Шу-шу-шу... МВР с право да подслушва телефоните ни

Ще може да се рови и в интернет кореспонденцията ни
26 май 2016 07:00, Петя Славова
138
Шу-шу-шу... МВР с право да подслушва телефоните ни
Снимка: архив, Reuters

МВР узаконява правото си да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.Това предвижда скандална промяна в Закона за електронните съобщения, която е включена в дневния ред на парламента за тази седмица, пише "Труд".

Очевидно е, че вътрешното министерство и специалните служби много бързат да получат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни, защото ведомството на Румяна Бъчварова е било готово с предложението на 21 март, когато го е публикувало за обществено обсъждане.

Правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности.
 
Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.
 
Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: "За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление".
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VZEHA PRIMER ot OBAMA - da PODSLU6VA CELIQ SVQT
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха сега да видим (умните и красивите) дали ще излязат да приотестират срещу тази гнусна полицеййщина.Нали уж са големи борци за (свобода и демокрация) ,Аз се басирам,че никакви няма да се покажат,защото от Козяк няма да ги натиснат и няма да и платят за такъв протест.
45
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И пак кажете, че ГЕРБ не превръща държавата в полицейска. Къде е така наречената демокрация.
44
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеята е ГЕРБ да подслушва другите кланове на мафията ...
43
2
 
26
 
! Отговори
Врабец преди 8 години
...да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъплениеАз ли нещо не разбирам, или те така са го измислили - ще ровят НАС, вместо предполагаемият престъпник? Или ще ни обвиняват после нас, че СМЕ ДОПУСНАЛИ да бъдем жертви ерго - създаваме работа на безполезната ни полиция?
42
3
 
6
 
! Отговори
Бръмбъзлъков преди 8 години
Изключително полезно е подслушването:Разведрява обстановката;Шефа знае за какъв го мисля и тъй като и аз зная че ме подслушват,не се сърдя като не получа обещаните премии;Олеква бързо след някоя псувня,след като стига до адресата;Избягват се батални сцени на крясъци,обиди и посегателства;Следи се за по-чист български език;В някои редки дни без проблеми казвам по някоя добра дума за ръководството и гледам как са навлажнени очите им без да сме се срещали;Не става за съда-демек било е бъзик.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОТАЛНА ПОЛИЦЕЙЩИНА ,ЯКА ЦЕНЗУРА ПО МЕДИИТЕ ,ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИ МАЧКАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС ЗА СМЕТКА НА РОМСКИЯ ТАКЪВ.ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОТ САЩ ЧРЕЗ БЕЗПЛАТНИТЕ БАЗИ,А ЗА ГАРНИТУРА КЪМ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ГЮВЕЧ ОТ ВЪЗДУХА НИ ТРОВЯТ И НИ МАНИПУЛИРАТ КЛИМАТА ЧРЕЗ АСМОЛЕТИТЕ СЪС СЛЕДИТЕ КЕМТРЕЙЛ.САМИЯ ПУТИН НАСКОРО ОБВИНИ САЩ,ЧЕ ОБГАЗЯВАТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ С ХИМИКАЛИ ОТ САМОЛЕТИТЕ СЪС СЛЕДИТЕ ,А РУСИЯ ПОИСКА СПЕЦИЛАНА СРЕЩА НА ООН НА КОЯТО ДА СЕ РАЗГЛЕДА ВЪПРОСА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО КЕМТРЕЙЛС
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, ха, ха, ..... преди години /през "комунизма"/ се правеха , или променяха закони само при крайна нужда или от крайна необходимост, а сега ги правят на конвейр !? Ама имало смисъл, ама нямало - карай да върви ! Ония за това били там да "измислят" закони ??? Да не забравяме че тогава и Народното събрание се свикваше с Указ и се обявяваше целта на свикването му ! Да не забравяме и това че тогава нар. представители живееха и работеха в районите от които бяха избирани, а не тук в София !
39
2
 
37
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Всеки е под заплаха от телефонни измами и ще може да се слухти.... Целта е да има матрял за изнудване... Като почнете разговор - първо теглете една путкамайна на подслушвача и после си говорете с приятелите... Тези герберосани магнолии виждат че си отиват завинаги и се хващат и за сламката...
38
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пиша ви от затвора ! Онзи ден детето ми се обади и каза че му писали двойка !? А аз като чух му каза че ще го "убия" за дето не си е научил уроците ! След един час ме арестуваха и сега съм тук по ОБОСНОВАНО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ че ще извърша престъпление. Детето пък го прибраха "Социалните" и сега е в дом за закрила на детето ? А майка му пък си хвана веднага гадже и замина някъде по чужбина ... защото от МВРто и се обадили и казали да не се прибира в къщи защото имала мъж "убиец" ?
37
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пука миИ като подслушват какво ще чуят?- - - - Не е важно какво ще чуят, а как ще го монтират !
36
1
 
21
 
! Отговори
Тарикат преди 8 години
Ми като са такива хитреци, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА УВЕДОМЯВАТ въпросните потенциални жертви, че ще им ровят из трафичните данни. На всички ни е ясно, че с измислени заплахи, ще имат достъп до трафичните данни.
35
1
 
17
 
! Отговори
демократ преди 8 години
а кво стана с източените 5 милиарда от КТБ и платени от нашия джоб.Не виждам а има резултати...а се занимават с глупости.Сега да те дангосат като "враг на ГЕРБ" и ти искараха любовниците на международно обсъждане..ха.ха
34
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера, без да искам разлях кафето си на "безценната" покривка за маса подарена на жена ми от майка и, и звъннах по телефона на жената да и кажа какво се беше случило. А тя като чу, направо каза - върна ли се ще ти счупя главата, и още ред други такива ! След като затворих телефона ми звънна отново и някакъв глас ми каза - Обаждаме се от МВРто ! Имаме обосновано предположение че довечера срещу вас се готви да бъде извършено престъпление !Така МВР ме предпази защото вечерта отидох на кръчма ...
33
3
 
14
 
! Отговори
Пука ми преди 8 години
И като подслушват какво ще чуят? Абсолютно нищо! Най много да извадят кирливите ризи на някой *** или дребен престъпник. А иначе е ясно че това се прави основно с цел послушване на политическите опоненти, и бизнес враговете както и намиране на потенциални компромати с цел изнудване и контрол. Само че който иска да се скрие, начини има винаги.Има проксита, има програми за кодиране на съобщения и разговори, а най ценната информация се предава и комуникира само офлайн или очи в очи.
32
1
 
22
 
! Отговори
човек преди 8 години
Идат избори , трябва да се слуша опонента ...герб трябва да спечели по всякакъв начин .
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъплениеТази, господжата "министърката" може ли да ни разясни що е това което са записали като мотив за приемане на такъв *** закон, или целенасочено ни пробутват термини от "Теория на вероятностите" за да прикрият истинската цел на това което са замислили ? Да не питам пък кой е този пък който ще определя кое "ОБОСНОВАНО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ" е обосновоно или пък не е такова ??? Що за глупост е всичко това ?
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Formulirovkata tejko prestuplenie e nepoyasnena i ot tam advokatite na agresorite gi izmukvat.Kriteriyat za tejko prestuplenie e oporochen i e SAMO NA KNIGA.TEJKO PRESTUPLENIE E UBIISTVO NA PUTYA OT PIYAN SHOFYOR SINKOVEC,NO KOLKO LEJI ILI IZOBSHTO NE VLIZA V ZATVORA.I MEJDU DRUGOTO VSICHKO SE SLEDI,A TOVA E ALA-BALA.NE E LI TEJKO PRESTUPLENIE DA OSNOVESH PARTIYA PROTIVNO NA KONSTITUCIYATA?KOI OFORMYA KRITERIYAT,AKO NE SUVESTTA??ZAKONITE SE KOVAT PO SUVEST V POLZA NA OBSHTESTVOTO,KOYA E POLZAT
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шу-шу-манастирско шушукане-преподобния Дионисий по телефона.
28
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 8 години
Ами след като срещу нас има опасност да бъде извършено тежко престъпление Е РЕДНО "ЖЕРТВИТЕ" да знаем, че МВР ни следи трафичните данни.