Референдум, но без да променя устройството на държавата!

Президентът прати на КС три от въпросите от допитването
Обновена: 27 май 2016 16:18 | 27 май 2016 16:17, Камелия Цветанова
72
Референдум, но без да променя устройството на държавата!
Снимка: Булфото, архив

Според президента Росен Плевнелиев три от въпросите от предстоящия референдум, за който парламентът все решение, че може да се състои след внесена подписка, подкрена от 673 481 души, могат да се окажат противоконституционни.

Още по темата

Заради това той прати искане до Конституционния съд, с което настоява за произнасяне по въпросите - искате ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, дали броят на народните представители да бъде намален на 120 и дали сте съгласни директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в ОД на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Държавният глава винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите. Този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната по-устойчива и стабилна. Това обаче не може да бъде постигнато, ако пряката и представителната демокрация не се реализират при зачитане на конституционните принципи, какъвто безспорно е принципът за върховенство на правото, пише в съобщението.

"Принципът за върховенството на правото, който е един от трите стълба на Съвета на Европа заедно с демокрацията и правата на човека, се прилага към референдумите така, както към всяка друга област. Принципът за суверенитета на народа позволява на последния да взема решения единствено съобразно закона“, припомня Плевнелиев.
 
Той допълва, че в стремежа си да създаде стабилна държава с устойчиви и работещи институции Седмото Велико народно събрание определи, че нова Конституция, както и най-важните промени в действащата, могат да бъдат приемани от Велико народно събрание.

Според президента не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно Народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.
 
Държавният глава смята, че изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода представлява огромен дефицит в демократичното развитие на България и че допитванията до народа тепърва ще изиграят своята значима роля за укрепване на демокрацията.
 
Президентът вярва, че е изключително важно този инструмент да се развива въз основа на ясни правила – по кои въпроси може да питаме народа и по кои не.

В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на Конституционния съд като орган, призван да гарантира върховенството на Конституцията, отбелязват от прессекретариата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
11
 
! Отговори
гтф преди 7 години
като допълнение - да се премахне партийната субсидия и партиите да се издържат само от членски внос.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В референдума има въпрос за размера на субсидията на партиите. Това най-много ги дразни, защото знаят отговора на народа. В БЕДНАТА ГЕРМАНИЯ СУБСИДИЯТА Е 2 ЕВРО НА ГЛАС, в БОГАТАТА БЪЛГАРИЯ НА ЕДИН ГЛАС 5,5 ЕВРО.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОМЯНА В УСТРОЙСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА ОЗНАЧАВА НАПРИМЕР: РЕПУБЛЛИКА ИЛИ МОНАРХИЯ, ПРЕЗИДЕНТСКА ИЛИ ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА, ВЪРХОВЕН СУВЕРЕН Е НАРОДЪТ (А НЕ ЕВРОСЪЮЗЪТ) и други подобни.БРОЯТ НА ДЕПУТАТИТЕ С НИЩО НЕ ПРОМЕНЯ ДЪРЖАВНОТО УСТРОЙСТВО.Освен това Конст.съд се произнася по приети закони. По въпроси в референдум едва ли трябва да има мнение, защото тези въпроси и самият референдум не са закон.Нищо не пречи да се види мнението на народа.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е добре трябва да влизат само първите три партии в тоя парламент и от там насетне нямаш депутати не получаваш и парички *** и пульо си направиха партии само за да точат нас и бюджета.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да са 120 нито 240 трябва да са нечетно число.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта е да се раздели референдума на 2 част по 3 въпроса, та да е по ниска активноста, а иначе се съмнявам дали въобще КС ще разгледа нещата по същество, тъй като все още не иде реч за някаква законова или конституционна промяна
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега 120 тюфлека ще крадат за 240, аз съм против, нека бюджета на НС се намали с 50%.А за депутатски мерцедеси и неща въобще да се зачеркнат в тоя бюджет.
19
1
 
10
 
! Отговори
What if... преди 7 години
И надписът - "Съединението прави силата" е крайно време да бъде изтрит от фасадата Народното Събрание. Депутатите достатъчно се подиграха с него.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато държавата не работи, народа променя устройството и прави уволнения.
17
0
 
9
 
! Отговори
What if... преди 7 години
Мисля, че е крайно време (не)уважаемите господа властимащи да започнат да питат Суверена - т.е. Гражданите на Р България не само кой пореден търтей да изберат в Народното Събрание, но и за всички интересуващи ни въпроси.
16
0
 
16
 
! Отговори
What if... преди 7 години
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.По-скоро Президентът се опитва да наруши чл.1, алинеи 2 и 3 от Конституцията на Република България.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, другарЮ комсомолски секретар, не предлагахте ли и Вие въпрос за елеектронното гласуване?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституционния съд е като ВСС и след като си увеличиха заплатите на 8 хиляди лева, ще гласуват срещу исканите уволнения в референдума.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 безсмислени въпроса колкото да отбият номера и какво променя тоз референдум.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституцията може да се измени и по втория начин,когато избирателите грабнат тоягите и накарат депутатите да си свършат работата или ги пратят в Белене и сменят с други както през 1944 г.
11
2
 
8
 
! Отговори
Свилен Щерев преди 7 години
Какво допитване е това,като казват,че е противоконституционно.Ако наистина искат промени много добре знаят как СВИКВАНЕ на ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, Боже.....те сега фалшифицират изборите.....представям се с електронното гласуване каква огромна шашма ще бъде.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно, въпроса за електронното гласуване беше предложен и от него, предполага се че в такъв случай следва да си е изяснил всичко около този въпрос) мисля че човека страда от някакво раздвоение на личноста
8
0
 
7
 
! Отговори
До Минко преди 7 години
Както казваше дедо Вазов :Вестникар ли? Жаба да пипна не *** е така гнус.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституцията не е Библия за да не може да се променя.Референдума ще покаже дали е нужно да се промени и Конституцията в съответствие с исканията на избирателите!