Референдум, но без да променя устройството на държавата!

Президентът прати на КС три от въпросите от допитването
Обновена: 27 май 2016 16:18 | 27 май 2016 16:17, Камелия Цветанова
72
Референдум, но без да променя устройството на държавата!
Снимка: Булфото, архив

Според президента Росен Плевнелиев три от въпросите от предстоящия референдум, за който парламентът все решение, че може да се състои след внесена подписка, подкрена от 673 481 души, могат да се окажат противоконституционни.

Още по темата

Заради това той прати искане до Конституционния съд, с което настоява за произнасяне по въпросите - искате ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, дали броят на народните представители да бъде намален на 120 и дали сте съгласни директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в ОД на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Държавният глава винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите. Този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната по-устойчива и стабилна. Това обаче не може да бъде постигнато, ако пряката и представителната демокрация не се реализират при зачитане на конституционните принципи, какъвто безспорно е принципът за върховенство на правото, пише в съобщението.

"Принципът за върховенството на правото, който е един от трите стълба на Съвета на Европа заедно с демокрацията и правата на човека, се прилага към референдумите така, както към всяка друга област. Принципът за суверенитета на народа позволява на последния да взема решения единствено съобразно закона“, припомня Плевнелиев.
 
Той допълва, че в стремежа си да създаде стабилна държава с устойчиви и работещи институции Седмото Велико народно събрание определи, че нова Конституция, както и най-важните промени в действащата, могат да бъдат приемани от Велико народно събрание.

Според президента не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно Народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.
 
Държавният глава смята, че изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода представлява огромен дефицит в демократичното развитие на България и че допитванията до народа тепърва ще изиграят своята значима роля за укрепване на демокрацията.
 
Президентът вярва, че е изключително важно този инструмент да се развива въз основа на ясни правила – по кои въпроси може да питаме народа и по кои не.

В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на Конституционния съд като орган, призван да гарантира върховенството на Конституцията, отбелязват от прессекретариата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Бако преди 7 години
От някои личности не се срамувам, а просто ме и гнус.
45
1
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 7 години
Най-опасни за обществото и държавата са работливите простаци с власт и корумпираните мангизстрати.
44
0
 
0
 
! Отговори
Miarka преди 7 години
Proben elektronen referendum za burki - iskame ili ne iskame?!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА НЕ Е ЛИ ДИКТАТУРА!!!.....?ЗАЩО ДА НЕМОЖЕ ДА СЕ ПИТА НАРОДА ИЛИ ЗАТЕХ Е ПОИЗГОДНО ДА СА 240 НА ДЪРЖАВНИ ЯСЛИ!НЕМА ЛИ ГО ЗАПИТВАНЕТО СПИРАМ ДА ПЛАЩАМ ДАНАЦИ ПЕТ ГОДИНИ !
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавното устройство - въпросът е сериозен . Но има един несериозен отговор - 2042 год. Русия става световен лидер , 2062 год. номунизмът се завръща . Сега е време да се разигра - ват конете .
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Po malko deputati..po lesno shte si urejdat dalaverite. Problema. Ne e broyat,a che ne iskat da nosiat politi4eska otgovornost, I ne raboteshta sadebna sistema. Pomislete! !!!
40
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Къде пише колко трябва да са народните представители?Кой решава да има Велико народно събрание?Всичко, което е създадено от човека се променя! До сега колко закона промениха както им е изгодно?Ако народа каже, че иска 120 депутата, кой са те да кажат че не може!Нали са народни избранници, трябва да се вслушват в това което иска народа и да направят така, че да стане възможно, а не да се оправдават с измишльотини!Ако трябва и Велико народно събрание ще свикат щом народа го иска!!!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич да не се измъква като мишка от брашнян чувал ако трябва още подписи да съберем и да има втори референдум после.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако въпросите са от компетенцията на ВНС то решенията на КС нямат никакво значение. Има си подписите длъжен е да направи референдума тъй както се полага. ВНС ли ще съира или какво ще прави негов си е проблема.
37
0
 
8
 
! Отговори
opps преди 7 години
Пфу!Герберска поръчка, изпълнена от мекотело....ГОСПОД ГЛЕДА и пак ще го накаже!
36
0
 
5
 
! Отговори
tim преди 7 години
ако гледаме така на нещата и сега деистващото народно събрание приема незакони и противоконституционни закони а именно да се гласува задължително и да се ограничават изборните права защото във конституцията много ясно пише че това е право а не задължение и по малко административно задължение и това е незаконно но защо не се сезира за това съда и неговата главна роля е това да разглежда вече приети решения на народното събрание които са със силата на закон но явно юристите четат избирателно
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си събере подписи и да си направи референдум хич да не ме занимава.
34
0
 
7
 
! Отговори
тим преди 7 години
а през обикновена промяна на закона на мвр от обикновено народно събрание може да се направи така че да се избират мвр шефовете както се избират шерифите във сащ няма проблем от това
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя подлец реши да пита КС какъв трябва да е референдума ама върховен суверeн е народа и сега като не знае как да се измъкне реши да покаже какъв некадърник е. Твърдо Бойкот на референдума му.
32
0
 
11
 
! Отговори
тим преди 7 години
не виждам нищо във въпросите който да касаят промяна на държавното устроиство на държавата тук не се пита да ли искаме да сме президетска република или монархия или нешо друго има ясни и точни въпроси които са от компетенцията на обикновено народно събрание и не нужно да се свиква велико народно събрание само сега немога да се сетя да ли беше указона броиката на народните представители и да трибва да са 121 народни преставители за да са закони решенията но няма проблем да се намали броиката
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО В ШВЕЙЦАРИЯ ВСИЧКО Е НАРЕД? ЗАЩОТО ШВЕЙЦАРИЯ НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ РЕФЕРЕНДУМА.ЕДИН ШВЕЙЦАРЕЦ КАЗА В ИНТЕРВЮ ПО БНТ СЛЕДНОТО:ЩОМ ЗА ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ СА СЕ ПОДПИСАЛИ 700000 ДУШИ, ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА ПО РЕШАВАНЕТО НА ТОЗИ ВЪПРОС ОЩЕ ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ СУВЕРЕНА?Референдумите трябва да се правят отделно от другите избори. Иначе от многото въпроси хората ще се ошашавят и ще стане като при президентския референдум - кой разбрал кой не - уж 1800000 гласували ЗА. Кой знае дали са разбрали за какво са гласували повечето от тях.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
230 дни още остават. След това - сбогом Марийо.Президентът ще отиде на висок пост или в НАТО или в ЕС
28
0
 
7
 
! Отговори
_ преди 7 години
Конституция на Република България: Чл. 1. ал. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.Великото Народно събрание не е "част от народа" и "не е държавна институция" ли, че изземва правото на суверена да си самоопределя конституцията?!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентският референдум съдържаше въпроса за електронното гласуване. Защо тогава президентът не пита К.С. Ако въпросът е противоконституционен, значи референдумът на президента няма стойност и не може да има последствия.