели да запишат детето си в детска градина, ако не са гласували.   Патриотът Искрен Владимиров уточни, че хората, които не харесват никой, също могат да изразят волята си - зачерквайки всички имена в бюлетината. 

От ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване, но дадоха да се разбере, че са против санкциите. Кирил Калфин предложи да няма наказания за негласуващите, а стимули за гласуващите - например при намирането на работа. Според Димитър Лазаров пък този, който не гласува на два избора, трябва да се вади от избирателните списъци. 

От ДПС се обявиха против задължителното гласуване, а Валери Симеонов репликира, че ги разбира, защото ще секне доходоносният им бизнес. Хамид Хамид от движението обяви задължителният вот за противоконституционен, а Четин Казак даде да се разбере, че движението ще сезира КС. БСП гласуваха "въздържал се". 

На първо четене депутатите въведоха и машинното гласуване. То трябва да влезе в сила от 2018 година, а на изборите за президент тази година - да се гласува машинно в 5000 секции по предложение на АБВ.

Парламентът прие да се въведе и електронно гласуване след две години. Депутатите решиха и вотът да се брои машиннно по предложение на РБ.

Някои от приетите предложения се самоизключват и заради това вероятно част от тях ще бъдат отменени при второто гласуване. 

Депутатите приеха да се въведе активната регистрация. Идеята е на всеки десет години тези, които ще гласуват, да го заявят пред институциите. Така, според вносителите, ще се изчистят избирателните списъци от мъртви души.


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО ТОВА МИНЕ И НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ, ЩЕ МЕ НАКАРАТ ДА ГЛАСУВАМ НАРОЧНО ЗА ДПС.ДОРИ ПРИ БОЙ ТОШО ГЛАСУВАНЕТО НЕ БЕШЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, Г-ДА ДЕМОКРАДЦИ.
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КО ПРАЙМ ДРУГАРЕ ОЛИГАРСЕ- ОТИДЕ ВИ БИЗНЕСЧЕТО ЛЕВИ МИЛИОНЕРЧЕТА И КМЕТЧЕТА БИЗНЕСМЕНЕ, А КО ДА КАИМ ЗА ЕДНИ ДЕТУ ОБИЧКАТ ДА СЕ ВОЗЯТ НА ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ И ЯХТИ- АМАН, АМАН НЕ МИ СЕ МИСЛИ ЗА ЕДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ КРУИЗИ ОТ СЪСЕДНА СТРАНА- РАЗСЪХНЕ СЕ НЕЩО- РЕФ, ТА РЕФ НАСТАНА С ПУНКТУАЦИЕ И КОТ СА СЕТИТЕ- ГЛАС 11 ЛЕВА. ПИША ГРЕШНО, А РОМУЕЛСКИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ С ЧАСТНИТЕ ЕНЕРГУ ТЕ КЪК ГОВОРЯТ- СРАМУВАМ СЕ ЧЕ СГОВ.Н.Я.С.АХТЕ РОДИНАТА МИ- НЕЩАСТНИЦИ АЛЧНИ- МАСКИРАНИ КАТО ВЕЛИКИ ПОЛИТИЦИ.
194
5
 
4
 
! Отговори
OSMAN преди 5 години
Dano tova da spomogne nay nakraya da se otarvem ot komunuistite i tehnitepartii. Bsp.dps.ataka vmro i tem podovni.BOG DA BLAGOSLOVI BALGARIYA.
193
4
 
8
 
! Отговори
Анно преди 5 години
Аз мисля направо 50-тачката да я пусна в урната за гласуване. Отивам да си платя глобата на място! Нека урните се превърнат в касички! Нали това е целта!?
192
6
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Другарите пак откачат яко. Спрете в тази държава да бъркате демокрацията със свободията. В една демократична държава всеки гражданин има определени права и задължения. Задълженията включват спазване на законите, плащане на данъци и др. Гласуването е празник за демокрацията и всеки гражданин е длъжен да изрази своето мнение...
191
2
 
7
 
! Отговори
прокто лог преди 5 години
След като има секс машини, защо да няма и машини за гласуване? Или те са едни и същи?
190
5
 
10
 
! Отговори
няма за кого преди 5 години
Какъв е смисълът от тези избори, като няма за кого да гласуваме?
189
0
 
19
 
! Отговори
Пакистан - Киото преди 5 години
...Вносителите припомниха, че освен в Гърция, Кипър, Брюксел и Люксембург, задължително гласуване за определени избори има и в още 26 държави, сред които Франция и Италия.Аз за държавата Брюксел за първи път чувам.
188
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом ДПС са против-това е верния път.
187
2
 
11
 
! Отговори
Кон преди 5 години
Пореднита репресия от страна на политическите лилипути в парламента срещу народа си. Обремениха ни с още едно задължение, срещу което нямаме права.Преди да измислят това задължение трябваше да направят следното:1. Да намалят броя на представителите на 80 - 3 пъти по-малко от сега.2. Да забранят финансирането на политически партии от бюджета.3. Да уредят начин да бъдат отзовавани от същите тези избиратели.4. Да забранят конфликт на интереси в Парламента.5. Да си премахнат привилегиите.
186
0
 
10
 
! Отговори
321 преди 5 години
Добре,ще гласувам за тези, които имат най-малък шанс да спечелят.
185
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Референдум е добра идея, както в Швейцария, но няма как нашите политици да се съгласят на този вариант защото ще им секне хранлката, няма да могат да прокарват лобистките си закони и няма да могат да си прибират комисионните.Пък и като ни знаят, специано не пуснаха референдуми за ЕС и НАТО, защото щяхме да влезем в тях, ама друг път!
184
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дами, мадами и гуспудже! Не нахраните ли народа, никакви закони не ще ви спасят. А че не можете или не искате - Ваш проблем. Народният съд наближава с пълна сила. ще бягате в турското посолство, като проф.Филов на 9 септември и неговия последовател Местан?
183
0
 
17
 
! Отговори
иликтутатъ преди 5 години
Драскането по "бюлетина" я прави невалидна.Невалидните бюлетини са "глас" който се преразпределя пропорционално, между партиите които са " влязли".... И легализира/легитимира това което е преброено от ЦИК.Всъщност сега разбирате ли какъв Ни го вкарват?????Ходи после доказвай колко процента от живеещите в територията са против....
182
3
 
12
 
! Отговори
ИДЕАЛИСТ преди 5 години
Задължителното гласуване, няма да премахне контролирания вот и купените гласове. То ще отврати още повече съзнателните и активни хора в България. Ще даде възможност да се изгласуват задочно всички негласували. То се прави, защото е нелигитмно управлени избрано с гласовете на 15 % от гласоподавателите да се пъчи, че е представително. Аз, който не пропускал избори няма да отида да гласувам и ми е обидно да гласувам за политици, които искат това. Бай Тошо, защо се радвах, когато те свалиха от власт
181
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бок**ците от политическата шайка явно усетиха че дните им са преброени и сега приемат отчаяни ходове за се задържат на власт или поне временно да напълнят партийните каси. Но хората не са глупави! Може да отидат да гласуват но, масово ще се пускат празни бюлетини, в знак на протест. Поне аз така ще направя, смятам че и много други ще направят същото. Часовника тиктака, и вятъра на промяната вече се усеща по целия свят. Иде края на фалшивата демокрация! На хората им писна да ги лъжат.
180
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре,нека е задължително ,НО искам и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИСЪСТВИЕ НА ВСИЧКИ депутати ВСЕКИ ДЕН В ПАРЛАМЕНТА ,а не както е сега да дават по тв празни места и да има 20 човека в залата ! аз ,ако не отида на работа директно съм аут -ни надница ни нищо .
179
2
 
17
 
! Отговори
край преди 5 години
Сега искат от нас да изберем ЗАДЪЛЖИТЕЛНО между Лъчо Мозъка, Баракова, Владо Кузов и Искра Фидософа кой да ни управлява. А избирайте тези Вождовете са ви написали в листите. Това не е избор - това е гласуване.
178
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Единствения алгумент срещу мажоритарните избори са че в парламента ще има само 2-3 партии. Дреме ми колко и кои ще са партиите за мен е важен Човека на когото се доверявам да ми пише правилата.
177
2
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Всякакво гласуване ще ви направят само изборите които могат нещо да променят нещо са ви забранени - МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА и 90% от депутатите сега няма да са в парламента.