Плевнелиев пред Euronews: Благоденствие, безопасност... BG

"Знам какво е да не си член на ЕС и да бъдеш подчинен на СССР"
Обновена: 15 апр 2016 15:31 | 15 апр 2016 15:30,
198
Плевнелиев пред Euronews: Благоденствие, безопасност... BG
Снимка: архив, Булфото

В условията на множество кризи единственият начин за България да гарантира своето благоденствие, безопасност и сигурност, е да бъде член на Европейския съюз. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в тв интервю за рубриката "Глобален разговор" на Euronews.

"Знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново", посочва още президентът, в отговор на въпрос дали има възможност България да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне своята сила, а Европейският съюз бъде в упадък.

"България постигна забележителен напредък. Ако погледнете българския БВП, разпределен на човек от населението, преди 15 г. България имаше 27 на сто от средната стойност за ЕС. Да, най-бедни сме, но днес ние имаме 47 на сто", посочва президентът.

Държавният глава добавя, че институциите не могат да спрат българските граждани, които са свободни да пътуват, но "дори така те допринасят много за родината си. Ние поддържаме много силен контакт с тях и знаем, че това, което правим в момента за България, ще ги накара да се върнат. Страната се развива и модернизира", коментира президентът.

Росен Плевнелиев подчертава, че най-голямата криза, която може да унищожи всичко постигнато от ЕС, е моралната криза, липсата на солидарност между държавите членки, както и кризата, породена от загубата на идентичност и от ненаучени уроци от историята.

"Миграционната криза е на път да раздели ЕС на Запад и на Изток. Западните страни, които казват: "Ние имаме установена демокрация и не можем да се съгласим с някои от страните в източната част на Европейския съюз, които не са готови да приемат бежанци". От друга страна, дълговата и икономическа криза могат да  разделят  европейските държави членки на Север и на Юг", посочва държавният глава.

Росен Плевнелиев потвърждава, че страната ни ще продължава да бъде част от усилията за следването на обща политика по отношение на мигрантите и за постигането на общо европейско решение.

Президентът е категоричен, че всички сигнали за прояви на насилие край българската граница към търсещи убежище се разследват от държавните институции. В отговор на въпрос за предприетите от страната ни действия за изграждане на ограда по границата с Турция, държавният глава заявява, че това е "временно съоръжение, което отговоря на конкретна нужда".

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев посочва, че България остава почти изцяло зависима  от доставките на руски природен газ и ще продължи да работи за осигуряването на алтернативни доставки.

"Скоро ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Румъния. Постигнахме съгласие и с нашите приятели в Гърция за изграждането на междусистемна газова връзка. Един от най-важните двигатели или ускорители на интеграцията е Европейският енергиен съюз", коментира президентът.

Държавният глава посочва, че е разтревожен от намесата на Русия в кризата в Украйна, както и от заявените амбиции на една световна сила, която настоява сферите й на влияние да бъдат зачитани.

"Смятам, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в XIX век. През XXI век силата на нациите не трябва да се определя на базата на техните армии от войници и ядрени оръжия, а по успеха на обикновените хора", е позицията на президента Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Plus boxing преди 8 години
Bravo Prezidente!:-)Apropo, za silata - koi sportist ti beshe po-simpatichen v dvuboia Klichko - Pulev?! I v parichnata pechalba ot dvuboia?!:-)
62
2
 
6
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Тоя,говори, като селски поп на селско събрание.След края на мандата му,могат да го назначат за Ректор на Духовната семинария,където със същият успех да говори алабализми пред голобради момчета,замечтано вперили взор в небето,дълбоко вярвайки,че има Господ-Бог,който бди над тях!
61
14
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 8 години
Не му мърда 2-ри мандат на г-н Президента!Истински Президент, а не дребен служител на Газпром, като Гоце Рублата...
60
2
 
34
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Мълчете си господин президент, че вече настигате рейтинга на Порошенко - 2%........
59
2
 
30
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Само едно ще кажа г-н "Президент"-господ си знае работата!!!
58
1
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До С Русия смеЕ, с Русия сме, но не до там, че да ги замени със САЩ... Или сутрин и вечер да слушаме наставление от някакъв посланик, пък бил той и руски....Все има някакъв начин да бъдем суверенна държава, без да се позоваваме на САЩ или Русия...
57
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Подкрепям мнението на останалите 82-*** изстрадали българи!
56
1
 
38
 
! Отговори
Съгласен с народа преди 8 години
Верно голямо лицемерие ръси Хибридко, много добре си е живял при комунизма, спокойно и обезпечено семейство е било неговото, освен това в силна и обезпечена държава. То от лъжи и лицемерие до дъното на ада се достига...
55
1
 
31
 
! Отговори
С Русия сме преди 8 години
Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново",A Българският народ иска точно обратното.... Излизане от ЕС и възобновяване на връзките с Русия.
54
1
 
23
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
До Анонимен 69. Човек много точно щях да падна от смях...Много точно казано. верно Роско Хибрида обедини всички в презрението и обидите срещу него....
53
1
 
34
 
! Отговори
циник преди 8 години
Плевньо всяка сутрин пред огледалото, чоплейки с кутре зъбите си и казва: "егати държавата, щом аз съм й президент!"
52
1
 
17
 
! Отговори
Тошо преди 8 години
Хибридния Роско пак ръси хибридни речи. Бисери бисери, човек стига ръси тези глупости .... Да си изкарваш хляба като ръсиш глупости голяма работа...
51
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Росен Плевнелиев е един истински обединител на нацията! Успя да обедини целия народ да го хули, псува и презира във всички възможни форуми и сайтове! 9% одобрение, според последните тайни сондажи за авторитета му, все пак са повече от 1%!!!!
50
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво благоденствие го тресе Плевнелиев или май бърка личното си благоденствие с това на народа.
49
1
 
33
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 8 години
*** ИМА ЛИ ОЩЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ КОИТО ИЗОБЩО ДА ГО ВЗИМАТ НА СЕРИОЗНО ТОЯ БОКЛУУУК? ИМА ЛИ НЯКОЙ КОЙТО ИЗОБЩО МУ ЧЕТЕ РЕЧИТЕ И ЧАКА ПОСЕЩЕНИЯТА МУ? ТОЯ Е ЕДИН НЕЩАСТЕН НЕНОРМАЛЕН ДОН КИХОТ! ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ГО ЗНАЕ!
48
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този РЕЗИДЕНТ на снимката си спечели страшно много хейтъри ! Аз на 20 години няма да гласувам и ще му кажа откровено че е безполов безволев финансово обременен чуди се как да запази жалките си милиони изкарани в банки извън БГ в офшорни зони да не му ги дръпнат американците. Няма по-голямо мекотело от този най-мразения в България даже Борисов не е толкова мразен колкото този!
47
2
 
25
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Искаме санкции срещу Германия! Защото баба Ангела се превърна в слугинче на султан Ердоган! Защото канцлерката грубо нарушава Конституцията на Германия, в частност свободата на свободно изразяване на мнението на господин Бьомерман, по отношение на диктатора Ердоган!
46
2
 
25
 
! Отговори
не искаме плевели преди 8 години
Искаме благоденствие, безопасност и сигурност. Не искаме плевела!
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те тия с народните пари като батков, ПЕЕВСКИ, БАНЕВ и прочие руски слуги ги видяхме другарю. Само такива като теб не могат да ги видят
44
0
 
14
 
! Отговори
хахахахахахахааа.... преди 8 години
Германският канцлер Ангела Меркел е разрешено разследване на сатирик, прочете стихотворение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган.