Ветото върху ИК – подготовка за президентски вот ли е?

Коментар на представители на РБ, БСП и ВМРО пред Bulgaria ON AIR
19 май 2016 12:00, Анисия Иванова
29
Ветото върху ИК – подготовка за президентски вот ли е?
Снимка: Булфото

Парламентът преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс и в това нямаше изненада. Много политически партии се заиграха "изборно" с Изборния кодекс. Той стана поле на изборна кампания. Всяка партия се опита да прокара своя програма и да се представи максимално добре пред избирателите си, но накрая, ако погледнем, едва ли можем да кажем, че е станала кой знае каква голяма промяна. Изборният кодекс ще бъде по-добър макар и да не е това, което всички желахме". Това коментира Димитър Танев от Реформаторски блок в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Тезата на президента, че "Надпартийните интереси и партийните интереси дадоха превес" е предизборна - "такава, с която той очевидно открива своята кампания дали за избори, или за номинацията му за тях, но за всеки случай това беше едно зле скалъпено активно мероприятие с помощта на не малко медии и не малко гръмогласни НПО-та, които нямат нищо общо с българите зад граница. Извади се една теза, която трябва да бъде популярна и която трябва да излъска имиджа на президента. Това вето беше явна геополитическа услуга на нашата международна съседка Турция", добави от своя страна Искрен Веселинов, депутат от ВМРО / Патриотичен фронт.

Нормално е ветото да бъде отхвърлено, тъй като няма нито един мотив за конституционосъобразност на настоящите текстове, добави Веселинов. Според него това е една мантра, която се повтаря непрекъснато и която освен ДПС никой не споделя. Движението го защитава по определени причини - заради секциите си в Турция, откъдето взимат по 100 000 гласа на избори, добави той.

"Включително и от БСП направиха изказвания, в които разгромиха точка по точка Изборния кодекс и поради техни политически интереси не участваха в гласуването. Но президентът получи само гласовете на ДПС и три на ДСБ в подкрепа на ветото си. Тоест за каква надпартийност можем да говорим за неговата теза?", попита Веселинов.

БСП присъства, но не гласува, уточни депутатът от левицата Иван Иванов и добави защо: "Защото вчерашният ден беше еманацията на цялостното управление на тази коалиция, която в момента дърпа конците в държавата. Ветото срещу Изборният кодекс нямаше как нито да бъде подкрепено от нас, нито да не бъде подкрепено, защото то е в целостта си е сбъркан."

Според Иванов в цялостта си Изборният кодекс е противоконституционен.

"Противоконституционни са всички промени, които бяха направени в последните дни, когато се гласуваше посред нощ целият Изборен кодекс. Ние бяхме изразили мотивите си и не знам защо президентът не се произнесе за задължителното гласуване или за ограничаването на правата на българските граждани в малките населени места, където се въведе горна граница от 400 души?", попита Иванов.

Социалистът видя зад ветото на президента служебна подготовка за избори. "Това беше едно загряване както от страна на управляващите, така и от страна на президента. Той нямаше моралното право да застане и да каже, че ще върне Изборния кодекс в тази му част. Той трябваше да го върне целия и да бъде вкаран в КС. Изобщо да бъдат отменени тези текстове, които не се дискутират".

Танев потвърди тезата, че всички загряват за изборите, в това число и президентът. Според него държавният глава е пропуснал "златния шанс" да играе на полето на консенсуса.

Вчера президентът получи своята оценка от управляващите, включително от мандатоносителите, добави Иванов.

Има възможност за обща кандидатура за президент между ПФ и РБ, ако управляващата коалиция се договори, стана ясно от думите на депутатите. От другата страна БСП ще играе с всички леви, ако приемат протегнатата им ръка.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 5 години
Не само според г-н Иванов/ и според мен -шаранът от тинята/ "в цялостта си Изборният кодекс е противоконституционен!! Всички / че и президент , и обдусман/ са гракнали: "Правата, та правата, на българите зад граница" А З А Д Ъ Л Ж Е Н И Я Т А питам аз, в какво се изразяват ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на БГ - гражданите зад граница и спазват ли ги те ! Противно на чл.60 т.1 от същата тази Котституция, какви данъци и такси, че и осигуровки и застраховки плащат те, живеещите при други условия, "БГ" люде ????
14
0
 
6
 
! Отговори
тодор преди 5 години
ГЕРБ го нямат за нищо, по-скоро за предател , що не си го вземат в сащ или на юг за тамошните избори !
13
1
 
7
 
! Отговори
апо преди 5 години
Клетия Роско....толкова е жалък че дори човек не може да го намрази.Достоен е за носител на орден СЪЖАЛЕНИЕ.
12
4
 
1
 
! Отговори
Разбирач преди 5 години
ГЕРБ подават топки на президента, за да си оправи имиджа и после да го кандидатират повторно. Със сегашния си, той няма голям шанс, но ако е герой-спасител, е друго. Те няма друг кандидат, ако ББ не се "ядоса" и кандидатира лично. Освен това САЩ очевидно харесват Плевнелиев, а ГЕРБ разчитат на тяхната подкрепа. Играта е съвсем прозрачна, защото ГЕРБ не си и правят труд да я "усложнят".
11
2
 
6
 
! Отговори
МРАВКА преди 5 години
И НА УПРАВЛЯВАЩИ И НА ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ НЕ ПОБЛИКУВАТ МНЕНИЕТО НА АТАКА ЗА ИЗБОРНИЯТ ЗАКОН.ТОВА ЧЕ ИГНОРИРАТЕ ЕДИНСТВЕНАТА СВЕСНА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ НЕ ВИ ПОМАГА.ЩЕ БЪДЕТЕ ОСОБЕНО НЕПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНИ НА ИЗБОТИТЕ ОТ ОГРОМНАТА ПОДКРЕПА НА АТАКА ОТ БЪЛГАРИТЕ.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много жалък тоя, дори не могат да го уволнят просто тъй, абе всички наопаки той наобратно.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкара си мандата човечеца, що го плюете
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за какви избори се готви тоя червей, след като изобщо няма да му издигнат кандидатурата. Ветото му падна с най-много гласове от ГЕРБ. Вече никой не го бръсне за слива.
7
2
 
11
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
В тоя си вид не сме нужни на никой, ако случайно дойде Тръмп още повече не сме нужни. Тръмп го каза ясно не са длъжни да харчат милиарди за да пазят такива като нас, а ти си приказвай, а естественото място на България е с Русия като и цяла Европа.
6
2
 
2
 
! Отговори
!!! преди 5 години
До АнонименДа запазим стабилността на днешна България за Русия няма никакъв смисъл. Каквото и да говорим за симпатиите на простите българи, България е страна хроничен предател на Русия. В днешния си вид тя ще ни бъде само враг. Да унищожим България засега е невъзможно. Но трябва да я отмъкнем от ръцете на Запада. България трябва да я върнем в лагера на съюзниците. Но при едно условие тя да излезе от ЕС и да се лиши напълно от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия"Сергей Баранов
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ръцете на тоя даже и Орден Стара Планина е обида.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКАКТО ОБИКНОВЕНО ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ СА КОМУНИСТИ, КАДЕСАРИ, БИВШИ КОМУНИСТИ, КАДЕСАРИ И БИВШИ КОМУНИСТИ, КАДЕСАРИ, ПОНАСТОЯЩЕМ ЧЕРВЕНИ НАЦИСТИ.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво разбира тоя от право, нито е юрист нито нищо, щял да сезира КС, ми да сезира бе. Но вместо да поеме отговорност за постъпките си иска като Пилат Понтийски да си измие ръцете с КС и да превърне и съда в посмешище.
2
2
 
3
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Да запазим стабилността на днешна България за Русия няма никакъв смисъл. Каквото и да говорим за симпатиите на простите българи, България е страна хроничен предател на Русия. В днешния си вид тя ще ни бъде само враг. Да унищожим България засега е невъзможно. Но трябва да я отмъкнем от ръцете на Запада. България трябва да я върнем в лагера на съюзниците. Но при едно условие тя да излезе от ЕС и да се лиши напълно от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия".таварищ Сергей Баранов
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му гласуват импийчмънт то е ясно, че тоя сам няма да си тръгне.