Борисов към Слави Трифонов: Добре дошъл на избори

Из сбирката на властта: За изборите, социологията, Слави...
Обновена: 26 апр 2016 21:43 | 26 апр 2016 19:48, Анисия Иванова
339
Борисов към Слави Трифонов: Добре дошъл на избори
Снимка: архив Булфото

Нямам страх от Слави Трифонов, добре дошъл на избори, когато иска. Това заявява премиерът по време на срещата му с представителите на парламентарните групи, подкрепящи управлението, сочи стенограмата от срещата.

”Разбира се, тогава няма да има по три часа на ден в национална телевизия възможност да си прави своята политика. Демокрацията е хубаво нещо, но е виден конфликтът на интереси, защото никоя друга партия няма възможност по национална телевизия, иначе всяка партия може да си направи телевизия и да си говори по цял ден, но в национална телевизия по три часа - час и малко вечер и час и малко на обяд - всеки ден - да биеш срещу правителството и това да се приема за нормално?! Но, както виждате, години наред е така. Отиде ли на избори, той няма да може вече да го прави. Ние, ГЕРБ, нямаме притеснения от Слави Трифонов - когато искате, тогава правете референдума”, заявява премиерът, цитиран от пресцентъра на МС.

„Но това да ни се вменява, излиза, че имаме притеснения от него. Затова държа това, ако може, да бъде променено. Държа, защото не искам, омръзна ми да ме е страх от Татяна Дончева и Слави Трифонов, което е абсурд! С Татяна Дончева съм се явявал на избори, резултатът беше 70:30%. Нека да дойде и другият, добре да е дошъл”, казва още Борисов.

Според стенограмата премиерът настоява в деня на изборите да се пускат социологически резултати. Няма да се забранява създаването на местни коалиции и няма да се скъсява периодът за агитация. По искане на премиера той остава 30 дни.

По темата за машинното гласуване вицепремиерът Миглена Кунева обяснява, че това е крачка напред и ако то не се направи промените в ИК ще са козметични. То ще бъде въведено за не повече от 500 секции.

За гласуващите в чужбина Борисов предлага те да пращат гласа си и по пощата с нотариално заверено пълнощощно, на което Красимир Каракачанов от ВМРО обяснява, че по този начин само от Турция ще се получат 400 000 гласа в писма. РБ поиска секциите в чужбина в една държава да са до 50.

Чух най-гадните неща, които могат да се чуят за партиите, коментира премиерът Борисов. От секциите в чужбина 50% са за ГЕРБ - над 26 000 гласа, посочва той. Реално вариантът до 50 секции засяга единствено Турция - само там местата за гласуване са 139, признаха от мнозинството.

Премиерът смята, че около задължителното гласуване засега се вдига само шум, а на практика от това, което е направено до момента, то не е задължително.

Другият ключов проблем е дерегистрацията от избирателните списъци като санкция за негласувалите. “Като ги дерегистририш, вместо 5 млн. стават 2,5 млн. Върху тях изчисляваш процентите на партията, изборната бариера. И залагаш политическа нестабилност - това е най-опасното”, казва Румяна Бъчварова. Тогава с 1% ще влизат партиите, добавя Цветан Цветанов. Всичко друго е поправимо, но това може да ни вкара в криза, настоява Бъчварова. Предупреждава, че ще настане хаос с броенето кой е гласувал, след като ГРАО не може сега да изчисли кои са действителни и кои не.

По време на срещата се повдига въпроса и за гласуването в Турция, за политиката на южната ни съседка, за секциите в чужбина, за младите хора и за обществения им дълг да гласуват.

Според представителя на РБ Найден Зеленогорски "трябва да се замислим защо младите нямат нужда от възпитание, образование и не осъзнават, че трябва да отидат да гласуват".

Насрочването на референдум ще бъде от правомощията на президентската институция, се реши още на срещата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 8 години
До изнервен. Сегашната система по която се формира властта е тържество на олигархията. Богатковците които са в добри отношения с Борисов Доган и донякъде Гоце и Кунева си получават огромните обществени поръчки. ПРОМЯНАТА идва с начина по които се формира управлението и това става с промяната на вида на избирателната система. Не е панацея но ще бъде промяна и ще раздаде картите наново.
181
4
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
Факта че режат Българите в чужбина да гласуват е пъло престъпление от политиците към Българите с цел да закопаят демократичния избор за измитане на комунисти и мутри от корумпираната система за разпределяне на парите на Българите !
180
9
 
2
 
! Отговори
Винету преди 8 години
До 204. Ванга може и да познава, но не казва кога, нали? Щото аз не виждам в близките 5-6 години кой ще бутне Баце.
179
2
 
16
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Само като видя подобна снимка, и се ужасявам къде живея и кои ни управляват.... Хораааа, нима всичко е загубено, все едно е паднала ядрена бомба?
178
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро Битиви ще уволни Слави по заповед на ген. Тиква както стана с Волгин.
177
3
 
24
 
! Отговори
Край преди 8 години
ИМА СМИСЪЛ. Като чета коментарите се убеждавам - ИМА СМИСЪЛ. Ще ида на референдума и камъни да падат. Като гледам колко не го искат партииците този референдум се убеждавам че пътя на промяната е това.
176
10
 
8
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
До 210 анонимник. Жална ни майка, щом неграмотници като теб, които пишат мажУритарна, ще ни убеждават да подкрепим референдума на мутрата Славчо. И като пишеш наш, колко хора имаш предвид, защото мнозинството няма да гласува за тези въпроси. Така че, може да си е ваш, но не и мой и на много други.
175
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 210Другарю!Каква Швейцария какви 5 лева?!Ти имаш както и мнозинството българя толкова общо с Швейцария и швейцарците колкото и папуасите с квантовата механика.спрете се и слезте на земята!!Матр'иал сте и Боко е вашият Пророк.
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виктор Орбан-английска езикова гимназия,юрист, квалификация по политически науки.
173
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ангела Меркел-образование физична химия?!?
172
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдумът не е на Слави, референдумът е наш, и евала на Слави , че си ползва рейтингът за полза роду. Не го гледам, обаче за референдумът ако ще и в 3 часа сутринта да го направят, ще гласувам. Въпросите са точно както е в Швейцария. дано да се случи. който има глава на раменете да подкрепи демокрацията и мажуритарна система
171
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 204Бойко и да падне вече е без значение.Всичко е СЪСИПАНО.Всички които са над 30 години направо да си копаят гроба.За другите има надежда ако тоя го СВАЛЯТ и последва съдбата на Чаушеско пред народното събрание. И то при положение че това се случи до 1-2 години. Иначе ще си остане на власт като Тато 30 години че и повече.Но като знам народа колко е *** то по-скоро и 10 годишните да лягат в гроба.Няма смисъл.
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Барак Обама-висше образование политология и международни отношения.
169
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До неанонимният със култовия ник нейм,,край",мажоритарни избори викаш,елате ни вижте,бира и кебапчетата,купен вот,работодатели-клиентелисти водят под строй работниците си,и яко чалга,като резултат изрусени левашки,мутри,футболисти ,и др. абе все,,елита"на България. Ха на бас,че,ще е така !
168
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората не искат партии , искат мажуритарен вот. Кой колкото струва, толкова гласа получава. Не сега регионални знайни престъпници и далавераджии, първи в списъците. А Бойко и върхушка, пак за партии и партийки говорят. Аз Слави не го гледам от 20 години, обаче въпросите за референдума са много точни и ще гласувам. Надявам се да не ми забранят, като временно неживеещ в страната. Интересно имам само едно гражданство, имоти, кола, плащам данъци , пък няма да мога да гласувам.......
167
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бойко ке падне - Ванга"
166
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Край 99Плаши ги мажоритарният вот защото сега Баце, Лилавия и Доганя "назначават" депутутите и очакват от тях да са им "верни до гроб" а ако избора е мажоритарен тогава Ти ги назначаваш и те няма как да бъдат верни на Баце, Аце, Лилата, Архара и т.н.Капиш пайзано?
165
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак за Турция, защото ние я мразим.Тамошният министър-председател е завършил лицей със статут на немски такъв,има две висши със специалности-публична администрация и политология, професор и преподавател е в университет.Дори Ердоган, който много напомня на нашия герой в страстта си по футбола, е със специалност бизнес администрация.
164
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце колко е уверен с това "заповядай на избори" все едно той реди бюлетинити (като че ли пък не е истина).
163
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 години
До анонимния дето пита кой ще представлява 49те процента дето не са гласували за спечелилия кандидат. Теб сега те представлява някой дето при мажоритарни избори няма и домоуправител да го изберат. Владо Кузов, Баракова Лъчо Мозъка и пр. според теб кого представляват и кой ги е избирал. Вождиски партии /всичките са такива без БСП/ и пропорционална избирателна система е равно на пълна липса на демокрация. парламента става излишен. Каквото се разберат Борисов Доган и Кунева и това става.